Följ oss
Råvarumarknaden

Nyheter

Emission banar väg för Soltech Energys fortsatta förvärvsstrategi

Publicerad

den

Solceller från Soltech Energy i Hägersten

Solenergikoncernen Soltech Energy expanderar just nu snabb takt. Under andra kvartalet i år ökade koncernens intäkter med 71 procent, samtidigt som den svenska verksamheten ökade med hela 102 procent. Bolagets hittills mycket framgångsrika förvärvsstrategi gynnas av solenergimarknadens pågående konsolidering och en stadigt ökande efterfrågan på helhetslösningar inom solenergi. För att finansiera den kommande tillväxtresan genomför Soltech Energy fram till den 7 september en företrädesemission på 247 miljoner kronor. Det berättar Soltechs vd Stefan Ölander.

Berätta om Soltech Energy och er affärsidé.

– Soltech grundades 2006 och har sedan dess vunnit mark på solenergimarknaden och expanderat kraftigt. Vi erbjuder såväl egenutvecklade estetiska som byggnadsintegrerade solenergiprodukter som vanliga utanpåliggande solceller och vi riktar oss mot alla typer av målgrupper och marknadssegment. Sedan 2019 pågår arbetet med att bygga Soltech-koncernen med hjälp av en mycket kraftfull förvärvsstrategi.

2019 lanserade ni en förvärvsstrategi med fokus på att förvärva bolag inom sol- tak-, fasad- och elteknikbranscherna med ambitionen att bygga en framgångsrik solenergikoncern. Hur har Soltech utvecklats sedan dess?

– Hittills har vi förvärvat sjutton bolag verksamma inom sol, tak, fasad och el och den höga förvärvstakten fortsätter även framöver. Bakgrunden till vår förvärvsstrategi är vår övertygelse om att en djupgående kompetens inom tak-, fasad- och elteknikbranscherna är helt nödvändig för att vi ska kunna nå vårt mål, att utvecklas till marknadens ledande solenergiföretag. De branscherna är alla viktiga delar vid solenergiinstallationer. Vi är dessutom en entreprenörsinriktad koncern som drivs av att ge stort handlingsutrymme till varje enskild vd och ägare i våra koncernbolag. Ledningen i samtliga koncernbolag är dessutom delägare i koncernen, vilket ger en god sammanhållning och bidrar till att generera många samarbeten över bolagsgränserna. Det är några av våra främsta framgångsfaktorer.

Under perioden 24 augusti – 7 september genomför ni en företrädesemission på drygt 247 miljoner kronor. Vad är bakgrunden till den?

– Vår ambition är att företrädesemissionen ska skapa förutsättningar för ytterligare förvärv och en ytterligare accelererad tillväxttakt. Den finansiering som emissionen genererar planerar vi även att använda för att vidareutveckla våra befintliga dotterbolag samt att fokusera på marknadsföring och rekrytering. Vi genomförde en motsvarande emission för ett drygt år sedan och har sedan dess kunnat leverera med råge utifrån våra målsättningar då vi dubblerat såväl intäkter som antal dotterbolag och antal aktieägare. Förutsättningarna att upprepa samma tillväxtutveckling även denna gång betraktar jag som mycket goda.

Vilka faktorer driver en fortsatt tillväxt på solenergimarknaden under de kommande åren?

– Såväl den svenska som den internationella solenergimarknaden växer extremt fort och svensk solenergi står inför ett genombrott där vi redan har en ledande position. Vid årsskiftet 2021 infördes ROT-avdrag (grönt teknikavdrag) som bland annat omfattar privatpersoners installation av solcellsanläggningar. Samtidigt har regelverket för storskaliga solcellsinstallationer förbättrats sedan gränsen för skattskyldighet har höjts från 255 till 500 kW. Idag kommer ca 1 procent av Sveriges energi från solen men regeringens målsättning till år 2040 är att solenergin ska stå för minst 10 procent av landets totala energikonsumtion. Många andra länder har liknande målsättningar. Tillväxtpotentialen är med andra ord mycket hög

Vilka faktorer gör Soltech till ett attraktivt bolag för presumtiva aktieägare?

– Solenergimarknaden står inför ett stort genombrott i Sverige och vi är verksamma och etablerade i samtliga segment, från villahushåll till stora industriella och offentliga solcellsinstallationer. Hösten 2020 genomförde vi en företrädesemission på 144 miljoner kronor. Vi nådde våra tillväxtmål med råge och planerar att upprepa samma framgångsresa med den företrädesemission som nu genomförs. Som aktieägare i Soltech har man både möjlighet att göra en riktigt bra investering genom att ta del av en långsiktigt attraktiv avkastningsnivå och att vara med och göra verklig skillnad för klimatet genom att vara en del av samhällets gröna energiomställning. Det faktum att vi har många aktieägare bidrar dessutom till att vi har en mycket hög likviditet i vår aktie.

Ni är en drivande kraft i den pågående konsolideringen av den svenska solenergibranschen. Vilka fördelar ger det er som bolag och för era kunder?

– Solenergimarknaden är het med drygt 800 verksamma bolag i Sverige. Konsolideringen bidrar till att stärka marknadens långsiktiga aktörer, vilket ökar tryggheten för kunderna.  Kraven på professionalism, elsäkerhet och kunskap om tak och fasad ökar kontinuerligt. Där har vi som en stor och sammanhållen koncern en styrka. Vår verksamhet präglas även framöver av en offensiv tillväxtagenda med ambitionen att nå 4,7 miljarder i rörelseintäkter 2024.

Nyheter

Odinwells sensorer upptäcker bakterietillväxt i sår

Publicerad

den

Förband med sensor från Odinwell

Odinwell meddelade idag att preliminära tester av bolagets sensorer för bakteriemonitorering har visat lovande resultat. I testerna har spår av den biomarkör man letar efter kunnat detekteras direkt från den sida av förbandet som legat an mot det infekterade såret, vilket är ett viktigt steg i utvecklingen av bolagets teknologi för tidig upptäckt av bakterietillväxt i sårmiljö.

”Det är jätteroligt att vi nu lyckas mäta bakterier i förband som använts kliniskt. Det visar att vår teknologi har potential att göra verklig skillnad inom avancerad sårvård”, säger Marcus Andersson, VD för Odinwell.

Bolaget fortsätter nu med ytterligare tester på fler prover för att förfina testmetoden och algoritmen. Målet är att komplettera de tidiga resultaten med mer robust data och därmed ta ytterligare steg mot att bygga vetenskaplig evidens kring produkten.

”Vi är i ett spännande skede där varje testresultat för oss närmare en lösning som kan förbättra livskvaliteten för patienter världen över och vi tar nu med oss dessa resultat när vi pratar med potentiella partners”, tillägger Marcus Andersson.

Fortsätt läsa

Nyheter

mResell ska ha en omsättning på 600 miljoner kronor

Publicerad

den

mResell-produkter

Idag kommunicerade mResell sina finansiella mål, både på lång och kort sikt.

På lång sikt, definierat som en period om tre till fem år, är bolagets målsättning att uppnå en omsättning om 600 miljoner kronor och en EBIT-marginal överstigande 10 procent.

mResell har utvecklat en industriledande, avancerad plattform som analyserar priser, efterfrågan och logistikflöden på de större marknadsplatserna i Europa för de produkter som bolaget säljer; refurbished Apple products (rekonditionerade Apple-produkter). Plattformen avgör i realtid på vilken marknad och via vilken kanal varje produkt bör säljas för att uppnå högsta möjliga marginal. Detta möjliggör både en optimerad lönsamhet och en snabb lageromsättning om 20-30 dagar, vilket gör att bolaget kan använda sitt kapital effektivt och skapa utrymme för ytterligare accelererad tillväxt.

– Vår egenutvecklade industriledande teknikplattform är kärnan i hur vi optimerar både marginaler och lageromsättning. Genom att hela tiden sälja på rätt marknad kan vi omsätta lagret snabbt och samtidigt uppnå bästa möjliga prispunkt. Det är en central del i hur vi ska ta bolaget mot våra finansiella mål. säger Patrik La Placa Christiansen, VD för mResell.

Bolaget har idag verksamhet i 12 länder och har sålt rekonditionerade Apple-produkter till mer än 300 000 kunder. Kombinationen av närvaro på samtliga ledande marknadsplatser och en datadriven affärsmodell skapar förutsättningar för ökad tillväxt.

Omsättningen förväntas öka 70-80 procent innevarande halvår

– Vår bedömning är att den riktade nyemissionen som kommunicerades idag, den 3 Juli, ytterligare accelererar tillväxten och att omsättningen för andra halvåret 2025 förväntas öka med 70-80 procent jämfört med samma period 2024, säger Patrik La Placa Christiansen, VD för mResell.

Fortsätt läsa

Nyheter

Tre bra aktier att köpa sommaren 2025 enligt Martin Blomgren

Publicerad

den

Solen visar vägen

EFN:s analytiker Martin Blomgren har valt ut tre bra aktier att köpa under sommaren 2025.

Hexagon

Tillfälliga motgångar har pressat aktien, men låg värdering och flera möjliga katalysatorer – som ledningsskifte och avknoppningar – skapar intressant uppsida.

Securitas

Ökad andel teknikdrivna säkerhetslösningar förbättrar marginalerna. Om bolaget når sina mål finns potential för kurslyft, särskilt då värderingen är återhållsam.

Matas

Trots en svag rapport är caset intakt. Ocykliska intäkter och tillväxtmöjligheter via Kicks-förvärvet ger stöd för en starkare kursutveckling på sikt. Dagens industri gav för övrigt en köprekommendation till bolaget i måndagens tidning.

Fortsätt läsa

Livsmedel

Annons

Gratis nyhetsbrev från Börsposten

* indicates required

Intuit Mailchimp

Populära