Nyheter
ZetaDisplay befinner sig i den digitala transformationens absoluta kärna

ZetaDisplay är ett internationellt Malmöbaserat företag som driver den digitala transformeringen i fysiska miljöer. Bolaget, som är en marknadsledande aktör i Europa, har på senare år fokuserat på mjukvara och tjänster i sitt erbjudande inom Digital Signage. Under Coronapandemin har ZetaDisplay fortsatt att investera produkter och koncept och under 2021 väntar ytterligare expansion genom förvärv och organisk tillväxt. Det berättar Per Mandorf, vd på ZetaDisplay.
Berätta om ZetaDisplay och er affärsidé!
–Vi är en helhetsleverantör inom Digital Signage som erbjuder mjukvara och tjänster för digital kommunikation, primärt för detaljhandeln, offentliga och kontorsmiljöer. Våra kommunikationslösningar är utformade för att påverka människors beteende, engagemang och beslutsförmåga. Därigenom skapar vi mätbart affärsvärde för våra kunder och är en viktig kugge i den pågående digitaliseringen. När bolaget grundades 2003 hade vi ett stort fokus på hårdvara, men branschen har ändrat fokus mot värdeskapande genom mjukvara och tjänster och ZetaDisplay leder denna förflyttning. Vi är idag en helhetsleverantör där vår molnbaserade mjukvara samt våra koncept- och servicetjänster står i centrum.
”Våra kommunikationslösningar är utformade för att påverka människors beteende, engagemang och beslutsförmåga”
Hur kan era digitala skyltningslösningar stärka konsumentens fysiska upplevelse i exempelvis en butik?
–Vi är specialister på att definiera kundresan, bygga inspirerande digitala koncept som skapar upplevelser och engagemang. Våra digitala lösningar och dess budskap möter konsumentens uppmärksamhet genom ett visuellt gränssnitt som har en hög attraktionskraft. Genom att få denna uppmärksamhet kan vi förmedla budskap som skapar engagemang. Våra digitala koncept bidrar till exempelvis att kunden får bättre produktinformation, en mer inspirerande köpupplevelse och öka effektiviteten i kundresan. Nu i Coronatider kan våra digitala lösningar dessutom reducera det fysiska mötet i butik och på så sätt minska osäkerheter i samband med ett kundbesök. De fysiska butikerna gör stora investeringar inom Digital Signage i sina miljöer för att förstärka kundupplevelsen, och på så sättet särskilja sig mot e-handel men också säkerställa att kanalerna samverkar optimalt. Våra lösningar fyller en nyckelfunktion i strävan efter att skapa en unik och individbaserad kundupplevelse.
Vad är på gång i bolaget under 2021?
–Tillväxt och innovation blir årets tema. Vi kommer att fortsätta utveckla vårt produkterbjudande i form av mjukvara samt kringliggande tjänster. Vi kommer kontinuerligt addera ytterligare funktionalitet och nya lösningar inom digital transformering som kan stötta våra kunder på deras digitaliseringsresa.Vi kommer att fortsätta driva bolagets utveckling genom en kombination av organisk tillväxt och förvärv. Vi har gjort bra förvärv under åren och vår förvärvsresa kommer att accelerera. De enkla lösningarna, som många kan leverera, fasas ut, vi ser en trend mot tekniskt komplexa lösningar, där kunderna i ökad takt väljer att samla sina åtagande hos en helhetsleverantör, vi har förmåga och kapacitet att hantera ett sånt förtroende. Digitala lösningar får också en allt mer affärskritisk roll hos våra kunder, vilket gynnar oss. Vi blir i allt högre utsträckning en strategisk partner till våra kunder vilket öppnar upp för fördjupad relation och i slutändan mer affärsmöjligheter.
”Vi har fortsatt investera i våra lösningar under Coronapandemin och ser en tydlig potentiell hävstångseffekt i marknaden framöver.”
Vilka är era främsta framgångsfaktorer?
–Vårt bolag tillhör marknadsledarna på en global marknad med stark underliggande tillväxt.Vi är bra på att ta fram helhetskoncept som inkluderar alltifrån kundunika kommunikationskoncept, tekniska lösningar till eftermarknad och service. Våra lösningar är molnbaserade och vi fortsätter att investera för att Digital Signage ska kunna ingå som en naturlig del i företagens samlade digitala ekosystem. Vår framgång är starkt kopplad till vår förmåga att skapa konkreta och mätbara resultat för våra kunder – här vill jag påstå att vi är ledande i branschen, det vill säga vi skapar resultat!
Varför är Zeta Display ett intressant bolag att investera i?
–Vi är ett entreprenörs- och tillväxtbolag som erbjuder våra kunder en entrébiljett till en digital kundresa, oavsett om den äger rum på kontoret, i en butik eller i en offentlig miljö. Som marknadsledare är vi väl positionerade i den pågående digitaliseringen och vårt erbjudande växer i omfattning – vi har potential att ta en större del av kundernas behov innanför digital transformering. Vi är marknadsledande i Norden och har levererat helhetslösningar inom Digital Signage till ett femtiotal länder, så vi har en god förmåga att hantera den pågående globala expansionen. Vår förflyttning till ett mjukvaru- och tjänsteföretag kommer driva SaaS omsättning vilket skapar god intjäningsförmåga över tid. Genom vår nya globala organisation är vi dessutom redo att växa på ett skalbart sätt. Vi har fortsatt investera i våra lösningar under Coronapandemin och ser en tydlig potentiell hävstångseffekt i marknaden framöver.
Nyheter
Sprint Bioscience har en unik affärsmodell som skapar snabbare värde i kampen mot cancer

Sprint Bioscience har etablerat sig som en banbrytande aktör inom svensk läkemedelsutveckling – inte genom att gå den traditionella vägen, utan genom att vända på perspektivet. I en färsk intervju med BioStock berättar vd Johan Emilsson om hur bolagets tidiga utlicensiering av läkemedelsprojekt inte bara sänker riskerna, utan också skapar möjligheter till intäkter långt innan kliniska prövningar ens har inletts.
En modell som bryter mönster
– ”Vår affärsmodell är nästintill unik inom läkemedelsutveckling – i alla fall i Sverige”, säger Emilsson. Istället för att själva driva läkemedelsprojekt hela vägen till marknaden fokuserar Sprint Bioscience på upptäcktsfasen. Här utvecklas småmolekylära läkemedelskandidater med hjälp av en avancerad fragmentbaserad plattform. När lovande resultat uppnåtts i prekliniska studier söker bolaget partners för fortsatt utveckling – och därmed säkras tidiga intäkter.
Fördelarna är tydliga: lägre kapitalbehov, minskade risker och snabbare värdeskapande. Det är en strategi som tillåter bolaget att bygga en bred portfölj av projekt med hög potential, utan att belasta kassan med tunga utvecklingskostnader.
Men vad är haken?
Trots modellen med tidig utlicensiering innebär upplägget ett beroende av externa parter. Om en partner inte förmår driva ett projekt vidare, eller om förhandlingar om licens drar ut på tiden, kan intäkterna dröja. Men Emilsson ser även lösningar på detta: ”Vi har börjat arbeta med samägda program där vi gemensamt driver utvecklingen framåt – det öppnar för större intäkter tidigare i processen.”
Exempel på framgång: VRK1-programmet
Ett konkret exempel på bolagets modell i praktiken är VRK1-programmet, som licensierats ut till amerikanska Day One Biopharmaceuticals. Sprint Bioscience levererar fortfarande tjänster kopplade till projektet, men utvecklingen ägs nu helt av partnern.
Även om Emilsson är förtegen om de exakta framstegen, tyder samarbetets fortgång på ett välfungerande partnerskap: ”De verkar nöjda och vi fortsätter gärna att leverera våra tjänster till dem.”
Nytt projekt med stor potential – och stort behov
Mot slutet av 2024 tillkännagav Sprint Bioscience ett nytt prekliniskt program inriktat på akut myeloisk leukemi (AML). Projektet riktar in sig på det relativt outforskade proteinet DCPS – och de initiala resultaten ser lovande ut.
– ”Det ouppfyllda kliniska behovet inom AML är stort och vi har goda förhoppningar om att licensiera ut programmet till ett internationellt läkemedelsbolag”, säger Emilsson.
Kapitalresning för att växla upp
Bolaget genomför just nu en kapitalresning med syftet att ta de pågående programmen ett steg närmare licensavtal. Medlen ska användas för optimering av molekylernas prekliniska profil och för att säkra affärsutvecklingen.
– ”Vi ska se till att våra program är så attraktiva som möjligt för potentiella partners”, förklarar Emilsson.
Strategiska samarbeten – nästa steg i evolutionen
Framåt är ambitionen tydlig: fler samarbeten, fler intäktsvägar och fler program med potential att nå marknaden – men via partners. Utöver traditionella licensavtal arbetar Sprint Bioscience nu aktivt med att erbjuda samarbetsprojekt där partners kan komma in redan från början och licensiera när vissa mål nåtts.
Detta, menar Emilsson, skapar en win-win-situation där Sprint kan fortsätta fokusera på sin kärnkompetens – den fragmentbaserade upptäcktsfasen – medan partnern får tillgång till ett starkt projekt från start.
På väg mot kassaflödespositivitet
Kapitalet från emissionen som företaget nu gör, tillsammans med forskningsfinansiering från Day One och framtida intäkter från licens- eller samarbetsavtal, ska enligt Emilsson vara tillräckligt för att nå kassaflödespositivitet.
– ”Vi ser ett starkt nyhetsflöde framför oss och tror att detta är ett ypperligt tillfälle att komma med på vår resa.”
Slutsats: Ett smartare sätt att utveckla läkemedel
Med en bevisat effektiv affärsmodell, lovande projekt inom cancerbehandling, ett redan utlicensierat program och ett strategiskt fokus på partnerskap, står Sprint Bioscience starkt positionerat. För investerare som söker bolag med tydlig riktning, smart riskhantering och möjlighet till snabbare avkastning – kan Sprint Bioscience vara ett namn att lägga på minnet.
Nyheter
Nodica Group är ett intressant bolag, men avstå från att teckna aktien

Nodica Group består av fyra specialiserade verksamheter som levererar till kunder globalt inom områden som medicinteknik, industri och vetenskaplig forskning. Företaget gör nu en IPO på upp till 549 miljoner kronor till 45 kronor per aktie. Teckningsperioden är den 1-8 april och den 10 april noteras bolaget på Nasdaq Stockholm.
Både Dagens industri och Affärsvärlden gillar själva bolaget, men rådet blir ändå att avstå från att teckna aktier då det är så mycket osäkerhet på marknaden just nu.
Dagens industri – Teckna inte
Dagens industri ger sina läsare rådet att inte teckna Nodica Groups IPO, även om man tycker att bolaget är intressant. Slagigheten i intäkterna motiverar en viss rabatt. En kortsiktig oro är även valutaexponeringen som den senaste tiden gått emot bolaget. Tidningens analytiker anser att värderingen varken är billig eller dyr, men med oroligheterna på aktiemarknaden just nu så avvaktar man bättre.
”Vi tycker att Nodica är ett intressant tillskott till Stockholmsbörsen med bevisat bra produkter och fin lönsamhet. Men den senaste tidens handelsoro skulle kunna drabba bolaget, som står utan tillverkning i Nordamerika men har hela 40 procent av försäljningen där.”
Affärsvärlden – Teckna inte
Affärsvärlden ger rådet att avstå från Nodica Groups IPO, trots att man anser att bolaget ger ett välskött intryck. Med den oroliga marknaden gör man bäst i att vara lite mer försiktig.
”När det gäller börsnoteringar i en osäker marknad tror vi man tjänar på att vara lite mer restriktiv kring vad man väljer att teckna. Även om vi fått ett bra intryck av Nodica lutar vi i det här skedet åt att detta är en nyintroduktion man kan avstå”
Nyheter
Alligo är ett kvalitetsbolag som kommit ner i pris, köp aktien rekommenderar Di

Alligo är veckans aktie i Dagens industri och tidningen delar ut en köprekommendation, risken anges dock som hög. Bolaget gör förvärv inom intressanta områden vilket höjt tekniknivån, samtidigt som man har sänkt kostnaderna. Tidningens analytiker Julia Forsberg ser potential för marginallyft.
Alligo är dock konjunkturkänsligt, skuldsättningen kan sätta stopp för fler förvärv och det är inte säkert att vändningen i Finland lyckas.
Men Alligo är ett kvalitetsbolag som kommit ner i pris och det arbete som gjorts för att trimma verksamheten kommer att börja synas i siffrorna.
”Di prognostiserar en organisk tillväxt på 3 procent under 2025 för Alligo samt att de förvärv som bolaget har gjort under 2024 och hittills under 2025 bidrar med omkring 5 procents tillväxt. För 2026 tror vi på en organisk tillväxt på 4 procent. Utöver detta kan fler förvärv höja tillväxttakten. ”
-
Nyheter2 månader sedan
Affärsvärlden rekommenderar Qualisys IPO
-
Nyheter2 veckor sedan
Saniona siktar mot nya höjder efter framgångsåret 2024
-
Nyheter2 månader sedan
Dug Foodtechs dryck listas på 150 Carrefour-stormarknader i Spanien
-
Nyheter2 månader sedan
Bra läge i GameStop-aktien enligt den tekniska analysen
-
Nyheter1 månad sedan
I mars offentliggör EU en lista på prioriterade gruvprojekt, viktigt för Leading Edge Materials
-
Nyheter2 månader sedan
Cloetta bygger inte fabriken som dödade aktien
-
Nyheter2 månader sedan
Castellum är alldeles för lågt värderat anser Dagens industri
-
Nyheter2 veckor sedan
Erik Selin talar ut efter turbulensen