Nyheter

Lundin Energy blir två aktier och pengar

Publicerad

den

Lundin Energy genomgår en stor förändring. Det högkvalitativa oljebolaget går samman med Aker BP, genom att Aker BP köper Lundin Energys oljeverksamhet och still största del betalar med aktier. Kvar i Lundin Energy blir en mindre del i form av vindkraft och vattenkraft. Aktieägarna kommer även att erhålla kontant utdelning. Affären mottogs inte med glädje hos varken Lundin Energys eller Aker BPs aktieägare vilket ger ett köpläge enligt Dagens Industri som har Lundin Energy som veckans aktie.

”I ett slag blir Stockholmsbörsens överlägset största och mest framgångsrika oljeproducent ett av de mest hållbara bolagen helt inriktat på förnybar energiproduktion, när den tidigare kärnverksamheten säljs för 125 miljarder kronor. Jätteaffären har fått ett svalt mottagande – men den innebär en möjlighet att äta kakan och ha den kvar.”

Flera har frågat sig vad Lundin Energys kvarvarande verksamhet är värd. Dagens Industri kommer fram till 10 kronor per aktie. ”Baserat på kassa och nettoinvesterat belopp sätter vi värdet för denna del till 10 kronor per aktie.”

Populära

Exit mobile version