Följ oss

Nyheter

Scania inviger batterifabriken i Södertälje – möjliggör serieproduktion av tunga elfordon

Publicerad

den

Scanias nya batterimontering i Södertälje

Scania inviger idag batterimonteringen vid huvudkontoret i Södertälje. Verksamheten vid den nya fabriken möjliggör serieproduktion av tunga, elektriska fordon.

– Jag är otroligt stolt över alla kollegor som har lagt ner själ och hjärta i det här. På Scania har vi gjort det till vårt syfte att driva skiftet mot ett hållbart transportsystem. Med batterimonteringens verksamhet igång kan vi nu accelerera skiftet mot elektrifiering, säger Christian Levin, VD och koncernchef Scania och Traton Group.

Battericeller med hög prestanda monteras

Under 2030 siktar Scania på att försäljningen av elektriska fordon ska uppgå till 50 procent. Längre fram räknar företaget med att alla transporter kan elektrifieras. – Skiftet till eldrivna lösningar är den största förändringen för vår industri i modern tid, och 2023 är året när det verkligen händer. Bevisen radar upp sig ett efter ett, och miljardinvesteringen i vår nya batterimontering är en av dem, fortsätter Levin.

I april berättade Scania och Northvolt om en gemensamt utvecklad battericell med hög prestanda och extremt lågt koldioxidavtryck, som är speciellt anpassad för tunga transporter. Cellen tillverkas vid gigafabriken Northvolt ETT i norra Sverige, och kommer från och med 5 september att monteras till batteripack vid den nya 18 000 m2 fabriken i Södertälje, något som möjliggör serieproduktion av Scanias lastbilar för regionala transporter.

Möjliggör storskalig produktion av elektriska fordon

Genom att batterimonteringen är placerad precis bredvid chassimonteringen i Södertälje – som byggdes om för att hantera storskalig produktion av elfordon under sommaren – är förutsättningarna för snabbt och effektivt tillverkningsflöde på plats. Batterimonteringen kommer ha 550 anställda och har en stor grad av automatisering, från inkommande gods genom produktionen till leverans.

– Trots att affärslandskapet förändras snabbt står vi alltid fast vid vårt löfte: kunden först. Att vara ett premiummärke betyder att vi levererar lösningar som både har högsta kvalitet och är hållbara. Battericellen som monteras till moduler och pack är ett bra exempel. Den har kapacitet att få en lastbil att rulla i 1,5 miljoner kilometer, vilket motsvarar lastbilens livslängd. Det är en förmån att få driva denna förändring tillsammans med våra samarbetspartners och kunder, säger Marcus Holm, Head of Production and Logistics, Scania.

Nyheter

Uppsida på 33 procent i Lucara Diamond-aktien anser Affärsvärldens analytiker

Publicerad

den

Två anställda i Lucara Diamonds diamantgruva

Affärsvärlden har gjort en analys på Lundin-sfärens företag Lucara Diamond och den mynnar ut i en neutral rekommendation för aktien. Analytikern ser en uppsida på 33 procent i aktien som idag handlas till strax under 3 kronor.

Lucara Diamond bryter idag diamanter via dagbrott vid Karowegruvan, ett dagbrott som snart tar slut och företaget håller därför på att anlägga en underjordsgruva som kommer förlänga brytningen till i alla fall 2040.

”Här och nu stannar vi vid ett neutralt råd. Det kommer dock att bli intressant att följa vad för lösning för glappet som presenteras under våren”

Fortsätt läsa

Nyheter

Dometic är en bra aktie att köpa anser Dagens industri

Publicerad

den

Ett aktivt liv med Dometic på stranden

Dometic är veckans aktie i Dagens industri som delar ut en köprekommendation till medelrisk. Tidningens analytiker ser en uppsida på 20 procent, samt en direktavkastning på 2 procent, på ett års sikt.

”Di ser att en attraktiv värdering, ett förändringsarbete som ger resultat och en marknad som successivt kommer att förbättras ger köpläge i Dometic.”

Marginalförbättringar är att vänta och den amerikanska marknaden för det som kallas fritidsfordon verkar ha sett sin botten. Ett styrketecken är även att både VD och styrelseordförande har ett betydande aktieägande.

På den negativa sidan finns att bolaget är konjunkturkänsligt och fortfarande har en något hög skuldnivå. Att VD och styrelseordförande äger ordentligt med aktier är visserligen ett styrketecken, men i övrigt finns det inga storägare av kött och blod lyfter Di fram.

Fortsätt läsa

Nyheter

6 bra aktier att köpa enligt Börsveckan

Publicerad

den

Börsveckan har denna gång tittat närmare på nio företag och sex av aktierna är bra att köpa. Övriga tre gör man bäst i att vänta med.

Köp

  • Assa Abloy
  • Bulten
  • Duni
  • Balder
  • Instalco
  • Logistri

Avvakta

  • ChemoMetec
  • Multiconsult
  • Evolution
Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära