Följ oss

Nyheter

Så gick det för TIN Fonders 10 största innehav under fjärde kvartalet

Publicerad

den

TIN Fonder kommenterar sina tio största innehav efter att kvartalsrapporterna kommit.

Börsen har under lägre tid präglats av makro. Hur hög är inflationen? Och hur högt kan centralbankerna gå utan att sänka ekonomin fullständigt? Rapporterna flyttar dock fokus till bolagens prestation. Här är en summering av Q4-rapporterna för de 10 största positionerna i fonden TIN Ny Teknik.

Evolution

Omsättningen ökade med 36 procent till 408 MEUR och rörelseresultatet steg med 35 procent. VD Martin Carlesund är tydlig med att bolaget fortsätter vara hungriga och är stolta över vad de presterat. Under presentation uttryckte Carlesund följande: “We create what others dream of”.

Embracer 

Omsättningen ökade med 128 procent till 11,6 miljarder sek. Kassaflödet summerades till robusta 1,7 miljarder.

Embracer har en av världens bästa varumärkesportföljer, som bland annat inkluderar Sagan om Ringen. Hur varumärkesportföljen ska optimeras vet nog bara VD Lars Wingefors själv. För den som gillar att spekulera så är det inte otroligt att Lars har både ett ess och en joker i rockärmen.

Surgical Science

Bolaget ger bland annat blivande kirurger möjligheter att i simulerad miljö träna på operationer på ett realistiskt sätt.

Nettoomsättningen uppgick till 250 MSEK, en ökning med 27 procent. Rörelseresultatet steg med 38 procent.

Kindred

Enda operatör i världen som redovisar andelen spelintäkter som kommer från potentiella problemspelare. Målet är att få ner dessa till noll. Intäkterna ökade med 25 procent och uppgick till 306 miljoner brittiska pund. Underliggande EBITDA ökade med 42, drivet av en stark comeback på den nederländska marknaden.

Novo Nordisk

Danska jätten och kassaflödesmaskinen som utöver diabetesbehandlingen också tacklar det växande problemet obesitas.

Försäljningen steg med 26 procent till 48 miljarder danska kronor och rörelseresultatet steg med 25 procent.

“Tänk om man kunde ta ett piller och bli smal”. Det är definitivt värt att repetera. Novos läkemedel för sjukdom heter Wegovy och snittpatienten går ner cirka 15 procent av kroppsvikten med medicinen.

Paradox Interactive

Omsättningen i kvartalet uppgick till 580 MSEK, upp 49 procent jämfört med samma period föregående år. Resultatet ökade med 68 procent. Ettor och nollor bevisar sin skalbarhet! Spelen Paradox utvecklar är inte för “average Joe”, utan spel som typiskt kräver mer engagemang. VD Wester menar att dessa spel var svåra att sälja i varuhus som Walmart då spelarbasen är smal. Digitalt är däremot spelarbasen tillräckligt stor och bolaget omsatte 2 miljarder under 2022.

Chemometec

Bolaget utvecklar instrument för cellräkning och cellanalys. Kunderna är utöver forskningsbolag med cancer som inriktning även universitet och livsmedelsbolag. Caset är främst inriktat mot de återkommande intäkterna från förbrukningsvaror. Chemometec levererade en svagare halvårsrapport än vad vi och marknaden vant oss vid. Under första halvåret var omsättningsökningen 15 procent. EBITDA steg med 25 procent. Bolagets instrumentförsäljning går trögt, men förbrukningsvarorna säljer fortsatt mycket bra.

Take-Two Interactive

Den amerikanska utvecklaren och utgivaren av dataspel med ikoniska rättigheter som Grand Theft Auto och NBA 2K. Omsättningen steg med 56 procent till 1,4 miljarder dollar men omsättningsökningen till trots, bolaget redovisade förlust under kvartalet. Take-Two förväntar sig dock sekventiell tillväxt och rekordresultat kommande år!

BioGaia

Bolaget utvecklar, marknadsför och säljer probiotiska produkter. Är kanske mest kända för kolik-dropparna som hjälper både föräldrar och spädbarn att hantera vardagen genom att lindra magsmärtorna för de allra minsta. Omsättningen steg med 48 procent till 274 miljoner kronor. Rörelseresultatet steg med 34 procent. I Kina ökar onlineförsäljning via TikTok, som fungerar både som social plattform och marknadsplats. Här har vi ett bolag som nyttjar de digitala försäljningskanalerna till fullo!

Swedish Orphan Biovitrum (SOBI)

SOBI fokuserar på att utveckla och skapa tillgång till innovativa behandlingar som kan göra skillnad för människor som lever med sällsynta sjukdomar. Rörelsens intäkter steg med 22 procent till 6 miljarder kronor. Resultat före skatt ökade 24 procent. Bolaget har en stark pipeline med många spännande kandidater i fas 3 eller under registrering.

Summering

Det är tydligt att det digitala näringslivet inte bara klarar av att motstå de utmaningar som de oroliga tiderna inneburit, utan också lyckats växa sig starkare under senaste året. Vi ser fram emot 2023!

Fortsätt läsa

Nyheter

Lundin Mining gör stort förvärv – 75 procent av bolagets intäkter kommer nu från koppar

Publicerad

den

Caserones, koppargruva i Chile

Lundin Mining meddelade tidigare idag att de förvärvar 51 procent av SCM Minera Lumina Copper av JX Nippon Mining & Metals Corporation. Lundin Mining har rätt att förvärva ytterligare 19 procent under en femårsperiod. Det förvärvade bolaget driver koppar-molybden-gruvan Caserones i Chile.

Lundin Mining betalar 800 miljoner USD vid tillträde och sedan 150 miljoner USD under en period på sex år. De ytterligare 19 procenten kan förvärvas för 350 miljoner USD.

Förvärvet är i linje med Lundin Minings strategiska mål och ger företaget en storskalig kopparproduktion med lång livstid med ett bra kassaflöde, som kompletterar Lundin Minings befintliga verksamheter och högkvalitativa tillgångar inom basmetaller med stort fokus på koppar. Förvärvet gör att 75 procent av Lundin Minings intäkter kommer att komma från koppar.

Dagens industri frågar vd Peter Rockandel om det är rimligt att köpa Caserones med tanke på investeringsbehovet för Josemaria. Han svarar ”Att få köpa en världsklasstillgång som dessutom är strategiskt helt rätt för den existerande portföljen är otroligt ovanligt så det är inget man kan tacka nej till. Dessutom gör vi det här köpet utan skuld och gruvan kommer direkt att generera fritt kassaflöde”.

Fortsätt läsa

Nyheter

EQL Pharma-aktien kommer fortsätta att gå upp

Publicerad

den

Graf över EQL Pharma-aktiens kursutveckling

EQL Pharma är en riktig succéaktie och den är fortsatt köpvärd anser Affärsvärlden i en analys som publicerades under onsdagen. Företaget, som är verksamt inom generikaläkemedel, har utvecklat en fungerande affärsmodell i Norden och nu ska den exporteras till övriga Europa.

”Aktien har gått mycket starkt sedan i höstas och är inte billig. Det förvånar inte givet defensiva kvaliteter kombinerat med en stark tillväxtprofil. Vi lutar åt att det finns mer att hämta om man lyfter blicken flera år fram. Rådet blir köp för den långsiktiga”

EQL Pharma noterades på Spotlight i slutet av 2013 och har planer på att flytta till Stockholmsbörsen.

Fortsätt läsa

Nyheter

Dagens industri varnar för räddningsemission i BHG Group

Publicerad

den

Bygg Hemma Group (BHG) har haft en riktigt dålig utveckling och det verkar aldrig riktigt ta slut. Nu varnar Richard Bråse på Dagens industri för att bolaget kan behöva göra en räddningsemission.

“700 Mkr i negativt fritt kassaflöde före rörelseförvärv, ett organiskt försäljningstapp på 5 procent och dubbla nyemissioner var utfallet 2022 för BHG. 2023 börjar mardrömmen på allvar för aktieägarna, med riskkapitalbolaget EQT i spetsen.”

Bråse tänker sig att en företrädesemission eftersom emissionen är av en så kraftigt defensiv karaktär.

Vad vill huvudägarna?

Något som inte diskuteras i artikeln är frågan om vad huvudägarna vill. EQT äger via sin misslyckade Public value-fond drygt 25 procent. Det norska företaget Ferd har undan för undan ökat sitt innehav och har nu drygt 18 procent av aktierna.

Artikeln har tidigare publicerats på Nyemissioner.se

Fortsätt läsa

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.
  • Analyst Group har gett en analysuppdatering på Gold Town Games efter att spelutvecklaren släppt sin senaste rapport. Det motiverade värdet på 3,90 kronor upprepas. ”Gold Town Games AB (”Gold Town Games” eller ”Bolaget”) har nu fyra intäktsbringande spel lanserade globalt och under H1-23 har […]

Populära