Följ oss

Nyheter

Så gick det för TIN Fonders 10 största innehav under fjärde kvartalet

Publicerad

den

TIN Fonder kommenterar sina tio största innehav efter att kvartalsrapporterna kommit.

Börsen har under lägre tid präglats av makro. Hur hög är inflationen? Och hur högt kan centralbankerna gå utan att sänka ekonomin fullständigt? Rapporterna flyttar dock fokus till bolagens prestation. Här är en summering av Q4-rapporterna för de 10 största positionerna i fonden TIN Ny Teknik.

Evolution

Omsättningen ökade med 36 procent till 408 MEUR och rörelseresultatet steg med 35 procent. VD Martin Carlesund är tydlig med att bolaget fortsätter vara hungriga och är stolta över vad de presterat. Under presentation uttryckte Carlesund följande: “We create what others dream of”.

Embracer 

Omsättningen ökade med 128 procent till 11,6 miljarder sek. Kassaflödet summerades till robusta 1,7 miljarder.

Embracer har en av världens bästa varumärkesportföljer, som bland annat inkluderar Sagan om Ringen. Hur varumärkesportföljen ska optimeras vet nog bara VD Lars Wingefors själv. För den som gillar att spekulera så är det inte otroligt att Lars har både ett ess och en joker i rockärmen.

Surgical Science

Bolaget ger bland annat blivande kirurger möjligheter att i simulerad miljö träna på operationer på ett realistiskt sätt.

Nettoomsättningen uppgick till 250 MSEK, en ökning med 27 procent. Rörelseresultatet steg med 38 procent.

Kindred

Enda operatör i världen som redovisar andelen spelintäkter som kommer från potentiella problemspelare. Målet är att få ner dessa till noll. Intäkterna ökade med 25 procent och uppgick till 306 miljoner brittiska pund. Underliggande EBITDA ökade med 42, drivet av en stark comeback på den nederländska marknaden.

Novo Nordisk

Danska jätten och kassaflödesmaskinen som utöver diabetesbehandlingen också tacklar det växande problemet obesitas.

Försäljningen steg med 26 procent till 48 miljarder danska kronor och rörelseresultatet steg med 25 procent.

“Tänk om man kunde ta ett piller och bli smal”. Det är definitivt värt att repetera. Novos läkemedel för sjukdom heter Wegovy och snittpatienten går ner cirka 15 procent av kroppsvikten med medicinen.

Paradox Interactive

Omsättningen i kvartalet uppgick till 580 MSEK, upp 49 procent jämfört med samma period föregående år. Resultatet ökade med 68 procent. Ettor och nollor bevisar sin skalbarhet! Spelen Paradox utvecklar är inte för “average Joe”, utan spel som typiskt kräver mer engagemang. VD Wester menar att dessa spel var svåra att sälja i varuhus som Walmart då spelarbasen är smal. Digitalt är däremot spelarbasen tillräckligt stor och bolaget omsatte 2 miljarder under 2022.

Chemometec

Bolaget utvecklar instrument för cellräkning och cellanalys. Kunderna är utöver forskningsbolag med cancer som inriktning även universitet och livsmedelsbolag. Caset är främst inriktat mot de återkommande intäkterna från förbrukningsvaror. Chemometec levererade en svagare halvårsrapport än vad vi och marknaden vant oss vid. Under första halvåret var omsättningsökningen 15 procent. EBITDA steg med 25 procent. Bolagets instrumentförsäljning går trögt, men förbrukningsvarorna säljer fortsatt mycket bra.

Take-Two Interactive

Den amerikanska utvecklaren och utgivaren av dataspel med ikoniska rättigheter som Grand Theft Auto och NBA 2K. Omsättningen steg med 56 procent till 1,4 miljarder dollar men omsättningsökningen till trots, bolaget redovisade förlust under kvartalet. Take-Two förväntar sig dock sekventiell tillväxt och rekordresultat kommande år!

BioGaia

Bolaget utvecklar, marknadsför och säljer probiotiska produkter. Är kanske mest kända för kolik-dropparna som hjälper både föräldrar och spädbarn att hantera vardagen genom att lindra magsmärtorna för de allra minsta. Omsättningen steg med 48 procent till 274 miljoner kronor. Rörelseresultatet steg med 34 procent. I Kina ökar onlineförsäljning via TikTok, som fungerar både som social plattform och marknadsplats. Här har vi ett bolag som nyttjar de digitala försäljningskanalerna till fullo!

Swedish Orphan Biovitrum (SOBI)

SOBI fokuserar på att utveckla och skapa tillgång till innovativa behandlingar som kan göra skillnad för människor som lever med sällsynta sjukdomar. Rörelsens intäkter steg med 22 procent till 6 miljarder kronor. Resultat före skatt ökade 24 procent. Bolaget har en stark pipeline med många spännande kandidater i fas 3 eller under registrering.

Summering

Det är tydligt att det digitala näringslivet inte bara klarar av att motstå de utmaningar som de oroliga tiderna inneburit, utan också lyckats växa sig starkare under senaste året. Vi ser fram emot 2023!

Fortsätt läsa

Nyheter

Dometic är en bra aktie att köpa anser Dagens industri

Publicerad

den

Ett aktivt liv med Dometic på stranden

Dometic är veckans aktie i Dagens industri som delar ut en köprekommendation till medelrisk. Tidningens analytiker ser en uppsida på 20 procent, samt en direktavkastning på 2 procent, på ett års sikt.

”Di ser att en attraktiv värdering, ett förändringsarbete som ger resultat och en marknad som successivt kommer att förbättras ger köpläge i Dometic.”

Marginalförbättringar är att vänta och den amerikanska marknaden för det som kallas fritidsfordon verkar ha sett sin botten. Ett styrketecken är även att både VD och styrelseordförande har ett betydande aktieägande.

På den negativa sidan finns att bolaget är konjunkturkänsligt och fortfarande har en något hög skuldnivå. Att VD och styrelseordförande äger ordentligt med aktier är visserligen ett styrketecken, men i övrigt finns det inga storägare av kött och blod lyfter Di fram.

Fortsätt läsa

Nyheter

6 bra aktier att köpa enligt Börsveckan

Publicerad

den

Börsveckan har denna gång tittat närmare på nio företag och sex av aktierna är bra att köpa. Övriga tre gör man bäst i att vänta med.

Köp

  • Assa Abloy
  • Bulten
  • Duni
  • Balder
  • Instalco
  • Logistri

Avvakta

  • ChemoMetec
  • Multiconsult
  • Evolution
Fortsätt läsa

Nyheter

Saab får beställning på 1,8 miljarder kronor från Kanada

Publicerad

den

Saab RBS 70 NG luftvärn

Saab har fått en beställning från Kanadas regering på det korträckviddiga luftvärnssystemet RBS 70 NG. Ordervärdet är cirka 1,8 miljarder kronor och leveranser börjar under 2024.

Beställningen inkluderar all utrustning som krävs för att använda RBS 70 NG, inklusive eldenheter, robotar, transportfordon samt utbildning och support. Genom affären kommer Saab långsiktigt att stötta Kanadas luftvärnsförmåga, med särskilt fokus på den kanadensiska försvarsmaktens närvaro i Lettland.

–  Vi levererar ett väl beprövat, effektivt luftvärnssystem som ger länder en mycket viktig förmåga i en orolig omvärld, säger Saabs VD och koncernchef Micael Johansson.

Kanada valde Saabs erbjudande inom ramen för en konkurrensupphandling och Saab kommer att samarbeta med kanadensiska partners och leverantörer för att leverera kontraktet. 

RBS 70 NG är laserstyrt, vilket hindrar motståndaren från att störa ut systemet, och har en automatisk målsökare. Några av Saabs kundländer för RBS 70 NG är Brasilien, Tjeckien och Lettland.   

Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära