Följ oss

Nyheter

Dala Energi präglas av en tydlig tillväxtagenda och innovativa samverkansmodeller som stärker det gröna skiftet

Publicerad

den

Energibolaget Dala Energi, som i januari 2022 noterades på Nasdaq First North Growth Market, är en regional leverantör energi- och kommunikationslösningar.  Dala Energi är ett innovativt energibolag med siktet inställt på att på sikt fördubbla bolagets storlek. Dala Energi är med och banar väg för samhällets gröna skifte och satsar bland annat på att etablera lokala delningsnätverk i öppna elnät. Det berättar Bengt Östling, vd på Dala Energi.

Berätta om Dala Energi och bolagets verksamhet

Bengt Östling, vd för Dala Energi
Bengt Östling, vd för Dala Energi

– Dala Energi är ett privatägt företag med fokus på att vara en drivkraft för bygdens utveckling. Vi erbjuder lösningar inom energi och digital kommunikation som hjälper människor och företag att leva och utvecklas i vår bygd på ett enkelt, effektivt och hållbart sätt. Vi är en regional leverantör regional leverantör av elnät- och fibernät med drygt 34 000 kunder Vi har en stark lokal förankring i Dalarna och en lång historik då bolaget grundades för 125 år sedan. Bolaget ägs idag av knappt 4400 privata aktieägare samt tre kommuner i Dalarna. Ibland väljer vi att samarbeta med strategiska partners för att på ett effektivt sätt skapa värde för kunder och ägare. Ett sådant exempel är våra intressebolag, där vi är en aktiv ägare.

I januari 2022 noterades Dala Energi på Nasdaq First North Growth Market. Vad var bakgrunden till noteringen?

– Vi har sedan 2008 varit noterade via Pepins och har i dagsläget knappt 4 400 aktieägare. Ett viktigt skäl till noteringen på Nasdaq var att göra det enklare att köpa aktier och bli delägare i vårt bolag. Vi betraktar även noteringen som en möjlighet till en breddning av vår aktieägarebas inom vårt marknadsområde. Ytterligare ett skäl till noteringen är att vi är ett tillväxtbolag med högt satta mål och visioner, vilket förstås kräver finansiering.

Ni befinner er i en intensiv tillväxtfas med ambitionen att på sikt fördubbla bolagets storlek. Hur ser er tillväxtstrategi ut?

– Vi siktar på att fördubbla bolagets storlek, vilket vi tror är nödvändigt om vi ska fortsätta vara en relevant aktör även på framtidens energimarknad. EU-kommissionen har framfört att Sverige bör se över sin modell med många små elnät, eftersom nya mer omfattande nätkoder innebär en ökad administrativ börda, vilket blir utmanande för små elnätsbolag. Här har vi en plats att fylla genom att utveckla vårt erbjudande vid direkta förvärv, men också vid samarbeten och via leverans av infrastrukturförvaltningstjänster. Vår tillväxtstrategi består av en kombination av organisktillväxt av nya tjänster inom energi och kommunikationslösningar på våra befintliga geografiska marknader, men också en förvärvsbaserad tillväxt. Vi är också öppna för att knyta fler samverkansallianser med andra aktörer i energibranschen framöver. Ytterligare ett tillväxtområde är vårat affärsområde där vi förvaltar infrastruktur åt andra nätägare.

Sverige ska vara klimatneutrala 2045. Ett väl utbyggt och fungerande elnät och fibernät är en förutsättning att vi ska lyckas med omställningen. Hur jobbar ni för att nå det långsiktiga klimatmålet?

– Vi ska tillsammans med våra kunder etablera lokala delningsnätverk i öppna elnät. Där ska vi tillsammans arbeta med smart elanvändning med lokala datadrivna tjänster som effektiviserar användningen, stimulerar ökad lokal produktion och möjligheten till lagring av el. Vi har förärvande en investeringsportfölj omfattande 640 mkr där vi investerar i framför allt elnät och fibernät.

Ni kommer även att behöva rekrytera många nya medarbetare framöver. Vilka faktorer gör Dala Energi till en attraktiv arbetsgivare?

– Våra medarbetare får vara delaktiga i ett växande bolag som är verksamt i en expansiv och föränderlig bransch. Vi levererar samhällskritisk infrastruktur som är en förutsättning för en levande landsbygd och hela samhällets gröna omställning. Vi är en relativt småskalig aktör med korta beslutsvägar och goda påverkansmöjligheter. Vi kan erbjuda många intressanta utvecklingsmöjligheter och befinner oss dessutom i framkant vad gäller hybridarbetsplatser vilket ger medarbetare möjlighet att bättre få ihop livspusslet.

Vilka faktorer gör Dala Energi till ett attraktivt bolag för presumtiva aktieägare?

– Energibranschen befinner sig för närvarande i en historisk och intensiv omställningsfas. Dala Energi är ett av Sveriges mest offensiva regionala energibolag som dessutom är verksamt i flera av branschens segment. Vi är också ett av få noterade energibolag vilket innebär att vi ger investerare som vill vara delaktiga i den pågående gröna energiomställningen en unik möjlighet att bli delägare i ett småskaligt och framåtblickande bolag med ambition att utveckla och förändra energibranschen. Ytterligare en faktor som bidrar till att Dala Energi är en attraktiv investering är det faktum att vi är ett bolag som präglas av en tydlig tillväxtagenda med sikte på att under de kommande åren fördubbla storleken på vår verksamhet.

Nyheter

Cint-aktien har blivit köpvärd säger Dagens industri

Publicerad

den

Dagens industri har gjort en analys av marknadsundersökningsföretaget Cint och kommer fram till en köprekommendation för aktien med en uppsida på 40 procent, men till en hög risknivå.

För ett år sedan kraschade aktien och framtiden för bolaget kunde ifrågasättas. Men nu skriver Di att det finns flera indikatorer på att det har vänt. Ägarlistan har också fått sig en stor förändring, flera ägare har lämnat och nya har tillkommit, vilket Di anser är avgörande för att vända sentimentet. Även ledningen har bytts ut.

Cint har hanterat de flesta av sina problem och VD säger att optimismen även har återkommit bland personalen.

Di flaggar för att skuldsidan är hög och att en nyemission inte kan uteslutas. VD håller med om att skuldsättningen är för hög, men är inte direkt oroad, han arbetar mot lönsamhet och effektiviserar för att skapa fritt kassaflöde.

Samtidigt lyfter Di även fram Cint som en möjlig uppköpskandidat.

Cint-aktien stängde på 14,16 kronor i fredags.

Fortsätt läsa

Nyheter

Podcast-företaget Acast får en köprekommendation av Börsveckan

Publicerad

den

Börsveckan ger en köprekommendation till podcast-företaget Acast vars aktie på senare tid har lyft rejält. Tidningens analytiker skriver att Acast visar stadig förbättring med hög tillväxt och är på väg mot break-even. Med en förbättrad annonskonjunktur kan bolaget dra nytta av sin stora podcastplattform.

I september i fjol gav Börsveckan ett avvaktaråd till kursen 7,20 kronor. Sedan dess har Acast presterat över förväntan, särskilt vad gäller bruttomarginal och genomsnittlig intäkt per lyssning (ARPL). Bruttomarginalen steg från 30 procent år 2022 till 39 procent första kvartalet 2024. ARPL ökade till 37 öre, en uppgång på drygt 42 procent.

Försäljningstillväxten ökade från 18 procent 2023 till 25 procent första kvartalet 2024, med stark tillväxt i Nordamerika (+48 procent). Marknadsföringskostnaderna minskade till 22 procent av omsättningen, medan administrationskostnader och produktutvecklingskostnader sjönk till 14 respektive 11 procent. AI har potential att ytterligare förbättra marknadsföringen.

Trots en minskning i antalet lyssningar till 1124 miljoner under första kvartalet, på grund av tekniska förändringar hos Apple, är balansräkningen stark med en nettokassa på 734 miljoner kronor. Bolaget har potential att nå break-even med fortsatt förbättring.

Acast värderas i linje med omsättningen, vilket är lågt i relation till tillväxtpotentialen. Börsveckan tror att Acast kommer kunna hålla uppe tillväxten de närmaste åren.

Det landar i ett köpråd, med brasklappen att risken är högre än normalt då det rör sig om ett bolag som gör förlust i år.

Acast-aktien stängde igår veckan på 14,60 kronor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Affärvärlden avråder från IPO-aktuella Kinda Brave

Publicerad

den

Gaming-kontroller

I slutet på förra året skrev Börsposten att Kinda Brave Entertainment gjorde sig redo för en notering av sina aktier och nu är bolaget aktuellt med en IPO på First North. Noteringsemissionen är på 40,2 miljoner kronor till 5 kronor per aktie. Teckningstiden avslutas den 22 maj och första handelsdag är den 3 juni.

Affärsvärlden har gjort en analys av erbjudandet och företaget vilket mynnar ut i rekommendationen att inte teckna. Kinda Brave saknar ännu förläggare och även de pengar som krävs.

”Noteringen framstår som något defensiv och framstressad, med stor andel skulder som ska kvittas. Därtill har ledningen alldeles nyligen startat på bolaget”

Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära