Följ oss

Nyheter

Så gick det för TIN Fonders 10 största innehav under fjärde kvartalet

Publicerad

den

TIN Fonder kommenterar sina tio största innehav efter att kvartalsrapporterna kommit.

Börsen har under lägre tid präglats av makro. Hur hög är inflationen? Och hur högt kan centralbankerna gå utan att sänka ekonomin fullständigt? Rapporterna flyttar dock fokus till bolagens prestation. Här är en summering av Q4-rapporterna för de 10 största positionerna i fonden TIN Ny Teknik.

Evolution

Omsättningen ökade med 36 procent till 408 MEUR och rörelseresultatet steg med 35 procent. VD Martin Carlesund är tydlig med att bolaget fortsätter vara hungriga och är stolta över vad de presterat. Under presentation uttryckte Carlesund följande: “We create what others dream of”.

Embracer 

Omsättningen ökade med 128 procent till 11,6 miljarder sek. Kassaflödet summerades till robusta 1,7 miljarder.

Embracer har en av världens bästa varumärkesportföljer, som bland annat inkluderar Sagan om Ringen. Hur varumärkesportföljen ska optimeras vet nog bara VD Lars Wingefors själv. För den som gillar att spekulera så är det inte otroligt att Lars har både ett ess och en joker i rockärmen.

Surgical Science

Bolaget ger bland annat blivande kirurger möjligheter att i simulerad miljö träna på operationer på ett realistiskt sätt.

Nettoomsättningen uppgick till 250 MSEK, en ökning med 27 procent. Rörelseresultatet steg med 38 procent.

Kindred

Enda operatör i världen som redovisar andelen spelintäkter som kommer från potentiella problemspelare. Målet är att få ner dessa till noll. Intäkterna ökade med 25 procent och uppgick till 306 miljoner brittiska pund. Underliggande EBITDA ökade med 42, drivet av en stark comeback på den nederländska marknaden.

Novo Nordisk

Danska jätten och kassaflödesmaskinen som utöver diabetesbehandlingen också tacklar det växande problemet obesitas.

Försäljningen steg med 26 procent till 48 miljarder danska kronor och rörelseresultatet steg med 25 procent.

“Tänk om man kunde ta ett piller och bli smal”. Det är definitivt värt att repetera. Novos läkemedel för sjukdom heter Wegovy och snittpatienten går ner cirka 15 procent av kroppsvikten med medicinen.

Paradox Interactive

Omsättningen i kvartalet uppgick till 580 MSEK, upp 49 procent jämfört med samma period föregående år. Resultatet ökade med 68 procent. Ettor och nollor bevisar sin skalbarhet! Spelen Paradox utvecklar är inte för “average Joe”, utan spel som typiskt kräver mer engagemang. VD Wester menar att dessa spel var svåra att sälja i varuhus som Walmart då spelarbasen är smal. Digitalt är däremot spelarbasen tillräckligt stor och bolaget omsatte 2 miljarder under 2022.

Chemometec

Bolaget utvecklar instrument för cellräkning och cellanalys. Kunderna är utöver forskningsbolag med cancer som inriktning även universitet och livsmedelsbolag. Caset är främst inriktat mot de återkommande intäkterna från förbrukningsvaror. Chemometec levererade en svagare halvårsrapport än vad vi och marknaden vant oss vid. Under första halvåret var omsättningsökningen 15 procent. EBITDA steg med 25 procent. Bolagets instrumentförsäljning går trögt, men förbrukningsvarorna säljer fortsatt mycket bra.

Take-Two Interactive

Den amerikanska utvecklaren och utgivaren av dataspel med ikoniska rättigheter som Grand Theft Auto och NBA 2K. Omsättningen steg med 56 procent till 1,4 miljarder dollar men omsättningsökningen till trots, bolaget redovisade förlust under kvartalet. Take-Two förväntar sig dock sekventiell tillväxt och rekordresultat kommande år!

BioGaia

Bolaget utvecklar, marknadsför och säljer probiotiska produkter. Är kanske mest kända för kolik-dropparna som hjälper både föräldrar och spädbarn att hantera vardagen genom att lindra magsmärtorna för de allra minsta. Omsättningen steg med 48 procent till 274 miljoner kronor. Rörelseresultatet steg med 34 procent. I Kina ökar onlineförsäljning via TikTok, som fungerar både som social plattform och marknadsplats. Här har vi ett bolag som nyttjar de digitala försäljningskanalerna till fullo!

Swedish Orphan Biovitrum (SOBI)

SOBI fokuserar på att utveckla och skapa tillgång till innovativa behandlingar som kan göra skillnad för människor som lever med sällsynta sjukdomar. Rörelsens intäkter steg med 22 procent till 6 miljarder kronor. Resultat före skatt ökade 24 procent. Bolaget har en stark pipeline med många spännande kandidater i fas 3 eller under registrering.

Summering

Det är tydligt att det digitala näringslivet inte bara klarar av att motstå de utmaningar som de oroliga tiderna inneburit, utan också lyckats växa sig starkare under senaste året. Vi ser fram emot 2023!

Fortsätt läsa

Nyheter

Ambea-aktien ska stiga minst 40 procent

Publicerad

den

Dagens industris Richard Bråse har analyserat Ambea och delar ut en tydlig köprekommendation till låg risk. Aktien bör värderas upp minst 40 procent.

Sedan pandemin har Ambea haft åtta kvartal på rad med organisk tillväxt, men trots detta är aktien på bottennivåer och stängde på 34,58 kronor i fredags, vilket kan jämföras med 75 kronor i IPO:n för 6,5 år sedan.

Lönsamheten i Ambea har de senaste åren påverkats negativt av nya bemanningsregler på äldreboenden i Finland, men under de senaste kvartalen har företaget kunnat börja kompensera för detta med prishöjningar.

Ambea är enligt Dagens industri en konjunkturokänslig verksamhet, med ett lågt värderat fritt kassaflöde som har en positiv tillväxttrend.

Fortsätt läsa

Nyheter

Värderingen på Implantica har blivit alldeles för låg anser Affärsvärlden

Publicerad

den

Refluxstop från Implantica

Affärsvärlden publicerade en analys på Implantica i fredags där man anser att värderingen blivit alldeles för låg och delar ut en köprekommendation. Man har valt att endast ta med bolagets produkt RefluxStop i analysen, resten av projekten lämnas okommenterade, vilket kan vara rimligt eftersom den produkten ligger längst fram och något mer inte behövs för att komma fram till att aktien är köpvärd.

Affärsvärlden tar upp att potentialen i RefluxStop är stor, även när begränsade antaganden görs om framtida marknad. Bolaget går långsamt fram med den viktiga FDA-ansökan i USA, i stället för att lämna in en ansökan direkt så använder man möjligheten med i feedback-rundor i tremånadersintervall för att maximera chanserna för en smidig process när man väl lämnar in en ansökan. Bolaget är även selektiva med vilka kliniker och kirurger man arbetar med i Europa, så att de data FDA kommer att titta på är så bra som möjligt.

Implanticas företagsvärde (EV) är nu bara några hundra miljoner kronor och bolaget har en välfylld kassa.

”Implanticas kassa är inget att bekymra sig över i ett optimistiskt scenario. Om Implantica rör sig i rätt riktning men måste fylla på kassan låt säga 2027 bör det vara möjligt att lösa med ett kapitaltillskott från renommerade investerare till acceptabla villkor för övriga ägare. Sannolikt är då börsvärdet högre än idag och utspädningen behöver inte bli särskilt kännbar.”

Implantica höll tidigare i veckan en kapitalmarknadsdag, presentationen spelades in och finns att se här.

Fortsätt läsa

Nyheter

Börsveckan rekommenderar tre aktier – varav två är danska

Publicerad

den

Tidningen Börsveckans analytiker har tittat närmare på sex företag och hittat tre köpvärda aktier, varav två är danska. Momentum Group gör man däremot bäst i att sälja.

Köp

Avvakta

  • Addnode
  • Zalaris

Sälj

  • Momentum Group
Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära