Följ oss

Nyheter

Zazz Energy tar betydande order på biooljekraftvärmeverk i Grekland

Publicerad

den

Zazz Energy bygger två biooljekraftvärmeverk i Grekland. Till grund ligger två 20-åriga avtal om leverans av el med ett sammanlagt värde på 600 miljoner kronor, dvs 30 miljoner kronor per år om beloppet delas rakt av. Därutöver kommer försäljning av värme som, baserat på dagens priser, uppskattas ge ett årligt bidrag på omkring 10 miljoner kronor. Arbete med att etablera anläggningarna inleds omgående. De beräknas tas i drift under det tredje respektive fjärde kvartalet 2023. I och med driftsättning av den första av de två anläggningarna når Zazz Energy positivt kassaflöde enligt bolaget själva. Projektet finansieras i huvudsak lokalt i Grekland med EU-stöd.

Avsiktsförklaring om att tillverka bioolja

Zazz Energy har också signerat en avsiktsförklaring för att bygga en biooljefabrik med den grekiska partnern NAIS Energy PC. Projektstart planeras under 2023. Enligt planerna får den nya fabriken en kapacitet att försörja nio biooljekraftvärmeverk med bioolja av typ B100. Den produceras av restoljor från till exempel jordbruksproduktion, restauranger samt slakteriavfall. Den kan också användas för andra ändamål än kraftproduktion, exempelvis för transporter. Zazz Energy avser att komplettera fabriken med ett biooljekraftvärmeverk, dels för att stötta biooljeproduktionen, dels för försäljning av kraft och värme.

”Det är med stolthet vi presenterar dessa projekt för miljövänlig energiproduktion tillsammans med vår partner Nais Energy PC. Det här är ett viktigt steg för Zazz Energys medverkan i Greklands omställning till grön energi.” sade Zazz Energys vd Ari Kemppainen.

”Uttalande NAIS Energy PC, VD Ilias Tzoufetas: ”Detta är ett viktigt steg för att vidare utveckla vårt samarbete med Zazz Energy om miljövänlig kraftproduktion. Vi har möjlighet att som ensam aktör tillämpa en helt ny teknik där ren bioolja B100 framställs av 100 % organiska restprodukter.” sade NAIS Energy PCs vd Ilias Tzoufetas.

Nyheter

Ola Serneke visar Karlatornet som ägs av Doxa och Balder

Publicerad

den

Karlatornet

Ola Serneke visar Karlatornet i Göteborg, vilket blir EU:s högsta bostadshus. Detaljplanen inleddes år 2004, så det är projekt som har tagit tid. Företaget Serneke har hunnit bli uppköpt av Doxa och själva projektet Karlatornet har fått Balder som delägare.

I maj 2024 är runt 490 av de 611 lägenheterna i huset sålda. Detta är något som Ola Serneke är nöjd med, även om det gått trögare med att sälja lägenheter på slutet i och med att bostadsmarknaden generellt har kylts av.

Ola Serneke visar Karlatornet
Fortsätt läsa

Nyheter

Valour lanserar unik bitcoin-produkt med staking

Publicerad

den

Bitcoin-mynt

Genom ett unikt samarbete mellan kryptoaktören Valour och layer 1-blockkedjan Core Chain kan investerare nu, via en ny börshandlad produkt från Valour, investera i bitcoin och samtidigt få ytterligare avkastning tack vare så kallad staking. Avkastningen för staking uppgår till 5,65 procent årligen (3,75 procent efter avgifter) och adderas till den avkastning som exponeringen mot bitcoin ger. (sponsrad artikel)

“Staking har tidigare aldrig varit möjligt för just bitcoin då den är baserad på en så kallad proof-of-work mekanism, till skillnad från proof-of-stake som många andra kryptovalutor baseras på. Men genom vårt samarbete med Core Chain kan vi som enda leverantör i världen erbjuda staking med bitcoin som underliggande investering”, säger Johanna Belitz, ansvarig för försäljning och marknadsföring i Norden på Valour.

Proof-of-work (PoW) och proof-of-stake (PoS) har det gemensamt att de styr hur nya block skapas i en blockkedja. Medan PoW baserar nya block på hur användare löser kryptografiska pussel (så kallad mining) adderas nya block via PoS genom att användarna validerar transaktioner genom mängden kryptovalutor de håller och är villiga att stake:a eller upplåta till blockkedjan för verifiering och ökad säkerhet. Som belöning för att detta görs får användaren återkommande avkastning (så kallade staking rewards).

Men hur är det möjligt att via Valours börshandlade produkt få staking rewards i bitcoin (som använder proof-of-work) och vilka risker medför det?

“Anledningen till att investerare nu kan få staking rewards i bitcoin är att Valour ingått ett unikt samarbete med blockkedjan Core Chain. Samarbetet innebär att Valour delegerar bitcoins till en validerare på Core Chain genom så kallad non-custodial native staking. Som ersättning för detta får Valour Core-tokens som sedan återinvesteras i form av bitcoin i vår bitcoin staking produkt”, säger Johanna Belitz.

Enligt Johanna innebär det faktum att man använder bitcoin native non-custodial staking att ingen ytterligare motpartsrisk läggs till investeringen för att erhålla dessa rewards.

“I samband med stakingen sker en så kallad lock-up period för att valideringen ska kunna ske, men ingen aktör förutom ägaren, det vill säga Valour, kan komma åt dessa bitcoin. Innehaven låses upp och görs tillgängliga för ägaren när lock-up perioden avslutas. Hanteringen av tillgångarna och risknivån är densamma som för Valours övriga produkter – ingen ny risk tillkommer med staking-momentet.”

Enligt Johanna är Valours Bitcoin Staking ETP, som produkten kallas, ett utmärkt sätt att få extra avkastning för den som tror på bitcoin långsiktigt. Det faktum att avkastningen från stakingen sömlöst adderas till produktens NAV dagligen gör också att man som investerare inte själv behöver vara aktiv för att skapa denna extra avkastning.

“Med Valours Bitcoin Staking ETP får du exponeringen mot bitcoin samtidigt som avkastning skapas genom staking rewards. Det är ett väldigt bra sätt att få exponering mot krypto och dra nytta av de skattemässiga fördelar som finns med att produkten kan handlas i ISK eller kapitalförsäkring”, avslutar Johanna.

Läs mer om Valour Bitcoin Staking ETP (BTC) SEK här

Valour är emittent av börshandlade produkter som gör det möjligt för privatpersoner och institutionella investerare att få tillgång till digitala tillgångar som Bitcoin på ett enkelt och säkert sätt via sitt traditionella bankkonto. Grundarna av Valour noterade världens första krypto-ETP på Nasdaq Nordic 2015 och var först med att lista ett crypto mining-bolag på Toronto Stock Exchange 2017. Idag består Valour av ett kunnigt och nyskapande team med lång erfarenhet och djup expertis inom finansiella marknader och digitala tillgångar. Besök www.valour.com för mer information om Valour.

Innehållet i denna artikel utgör endast marknadsföringsmaterial och ska inte tolkas som råd, erbjudande eller rekommendation att köpa någon produkt eller tjänst.

Du står i begrepp att köpa en produkt som inte är enkel och som kan vara svår att förstå. Innan du bestämmer dig för att investera bör du noggrant överväga dina investeringsmål och din risktolerans, samt läsa prospektet för att fullt ut förstå de potentiella risker och fördelar som är förknippade med beslutet att investera i värdepapperen. Ett godkännande av prospektet innebär inte ett godkännande av de värdepapper som prospektet täcker.

En investering i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Historisk utveckling utgör ingen garanti för framtida utveckling eller avkastning. Prospekt, KID och slutliga villkor finns på valour.com

Avkastningen på 5,65% kan komma att ändras. Årsavgift 1,9%.

Fortsätt läsa

Nyheter

Nu är Spiltan noterat på en fullvärdig börs

Publicerad

den

Spiltans noteringscermoni på Stureplan utanför NGM

Idag noterades investmentbolaget Spiltan på NGMs huvudlista, efter att tidigare ha handlats på mindre listor. Det blir nu möjligt för institutioner att äga aktier och för Spiltan blir det möjligt att köpa tillbaka egna aktier.

Intervju med Spiltans VD Per Håkan Börjesson och NGMs VD Magdalena Hartman.

Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära