Följ oss

Nyheter

Placera sträcker sig till en köprekommendation för Cloetta-aktien

Publicerad

den

Kexchoklad från Cloetta

Godistillverkaren Cloettas aktie har inte haft någon rolig utveckling på börsen sedan bolaget meddelade att de ska bygga en ny fabrik. Det är helt enkelt inte vad aktiemarknaden vill att de ska göra. Senare tillkom stigande priser på insatsvaror vilket satte press på marginalerna.

Cloettas ledning har sedan dess förtydligat kommunikationen kring fabriken för att lugna aktiemarknaden. Bland annat innebär investeringen i en ny fabrik att investeringar som hade behövt göras i andra fabriker inte längre behöver göras. Vidare kan med den nya fabriken mer produktion insourcas och när försäljningen växer så finns det ledigt utrymme för att producera.

När det gäller de ökade kostnaderna för insatsvaror så har Cloetta kunnat kompensera genom att höja sina priser, vilket har accepterats av kunderna.

Lösgodisförsäljningen som rasade under pandemin har nu uppvisat stigande försäljningsvolymer under nio kvartal i rad.

Placera sträcker sig till en köprekommendation

Tidningen Placera publicerade idag en analys på Cloetta och det blev en köprekommendation, även om det var en något dämpad sådan.

”Desto bättre smakar som nämnts värderingen av nuvarande vinstnivåer och skulle Cloetta motbevisa tvivlarna och få upp marginalen mot 14 procent på något års sikt så går aktien från att vara billig till att bli ett fynd.”

Ett fabriksbygge kan alltid komma med negativa överraskningar, men nu har värderingen kommit ner så pass mycket att lite väl mycket pessimism har räknats in skriver Placera. Gillar man utdelningar så har Cloetta behållit utdelningen på 1 krona per aktie, vilket i dagsläget innebär en direktavkastning på 5,5 procent.

Nyheter

Ambea-aktien ska stiga minst 40 procent

Publicerad

den

Dagens industris Richard Bråse har analyserat Ambea och delar ut en tydlig köprekommendation till låg risk. Aktien bör värderas upp minst 40 procent.

Sedan pandemin har Ambea haft åtta kvartal på rad med organisk tillväxt, men trots detta är aktien på bottennivåer och stängde på 34,58 kronor i fredags, vilket kan jämföras med 75 kronor i IPO:n för 6,5 år sedan.

Lönsamheten i Ambea har de senaste åren påverkats negativt av nya bemanningsregler på äldreboenden i Finland, men under de senaste kvartalen har företaget kunnat börja kompensera för detta med prishöjningar.

Ambea är enligt Dagens industri en konjunkturokänslig verksamhet, med ett lågt värderat fritt kassaflöde som har en positiv tillväxttrend.

Fortsätt läsa

Nyheter

Värderingen på Implantica har blivit alldeles för låg anser Affärsvärlden

Publicerad

den

Refluxstop från Implantica

Affärsvärlden publicerade en analys på Implantica i fredags där man anser att värderingen blivit alldeles för låg och delar ut en köprekommendation. Man har valt att endast ta med bolagets produkt RefluxStop i analysen, resten av projekten lämnas okommenterade, vilket kan vara rimligt eftersom den produkten ligger längst fram och något mer inte behövs för att komma fram till att aktien är köpvärd.

Affärsvärlden tar upp att potentialen i RefluxStop är stor, även när begränsade antaganden görs om framtida marknad. Bolaget går långsamt fram med den viktiga FDA-ansökan i USA, i stället för att lämna in en ansökan direkt så använder man möjligheten med i feedback-rundor i tremånadersintervall för att maximera chanserna för en smidig process när man väl lämnar in en ansökan. Bolaget är även selektiva med vilka kliniker och kirurger man arbetar med i Europa, så att de data FDA kommer att titta på är så bra som möjligt.

Implanticas företagsvärde (EV) är nu bara några hundra miljoner kronor och bolaget har en välfylld kassa.

”Implanticas kassa är inget att bekymra sig över i ett optimistiskt scenario. Om Implantica rör sig i rätt riktning men måste fylla på kassan låt säga 2027 bör det vara möjligt att lösa med ett kapitaltillskott från renommerade investerare till acceptabla villkor för övriga ägare. Sannolikt är då börsvärdet högre än idag och utspädningen behöver inte bli särskilt kännbar.”

Implantica höll tidigare i veckan en kapitalmarknadsdag, presentationen spelades in och finns att se här.

Fortsätt läsa

Nyheter

Börsveckan rekommenderar tre aktier – varav två är danska

Publicerad

den

Tidningen Börsveckans analytiker har tittat närmare på sex företag och hittat tre köpvärda aktier, varav två är danska. Momentum Group gör man däremot bäst i att sälja.

Köp

Avvakta

  • Addnode
  • Zalaris

Sälj

  • Momentum Group
Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära