Följ oss

Nyheter

Så gick det för TIN Fonders 10 största innehav under fjärde kvartalet

Publicerad

den

TIN Fonder kommenterar sina tio största innehav efter att kvartalsrapporterna kommit.

Börsen har under lägre tid präglats av makro. Hur hög är inflationen? Och hur högt kan centralbankerna gå utan att sänka ekonomin fullständigt? Rapporterna flyttar dock fokus till bolagens prestation. Här är en summering av Q4-rapporterna för de 10 största positionerna i fonden TIN Ny Teknik.

Evolution

Omsättningen ökade med 36 procent till 408 MEUR och rörelseresultatet steg med 35 procent. VD Martin Carlesund är tydlig med att bolaget fortsätter vara hungriga och är stolta över vad de presterat. Under presentation uttryckte Carlesund följande: “We create what others dream of”.

Embracer 

Omsättningen ökade med 128 procent till 11,6 miljarder sek. Kassaflödet summerades till robusta 1,7 miljarder.

Embracer har en av världens bästa varumärkesportföljer, som bland annat inkluderar Sagan om Ringen. Hur varumärkesportföljen ska optimeras vet nog bara VD Lars Wingefors själv. För den som gillar att spekulera så är det inte otroligt att Lars har både ett ess och en joker i rockärmen.

Surgical Science

Bolaget ger bland annat blivande kirurger möjligheter att i simulerad miljö träna på operationer på ett realistiskt sätt.

Nettoomsättningen uppgick till 250 MSEK, en ökning med 27 procent. Rörelseresultatet steg med 38 procent.

Kindred

Enda operatör i världen som redovisar andelen spelintäkter som kommer från potentiella problemspelare. Målet är att få ner dessa till noll. Intäkterna ökade med 25 procent och uppgick till 306 miljoner brittiska pund. Underliggande EBITDA ökade med 42, drivet av en stark comeback på den nederländska marknaden.

Novo Nordisk

Danska jätten och kassaflödesmaskinen som utöver diabetesbehandlingen också tacklar det växande problemet obesitas.

Försäljningen steg med 26 procent till 48 miljarder danska kronor och rörelseresultatet steg med 25 procent.

“Tänk om man kunde ta ett piller och bli smal”. Det är definitivt värt att repetera. Novos läkemedel för sjukdom heter Wegovy och snittpatienten går ner cirka 15 procent av kroppsvikten med medicinen.

Paradox Interactive

Omsättningen i kvartalet uppgick till 580 MSEK, upp 49 procent jämfört med samma period föregående år. Resultatet ökade med 68 procent. Ettor och nollor bevisar sin skalbarhet! Spelen Paradox utvecklar är inte för “average Joe”, utan spel som typiskt kräver mer engagemang. VD Wester menar att dessa spel var svåra att sälja i varuhus som Walmart då spelarbasen är smal. Digitalt är däremot spelarbasen tillräckligt stor och bolaget omsatte 2 miljarder under 2022.

Chemometec

Bolaget utvecklar instrument för cellräkning och cellanalys. Kunderna är utöver forskningsbolag med cancer som inriktning även universitet och livsmedelsbolag. Caset är främst inriktat mot de återkommande intäkterna från förbrukningsvaror. Chemometec levererade en svagare halvårsrapport än vad vi och marknaden vant oss vid. Under första halvåret var omsättningsökningen 15 procent. EBITDA steg med 25 procent. Bolagets instrumentförsäljning går trögt, men förbrukningsvarorna säljer fortsatt mycket bra.

Take-Two Interactive

Den amerikanska utvecklaren och utgivaren av dataspel med ikoniska rättigheter som Grand Theft Auto och NBA 2K. Omsättningen steg med 56 procent till 1,4 miljarder dollar men omsättningsökningen till trots, bolaget redovisade förlust under kvartalet. Take-Two förväntar sig dock sekventiell tillväxt och rekordresultat kommande år!

BioGaia

Bolaget utvecklar, marknadsför och säljer probiotiska produkter. Är kanske mest kända för kolik-dropparna som hjälper både föräldrar och spädbarn att hantera vardagen genom att lindra magsmärtorna för de allra minsta. Omsättningen steg med 48 procent till 274 miljoner kronor. Rörelseresultatet steg med 34 procent. I Kina ökar onlineförsäljning via TikTok, som fungerar både som social plattform och marknadsplats. Här har vi ett bolag som nyttjar de digitala försäljningskanalerna till fullo!

Swedish Orphan Biovitrum (SOBI)

SOBI fokuserar på att utveckla och skapa tillgång till innovativa behandlingar som kan göra skillnad för människor som lever med sällsynta sjukdomar. Rörelsens intäkter steg med 22 procent till 6 miljarder kronor. Resultat före skatt ökade 24 procent. Bolaget har en stark pipeline med många spännande kandidater i fas 3 eller under registrering.

Summering

Det är tydligt att det digitala näringslivet inte bara klarar av att motstå de utmaningar som de oroliga tiderna inneburit, utan också lyckats växa sig starkare under senaste året. Vi ser fram emot 2023!

Fortsätt läsa

Nyheter

Traction har för mycket av sin substans i räntesparande anser Börsveckan

Publicerad

den

Tänker på investeringar

Börsveckan har denna gång gjort en stor insats med att analysera investmentbolagen och ett av dem är Traction. Aktien får en avvakta-rekommendation.

Tidningens analytiker skriver att Traction utmärker sig genom en hög andel kassa och räntebärande placeringar. Mellan 2014-2015 ökade likvida medel från 12 procent till 34 procent, och 2016 steg räntebärande placeringar från 10 procent till 34 procent. Sedan dess har dessa legat kring 40 procent, förutom 2021. VD Petter Stillström påpekade 2016 att det var svårt att hitta attraktiva placeringar i den rådande nollräntemiljön.

Börsveckan noterar att det är ovanligt för ett investmentbolag att ha en så stor andel räntepapper och likvida medel. Detta kan ses som en strategi från familjen Stillström för att diversifiera inom bolaget, men det är inte optimalt för aktieägarna som förlorar möjligheten att disponera kassan själva.

Traction har gett omkring 60 procent avkastning de senaste fem åren på en portfölj som motsvarar 60 procent av substansen. Om de varit fullinvesterade hade avkastningen varit bättre, men deras portfölj har högre risk än index. Med en substansrabatt på knappt 5 procent är det inte tillräckligt attraktivt för att locka till köp.

Fortsätt läsa

Nyheter

Flerie, investmentbolaget inom life science som är nytt på börsen

Publicerad

den

Vilka investeringar som Flerie har gjort under åren

Flerie är ett investmentbolag inom life science som precis har noterat sig på börsen, via ett omvänt förvärv av Index Pharmaceuticals-skalet. Bolaget startades bland annat av den framgångsrika entreprenören på området, Thomas Eldered. Affärsvärlden gav nyligen en köprekommendation till aktien. Här presenteras bolaget av VD Ted Fjällman.

Ted Fjällman, VD för Flerie, presenterar verksamheten
Fortsätt läsa

Nyheter

Shortcut Media har blivit ett litet bolag, lämnar aktiemarknaden

Publicerad

den

För nästan två år sedan skrev Börsposten att Shortcut Media inte har en fungerande verksamhet eller affärsmodell. Några månader senare försattes en stor del av verksamheten i konkurs, och den kvarvarande verksamheten klarade inte att hantera skuldberget och fick gå in i rekonstruktion. Shortcut Media tog sig igenom rekonstruktionen och kom ut i ett betydligt friskare skick. Men med det sagt, man var fortfarande verksam på samma hårt konkurrensutsatta marknad där personalen dessutom är högst flyktig.

Shortcut Media har utvecklats till ett litet bolag som går halvdåligt. Nu tar bolaget konsekvensen av det och planerar att avnotera aktierna från Spotlight. Man skriver att det är en konsekvens av att man inte längre uppfyller Spotlights noteringskrav på att minst 100 aktieägare ska äga aktier för minst 2000 kronor vardera. Men det är knappast unikt för Shortcut Media, orsaken är nog snarare att noteringen inte tillför något till det skadeskjutna bolaget längre, det är bara en kostnad och tidsåtgång.

”Efter ett år av rekonstruktion och kraftiga nedskärningar är Shortcut Media-koncernen ett betydligt mindre bolag med en nuvarande värdering på under 10 MSEK. Vårt fokus framöver är att utveckla de två kvarvarande verksamheterna Magoo och Stark Film, som båda har fina förutsättningar att återgå till god lönsamhet och tillväxt när konjunkturen vänder. Detta arbete kommer underlättas utanför den noterade miljön, samtidigt som kostnadsbesparingarna kommer att vara betydande för bolaget”, säger Lennart Larsson, som har blivit huvudägare och tf VD för Shortcut Media AB.

Aktien har i skrivande stund fallit 44 procent vilket ger ett börsvärde på 3,9 miljoner kronor.

Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära