Följ oss

Analys

LC-Tec redo att lyfta

LC-Tec, ett mindre teknikbolag specialiserat på optiska komponenter baserade på flytande kristall-teknik, får en köprekommendation.

Publicerad

den

Smarta glasögon med teknik från LC-Tec

LC-Tec, ett mindre teknikbolag specialiserat på optiska komponenter baserade på flytande kristall-teknik, får en köprekommendation i en färsk analys gjord av Black River Corporate Finance. Bolaget har länge flugit under radarn på aktiemarknaden men har nu gjort sig redo för en expansion. Nedan är en kort sammanfattning av analysen.

 • Har kompletterat produktionsanläggningen vilket minskar kostnaderna
 • Tillväxtbolag med försäljning som kan öka kraftigt
 • Oberörd av fraktproblem och halvledarkrisen
 • Gynnas när biografmarknaden öppnar upp igen
 • Smarta glasögon kan komma att driva värdet
 • Rekryterar ny VD inför expansion

Det lilla teknikbolaget LC-Tec har under många år varit listat på Nordic Growth Market, där aktien länge flugit under radarn. Det finns all anledning att tro att det kan vara dags för denna aktie att värderas upp.

LC-Tec arbetar med optiska komponenter baserade på flytande kristall och har mer än trettio års erfarenhet av denna verksamhet. Nyligen investerade bolaget i ny utrustning som gör det möjligt att öka produktionen, till lägre kostnad.

I dag står 3D-marknaden, bland annat i form av glasögon till biografmarknaden, för en stor del av intäkterna. Det är emellertid inte det som kan öka omsättningen och driva värdet på detta bolag. Det är istället segmenten Smarta Glasögon och Kamera som kan komma att vara de stora värdedrivarna i detta bolag.

Redan i dag finns det ett stort antal prototyper ute hos kunder. LC-Tec har redan samarbete med ett flertal tillverkare av smarta glasögon för att utveckla skräddarsydda tekniska lösningar för respektive aktörs produkt. Vidare sker regelbundna leveranser till ett flertal ledande kameratillverkare. Dessutom har LC-Tec kontakt med en mängd potentiella nya volymkunder där optimering av filtret till deras produkter pågår. När marknaden uppmärksammar detta kan det vara för sent att köpa, vår DCF-analys visar på ett värde som med råge överstiger dagens aktiekurs.

Analys

LC-Tec – Ytterligare en kund väljer att gå över till serieproduktion

Publicerad

den

LC-Tec, ett mindre teknikbolag specialiserat på optiska komponenter baserade på flytande kristall-teknik, får en upprepad köprekommendation i en analys gjord av Black River Corporate Finance. LC-Tec gör sig nu redo för att kunna producera högre volymer. Nedan är en kort sammanfattning av analysen.

 • Ännu en kund väljer att gå över till serieproduktion
 • Genomför fullt garanterad och offensiv nyemission
 • Rapporterar vinst för sista kvartalet 2021
 • Lämnat in en patentansökan för en ny produkt inom affärsområdet Kamera 
 • Gynnas när biografmarknaden öppnar upp igen
 • Intresse från amerikanskt teknikföretag

Det lilla teknikbolaget LC-Tec har under många år varit listat på Nordic Growth Market, där aktien länge flugit under radarn. Sedan vår initieringsanalys  har aktien varit en av få på den svenska börsen som värderats upp kraftigt. Vi tror emellertid att det finns ytterligare att hämta i detta företag för en långsiktig placerare, speciellt efter att styrelsen valt att kommunicera en mycket offensiv nyemission

LC-Tec arbetar med optiska komponenter baserade på flytande kristall och har mer än trettio års erfarenhet av denna verksamhet. Nyligen investerade bolaget i ny utrustning som gör det möjligt att öka produktionen, till lägre kostnad. Redan under det första kvartalet 2022 kommunicerade en av LC-Tecs kunder att de väljer att gå över till serieproduktion vilket medför att vi kommer se direkta effekter av denna investering.

Tidigare stod 3D-marknaden, bland annat i form av glasögon till biografmarknaden, för en stor del av intäkterna. Det är emellertid inte det som kan öka omsättningen och driva värdet på detta bolag. Det är istället segmenten Smarta Glasögon och Kamera som kan komma att vara de stora värdedrivarna i detta bolag och har ökat under coronapandemin.

I dagsläget sker regelbundna leveranser till ett flertal ledande kameratillverkare. Redan i dag finns det ett stort antal prototyper ute hos kunder och första av dessa kunderna väljer att gå över till serieproduktion. Ännu så länge är det endast mindre serier, men det skall ses som gynnsamt med tanke på att kunderna nu väljer serieproduktion. På sikt gör vi bedömningen att dessa serier kommer att bli större, vilket i sådant fall skulle få en positiv effekt på resultatet för LC-Tec.

Att öka produktionen kommer att kosta då kapital måste bindas upp i maskiner, lager och kundfordringar bland mycket annat. Det bör även leda till ett ökat resultat, och därmed en högre värdering av aktien.

En ytterligare bonus, som vi emellertid valt att inte ta någon hänsyn till i vår analys, är det förs diskussioner mellan ett amerikanskt teknikföretag och majoritetsägarna där det amerikanska företaget har visat intresse för att förvärva aktierna i bolaget. Det finns dock inget konkret bud eller ingånget avtal om eventuell försäljning. Styrelsen har inga indikationer på om det kommer att läggas ett bud eller inte. Att gå från diskussioner till att verkligen genomföra en affär är ett stort steg, men sker det är det bättre att vara ägare av aktien än inte.

Antal aktier17 272 413
NoteringNGM Nordic SME
StyrelseordförandeIngvar Andersson
Största ägare (%)K-Svets Venture AB, 39,1 %
Webbwww.lc-tec.se
Market Cap73,0 Mkr
RekommendationKöp
RiskHög
PotentialMycket hög
Fortsätt läsa

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära