Nyheter
Pionjären ININ Group bygger grön infrastruktur för framtida generationer

ININ Group AS drivs av de gröna megatrenderna. Som pionjärer är de också det enda börsnoterade investeringsbolaget i Norge som investerar i bolag som bygger grön infrastruktur, som järnvägsinfrastruktur, massaåtervinning och kvalitetskontroller. – Att investera i grön infrastruktur är viktigt för våra framtida generationer, säger Øivind Horpestad, vd för bolaget.
”Vi tror på grön infrastruktur och drivs av att vara aktören som bryr sig”
ININ Group är ett investeringsbolag som utifrån olika plattformar har tagit en aktiv roll på den nordiska marknaden. Bolaget har fokus på att skapa miljövänlig infrastruktur genom grön teknologi som till exempel rening av schaktmassor och att möjliggöra återbruk.
– Vi har tagit en nyckelposition i Norge, är på god väg i Sverige och har nu ett ben i Finland. Med en långsiktig strategi och ett starkt ägarskap bygger vi för en grön framtid. Vi siktar på att bli ledande i Norden, berättar Øivind Horpestad, vd för ININ Group.
ININ Group verkar inom områden där nyckeln är grön infrastruktur – berätta!
– Vi växer med tre intressanta och oberoende bolag; Nordic Infrastructure Group (NIG), TW Group samt svenska Nordic Inspekt Group (Inspekt). NIG bygger och underhåller järnvägar, tunnelbanor och spårvägar med fokus på signalering och elektrifiering. För detta infrastruktur-bygge krävs att jordmassor måste schaktas bort och deponeras. Men massan blir ju inte ren av det. Denna ordning kan vår teknologi ändra på genom TW Group som tvättar och renar massorna. Vi äger en stor fabrik som tar emot schaktmaterial från byggindustrin och rengör massorna för att återanvändas i nya projekt. Vi återbrukar jorden helt enkelt, istället för att förstöra naturen.
Vilken roll spelar Inspekt för grön infrastruktur?
– Tillverkningen av tunga, stora tåg måste ha en hög säkerhet och det gäller all industri. Till exempel Preem, där det hela tiden gäller att övervaka och testa så att det inte blir läckage eller skador. Detta får de inte göra själv och här kommer Inspekt in i bilden som en oberoende tredjepartsinspektör.
Vilka megatrender gynnar och driver ININ Groups verksamhet?
– Elektrifiering, offentlig storsatsning på infrastruktur och ett starkt fokus på miljön är positiva drivkrafter för oss. Ökad medvetenhet och miljöhänsyn leder till behov av hållbart byggande. Statliga regler och policyer som främjar återvinning och hållbara byggmetoder blir också flera. Jag menar att för framtiden är det helt avgörande att tänka miljö och återbruk. Vi kan inte slå oss till ro med att elektrifiera tågen om vi ändå måste spränga ut naturen och ödelägga fjällen. Vi investerar nu 120 miljoner i teknologi för att kunna rena jordmassor. Vi bygger grön infrastruktur med fossilfria maskiner, och därmed också fossilfria arbetsplatser. Detta är vår drivkraft. Vi tror på detta och drivs av att vara aktören som bryr sig.
Vilken är er styrka och era framgångsfaktorer?
– Kompetensen och ägarskap. Vi har kunnat samla Nordens bästa team inom dessa segment med en unik kompetens. Av våra 200 anställda är ca 40 procent aktieägare. Ägarskapskänsla är en styrka och driver oss. Det gör att man bryr sig om vad man skapar och känner en stolthet för det vi bygger.
Vilken erfarenhet från dina tidigare bolag har du med dig?
– Jag har erfarenhet av att konsolidera infrastrukturföretag. Under perioden 2011–2019 grundade, byggde och ledde jag NRC Group som är noterat på Oslobörsen och idag är Nordens största bolag inom järnvägsrelaterad infrastruktur. Under perioden gick företaget från 0 kronor i omsättning till cirka 7 miljarder NOK och mer än 2 000 anställda 2019. Vid min sida har jag också med mig en mycket erfaren aktör från investeringsbranschen, Patrik Egeland. Patrik har tolv års erfarenhet som delägare i den norska Private Equity-fonden Herkules. Han har också erfarenhet från McKinsey och varit partner i svenska Capilar Private Equity.
Vilkan konkurrensfördelar har ININ Group?
– När det kommer till TW Group är det ingen annan som driver affären på vårt sätt, även om det finns fyra leverantörer i Norge. Vi är pionjärer i Norge. Idag finns ett starkt fokus på miljön från byggbranschen och inte minst från den offentliga sektorn. Och med kommande regulatoriska krav på återbruk och att rena och återvinna schaktmassor ligger vi helt i framkant. Denna fördel ska vi utnyttja.
Hur ser marknaden ut i Sverige?
– Den nordiska marknaden har stor potential. Behovet av utbyggnad av järnväg, flygplatser och vägar kommer finnas under lång tid framöver. Den infrastruktur som finns idag är dessutom dålig och kräver underhåll. Därför upplever vi att vi är i ett motsatt läge till lågkonjunktur och menar att vi har en förutsägbar marknad. Vi verkar idag på den norska och svenska marknaden och är på väg in i Finland. Idag är vi störst i Norge men under nästa år räknar vi med att Sverige har gått om. Den svenska marknaden är helt enkelt störst med 1 200 mil järnväg mot 420 mil i Norge. Dessutom kräver stambanan i Sverige underhåll. I Finlands satsar vi främst på inspektionssidan med Inspekt, därefter massaåtervinning med TW Group.
Finns det utmaningar för tillväxt?
– Marknaden finns och kommer att hålla i många år framöver, och konkurrensen i utlandet är inte stor. Men en flaskhals är att kunna rekrytera hög kompetens inom specialistområdena. Järnvägen är fantastisk, om du tar tillvara på den. Men det är roligare att bygga nytt och uppmärksamheten är inte lika stor om det ”bara” handlar om underhåll. Det är synd. Därför kan vi inte bara rekrytera utan måste också utbilda och jobba internt med dessa frågor.
Vilka finansiella mål har ni för 2023?
– Vi tror att NIG kommer få en fortsatt stark tillväxt under 2023. Med stark organisk tillväxt samt förvärv förväntas omsättningen mer än fördubblas. Målet är att passera 700 miljoner i år med en marginal på 12 procent och vara i storleksordningen 1,2 miljarder 2024. För ININ Group som helhet förväntar vi oss stark organisk tillväxt jämfört med 2022, samtidigt är vi också mycket aktiva vad gäller förvärv för att stärka våra bolag ytterligare. Vi siktar på samlade intäkter på 1,2 miljarder NOK och en EBIT på mer än 100 miljoner i år. Som mål har vi att nå minst 2,5 miljarder år 2025, med en ebit på 10 procent.
Vad har du för förväntningar på 2023?
– Vårt bolag NIG rullar på i både Norge och Sverige. Men det finns mer att göra för TW Group och massaåtervinning i Sverige. Under 2023 är målet att etablera TW Group på den svenska marknaden samt göra en uppstart för bolaget i Finland för att få rotfäste där. För övrigt har vi betydande tillväxtambitioner i Sverige där Inspekt är en viktig språngbräda mot en bredare närvaro på den svenska marknaden. Även NIG opererar i Sverige och gör projekt och underhåll åt Trafikverket. NIG förväntas att dubbla omsättningen i Sverige i år.
Till sist – vad gör dig stolt i rollen som vd för ININ Group?
– Jag är glad varje dag och extremt stolt över det engagemang som de anställda har. Allt från de som gräver i marken och sitter upp i masterna till de som sitter i ledningsgruppen. När jag ser en bro eller en järnväg tänker jag att vi jobbar för att detta ska finnas kvar och överleva till nästa generation, avslutar Øivind Horpestad.
ININ Group är ett norskt investmentbolag med fokus på grön infrastruktur och verkar i Norge, Sverige och Finland. Dotterbolag är Nordic Infrastructure Group, Hadeland Elektro, TW Group och Nordic Inspekt Group. Bolagen som Inin Group har investerat i och äger är specialiserade inom Återvinning och återbruk av jordmassor, byggnation och underhåll av järnvägar, elektrifiering och kvalitetskontroll (TIC) av infrastruktur och industritillgångar är andra viktiga segment. Bolaget har ca 230 anställda och förväntas omsätta 1,2 miljarder NOK 2023.
Nyheter
Inget positivt är inprisat i Sinch, köp säger Affärsvärlden

Affärsvärlden ger en köprekommendation till Sinch-aktien och ser en uppsida på 47 procent på ett par års sikt. Bolaget försöker få fart på tillväxten igen men aktiemarknaden är skeptisk och handlar aktien till en låg värdering.
”Vi konstaterar att värderingen nu är så pass låg att nästan inget positivt är inprisat. Åtminstone så länge marginalen håller i sig. Kassaflödena är trots allt stabila i verksamheten. Bolaget borde kunna ge tillbaka minst 8 procent till aktieägarna per år på dessa nivåer i form av exempelvis återköp. Bara det är en okej avkastning. Allt över kan ses som en bonus. Det blir ett köpråd”
Sinch har en väldigt trist historik. Men i juli förra året gav självaste mäster-baissaren Richard Bråse en köprekommendation i Dagens industri. Han tog upp att frågetecken i verksamheten rätats ut och att det starka kassaflödet minskar skuldsättningen i högt tempo.
Nyheter
Talenom, en digital pionjär med internationell tillväxt i sikte

Med rötterna som en traditionell redovisningsbyrå har Talenom genomgått en remarkabel transformation – från bokföringsfirma till teknologidrivet tillväxtbolag. Under ledning av VD Otto-Pekka Huhtala har bolaget inte bara lyckats växa på hemmamarknaden i Finland utan även etablerat sig i Sverige, Spanien och Italien. Med ett tydligt fokus på digitalisering, skalbar mjukvara och internationell expansion är Talenom idag en aktör att hålla ögonen på.
Redovisning + mjukvara = framtidens affärsmodell
Talenoms affärsmodell bygger på två huvudsakliga ben: redovisningstjänster och egenutvecklade mjukvarulösningar. Bolaget har valt att rikta in sig på små och medelstora företag – från egenföretagare till bolag med upp till 20 miljoner euro i omsättning – där behovet av kostnadseffektiv och skalbar redovisning är stort. I Finland har man särskilt stark position bland företag i spannet €0,5–10 miljoner i omsättning.
Det som särskiljer Talenom från traditionella redovisningsbyråer är deras digitala plattform, som består av två gränssnitt: ett förenklat för entreprenörer, där användaren kan onboarda sig själv utan utbildning, och ett avancerat för professionella redovisningsexperter, fyllt med automatisering och regelbaserade flöden. Plattformen är dessutom integrerad med över 1 000 externa system och används inte bara internt – utan även av över 40 externa redovisningsbyråer i Finland.
OneTalenom – nyckeln till skalbarhet
Med närvaro i flera europeiska länder har Talenom tagit fram en egen modell för att säkerställa att tillväxt sker med bibehållen kvalitet och kultur. OneTalenom är ett internt ramverk som omfattar ledarskapsträning, bästa praxis, teamrevisioner och operativa nyckeltal. Resultaten talar sitt tydliga språk: team med högt OneTalenom-index presterar bättre, har högre medarbetarnöjdhet och lägre kundbortfall. Det är denna modell som möjliggör skalbarhet vid förvärv och internationell expansion.
Spanien – nästa tillväxtmotor
I Sverige har Talenom fokuserat på att konsolidera tidigare förvärv och rullar nu ut sin mjukvaruplattform över hela landet, vilket börjar ge resultat i form av nettoökning av kunder. Men det är i Spanien som den verkliga expansionsresan pågår just nu.
Här driver kommande lagkrav på e-fakturering digitaliseringen framåt, och Talenom har redan en lokal mjukvaruplattform på plats för fakturering, löner och rapportering. Strategin i Spanien är förvärvsdriven – med planer på 2–3 förvärv under innevarande år och upp till 6 nästa år. Målet är att bygga volym, och därefter implementera Talenoms fulla redovisningssystem.
Tre anledningar att investera i Talenom
1. Strategisk fokusering: Bolaget har renodlat sin verksamhet och avvecklat sidoverksamheter som bank- och inkassotjänster. Nu är det fullt fokus på kärnan: redovisning och mjukvara.
2. Skalbar mjukvaruplattform: Talenom är inte längre bara en redovisningsbyrå – man är också en mjukvaruleverantör. Med över 20 % årlig tillväxt i mjukvarudelen och försäljning även till externa byråer är detta en stark framtida tillväxtmotor.
3. Internationell potential: Trots investeringar på över 100 miljoner euro i internationell expansion, värderas Talenom i dagsläget främst utifrån sin finska verksamhet. När synergier realiseras i Spanien och Sverige finns betydande uppsida med begränsad ytterligare risk.
Framtiden: Margintillväxt och mjukvaruexpansion
Om ett år räknar Otto-Pekka Huhtala med att se tydliga resultat från de strategiska initiativ som nu genomförs. I Sverige väntas marginalförbättringar när verksamheten stabiliseras, medan Spanien kommer att växa genom nya förvärv och ökad plattformsanvändning. Fokus ligger också på att sälja mjukvaran till fler externa redovisningsbyråer – en strategi som kan ge stor effekt på både intäkter och lönsamhet.
Talenom är ett skolexempel på hur traditionella branscher kan transformeras genom teknik. Med en tydlig strategi, beprövad plattform och växande internationell närvaro har bolaget alla ingredienser för att skapa långsiktigt värde – både för sina kunder och sina aktieägare.
Talenom har sina aktier (TNOM) noterade på Helsingforsbörsen.
Nyheter
XMReality lanserar AI-funktionalitet

XMReality lanserade igår AI Transcribe, en ny produktfunktion som använder AI för att automatiskt transkribera och analysera XMReality-samtal. AI Transcribe är en betald funktion som finns tillgänglig för Professional och Enterprise-kunder.
AI Transcribe genererar automatiskt transkript av samtal, med stöd för 38 språk. Lanseringen stärker XMRealitys erbjudande genom att höja kundernas effektivitet och öka kvaliteten i dokumentation av remote support-samtal.
Utöver automatiska transkript genererar AI Transcribe även automatiska sammanfattningar och identifierar samtalsämnen, vilket ger supportteam en snabb överblick och insikter över återkommande problem. Det finns även möjlighet att anpassa transkribering och ämnesanalys efter kundernas specifika terminologi.
AI Transcribe är utvecklad för Enterprise-användning med höga krav på dataintegritet då kunddata aldrig används för AI-träning.
AI Transcribe är en betalfunktion med användningsbaserad prissättning via virtuella krediter. Detta är XMRealitys första steg bortom traditionella licensmodeller baserade på antalet användare, vilket möjliggör ökad försäljning till både nya och befintliga kunder.
-
Nyheter1 månad sedan
Barista från Dug Foodtech listas på 1 600 Rossmann-butiker i Tyskland
-
Nyheter2 månader sedan
Saniona siktar mot nya höjder efter framgångsåret 2024
-
Nyheter3 veckor sedan
Kebni tar klivet – Rekordorder ger nytt liv i aktien
-
Nyheter2 månader sedan
Erik Selin talar ut efter turbulensen
-
Nyheter2 månader sedan
Kvalitetsbolaget Dynavox får en köprekommendation av Dagens industri
-
Nyheter1 månad sedan
Sprint Bioscience har en unik affärsmodell som skapar snabbare värde i kampen mot cancer
-
Nyheter2 månader sedan
Storytel växer, är snart skuldfritt och rörelsemarginalen förväntas stiga – köp aktien rekommenderar EFN
-
Nyheter4 veckor sedan
Zenergy, satsningar har börjat ge resultat