Följ oss
Råvarumarknaden

Nyheter

Cannabis-företaget Stenocare gör en nystart

Stenocare lanserar version 2.0 av sin medicinska cannabis-verksamhet och flyttar noteringen till Nasdaq First North Köpenhamn. Fler företag kommer.

Publicerad

den

Medicinsk cannabis

Det medicinska cannabis-företaget Stenocare från Danmark gjorde en uppmärksammad IPO på Spotlight Stock Market under hösten 2018. Men i juli 2019 stannade verksamheten av då bolagets leverantör, kanadensiska Canntrust, fick sitt tillstånd indraget. Nu lanserar Stenocare, som företaget självt kallar det, version 2.0 av sin sin verksamhet. Det är en hel serie saker som är nya.

  • Har mer än en leverantör, för att inte hamna i samma situation som tidigare.
  • Börja sälja i flera länder, från att idag ha fokus på Danmark.
  • Egen produktion av cannabis.
  • Utveckla egna produkter tillsammans med partners.
  • Bygga upp en diversifierad portfölj av produkter.

Stenocare flyttar även sin notering hem till Danmark på Nasdaq First North Köpenhamn. Inför detta så gör man just nu även en företrädesemission på 45 milljoner DKK. Här blir det lite märkligt för vd försöker sälja in att man gör emissionen just nu för att aktiekursen är låg, något som uppges vara bra för aktieägarna. Sedan så bjuder huvudägarna på aktier, köp tre aktier och få en fjärde gratis. Klart udda. Men lite marknadsföringsfluff har fungerat förr, så vi får se. Nedan är en video på 5,5 minuter där vd ger en pitch.

Andra noterade cannabis-företag i Sverige

Ett företag som liknar Stenocare finns för övrigt även fortsatt noterat på Spotlight, nämligen ODI Pharma som i stället för Danmark har valt Polen som första marknad, ett land som tydligen var tidigt ute med att på ett strukturerat sätt legalisera medicinsk cannabis.

Ett danskt företag vid namn Dancann Pharma ska notera sig på Spotlight under år 2020. Det är ännu sparsmakat med information, men här nämns även CBD och terapeutiska cannabinoider.

Ytterligare ett cannabis-relaterat företag, med fokus på CBD, närmar sig notering i Sverige, men det namnet återkommer vi med lite längre fram.

Nyheter

Danska skönhetskedjan Matas fortsatt köpvärd

Publicerad

den

Matas varumärken

Den danska skönhetskedjan Matas, som även äger Kicks, har en bra tillväxtpotential till en attraktiv värdering. Dagens industri upprepar sin köprekommendation för aktien. För ett år sedan gav tidningen en köprekommendation och den föll ut helt okej. Det såg ännu bättre ut tidigare, men rapporten för fjärde kvartalet fick aktien på fall. Tillväxten i bolaget har varit enligt Dagens industris prognos men det blev svagare för lönsamheten, men det går åt rätt håll men något långsammare.

”För ett år sedan såg Di köpläge i den danska skönhetskedjan Matas. En växande nordisk skönhetsmarknad lockade och genom köpet av Kicks hade Matas blivit marknadsledande i Sverige, Norge och Danmark samt tredje störst i Finland.”

När Dagens industri gav sin köprekommendation för ett år sedan stod aktien i 116 DKK och i fredags stängde den på 131,2 DKK. Aktuellt läge är alltså att det finns uppsida kvar i aktien enligt Dagens industri.

Fortsätt läsa

Nyheter

Truecaller har flera intäktsben

Publicerad

den

Mobil med Truecaller

Veckans aktie i Dagens industri är Truecaller och analysen mynnar ut i en köprekommendation och en uppsida på 25 procent. Tidningens analytiker Robert Andersson lyfter fram att bolaget har över 400 miljoner användare och växer varje kvartal, samt trotsar motvind som valutakurser och konjunktur.

Bolaget har flera intäktsben och har en förmåga att hitta nya.

”Truecaller är sammanfattningsvis ett mycket imponerande svenskt teknikbolag. Flera teknikjättar har försökt konkurrera, exempelvis Google och Facebook, men nätverkseffekterna har visat sig vara en mycket viktig konkurrensfördel för Truecaller.”

Dagens industri tror att aktien kan stiga till 78 kronor och veckans aktie-analysen är alltid skriven med en horisont på ett år.

Fortsätt läsa

Nyheter

Cell Impact är en teknikledare i vätgasrevolutionen

Publicerad

den

Cell Impact Forming

Det svenska teknikbolaget Cell Impact står i startgroparna för att ta nästa steg i den växande vätgasindustrin – en bransch där bolaget redan positionerat sig som en teknologisk pionjär. Med en unik tillverkningsteknik, flera aktiva kundprojekt och en stark tillväxtmarknad i ryggen men samtidigt en mycket låg värdering, pekar Analyst Group ut Cell Impact som ett potentiellt fyndläge för långsiktiga investerare.

Innovativ teknik i centrum för den gröna omställningen

Cell Impact tillverkar flödesplattor – avgörande komponenter i bränsleceller och elektrolysörer – med hjälp av en egenutvecklad och patenterad teknik: Cell Impact Forming. Denna torra, energieffektiva och skalbara formningsmetod möjliggör snabb tillverkning med lägre kostnader, högre kvalitet och mindre miljöpåverkan än traditionell teknik. Tekniken gör det inte bara möjligt att producera plattor i stora volymer, utan även att sälja själva teknologin till kunder – en affärsmodell som skapar flera intäktsströmmar.

Kapacitet för storskalig tillväxt är redan på plats

Bolaget har nyligen genomfört stora investeringar i sitt produktionsprogram Fas II, som resulterat i högre automation, förbättrad kvalitet och förutsättningar för storskalig produktion. Med en modern anläggning i Karlskoga och en upparbetad kundbas i ryggen är Cell Impact nu redo att möta ökad efterfrågan.

Omsättningstillväxt väntas från H2 2025

Cell Impact arbetar nära sina kunder genom hela processen – från design och simuleringar till prototyp och volymproduktion. Flera kundprojekt pågår redan och genererar initiala intäkter. Enligt Analyst Group väntas dessa projekt övergå i större produktionsordrar från och med andra halvåret 2025, vilket kan ge stark omsättningstillväxt och förbättrad lönsamhet under 2026.

En växande marknad med kraftigt stöd från omvärlden

Marknaderna för bränsleceller och elektrolysörer är inne i en kraftig expansionsfas. Enligt Precedence Research väntas marknaden för elektrolysörer växa med över 27 % per år fram till 2034, till ett värde om 363 miljarder USD. Drivkrafterna är tydliga: grön omställning, statliga subventioner och behovet av fossilfri energi inom svår-elektrifierade branscher.

Attraktiv värdering i förhållande till potentialen

Cell Impact genomför just nu en företrädesemission om cirka 62,7 miljoner kronor, med en pre money-värdering om endast 13,9 miljoner kronor. Analyst Group menar att detta är en mycket låg värdering givet bolagets teknik, investeringar och målbild: att nå en försäljning på 200–250 miljoner kronor år 2027 och över 600 miljoner kronor 2030. Lyckas bolaget bara nå nedre delen av målet, handlas aktien idag till en P/S-multipel på 0,07x – något som signalerar betydande uppsida.

Sammanfattning: Starkt case för långsiktiga investerare

Cell Impact kombinerar:

  • En teknologisk spetsprodukt med global efterfrågan
  • Flera intäktsben och möjlighet till licensiering
  • En färdigutvecklad produktionskapacitet
  • En snabbt växande marknad
  • En mycket låg värdering

I ljuset av dessa faktorer ser Analyst Group ett tydligt investeringscase för Cell Impact. Med förväntad ordertillväxt från H2 2025 och ett skarpt hållbarhetsfokus kan Cell Impact bli en nyckelspelare i den globala energiomställningen – och ett intressant tillskott i en långsiktig investeringsportfölj.

Fortsätt läsa

Livsmedel

Annons

Gratis nyhetsbrev från Börsposten

* indicates required

Intuit Mailchimp

Populära