Följ oss

Nyheter

Cinis Fertilizer har säkrat leveranser av insatsvaror för produktion enligt plan

Publicerad

den

Cinis Fertilizer gör sig redo i Örnsköldsvik

Cinis Fertilizer köper in insatsvaror som bolaget omvandlar till en form av konstgödsel. Insatsvarorna är restmaterial från andra industrier, där Cinis Fertilizer har ett stort fokus på att köpa restmaterial från batteriproduktion. Frågan har flera gånger uppkommit om Cinis Fertilizer kommer att få problem då företagen bolaget ska köpa sina insatsvaror ifrån inte kommit igång med sin egen produktion. Cinis Fertilizer har dock varje gång skrivit nya avtal eller försäkrat att de avtal man skrivit kommer att fullföljas även om en specifik produktionsanläggning är försenad. Idag upprepade Cinis Fertilizer ett budskap i samma anda.

Produktionsstart om två månader ligger fast

Cinis Fertilizer skriver att de har säkrat leveranser av insatsvaror för produktionsstart enligt plan och för full produktion under resten av året. Förseningarna hos samarbetspartnern Northvolt uppges varken påverka bolagets planerade produk­tionsstart eller produktions­volymerna för 2024 då bolaget har överenskommelser med kompletterande leverantörer av insatsvaran natriumsulfat.

”För att säkerställa planerade produktionsvolymer under helåret 2024 har vi aktiverat våra överenskommelser med befintliga och nya leverantörer såväl i Sverige som internationellt. Dessa leverantörer av natriumsulfat kompletterar de volymer vi får från Northvolt. Från och med februari månad tar vi emot leveranser av insatsvaror till vår anläggning i Örnsköldsvik”, säger Jakob Liedberg, grundare och VD Cinis Fertilizer.

”Vi har mycket goda relationer med Northvolt och flera andra leverantörer av restströmmar från olika sektorer, inklusive massaindustrin, och jag ser fram emot att äntligen kunna starta vår produktion av miljövänligt kaliumsulfat”, säger Jakob Liedberg.

Planen att driftsätta produktionsanläggningen i Örnsköldsvik i slutet av första kvartalet 2024, med produktionsstart någon vecka därefter, ligger fast.

Nyheter

Big Akwa bekräftar planer på en framtida IPO

Publicerad

den

Grundarna av Biq Akwa utanför en av SCAs massafabriker

Biq Akwa, som grundats av Elena Petukhovskaya och Hugo Wikström, vill driva storskalig landbaserad fiskodling. Ett stort fokus för bolaget är att så mycket som möjligt ska återanvändas, vilket även inkluderar att odlingen ska ske i anslutning till massafabrik för att kunna använda och cirkulera varandras strömmar.

Den första anläggningen som Big Akwa designar ska producera 6 000 ton regnbågslax per år. För sin första fas har bolaget tagit in ett mindre antal miljoner kronor i kapital. Men för att bygga en stor anläggning krävs självklart rejält med finansiering.

Big Akwa söker nu en CFO som kan hjälpa företaget med resan och där bekräftar man även att en börsnotering finns i planerna inom 5 år.

Fortsätt läsa

Nyheter

Saab får en beställning på 6,6 miljarder kronor för leverans under 2027-2028

Publicerad

den

SAAB-logga

Saab har idag tagit fått en beställning på ett antal försvarssystem och materiel från en regeringen i ett land i västvärlden. Ordervärdet är cirka 6,6 miljarder kronor och leveranser är planerade år 2027-2028.

Beställningen omfattar system och materiel från Saabs affärsområden Dynamics och Surveillance.

På grund av branschens karaktär och omständigheter som rör kunden samt nationella säkerhetsintressen kommer ingen ytterligare information om denna beställning eller kunden att offentliggöras skriver Saab.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinstvarning från Tokmanni

Publicerad

den

Produkter hos Tokmanni

Tokmanni meddelade denna kväll att försäljning under det andra kvartalet påverkades av den sena starten på vårsäsongen. Konsumenternas förtroende förväntas vara fortsatt svagt, särskilt i Finland, under återstoden av året, och dessutom förväntas momshöjningen i Finland den 1 september 2024 och högre fraktkostnader än föregående år ha en negativ inverkan på lönsamheten under andra halvåret.

Ny guidning för 2024

År 2024 förväntar sig Tokmanni-koncernen att intäkterna kommer att uppgå till 1 650-1 730 miljoner euro. Jämförbar EBIT förväntas uppgå till 98-118 miljoner euro.

Tidigare guidning för 2024 utfärdad av Tokmanni Group den 13 februari 2024

Under 2024 förväntar sig Tokmanni-koncernen att intäkterna kommer att uppgå till 1 660-1 760 miljoner euro. Jämförbar EBIT förväntas uppgå till 110-130 miljoner euro.

Preliminär information om det finansiella resultatet för första halvåret 2024

Baserat på preliminär och oreviderad information uppgick intäkterna till cirka 761,7 miljoner euro och jämförbar EBIT till cirka 22,7 miljoner euro under första halvåret 2024.

4–6/20244–6/2023Förändring %1–6/20241–6/2023Förändring %
Intäkter, MEUR422.5318.932.5%761.7557.136.7%
Jämförbar EBIT, MEUR27.828.5-2.4%22.726.2-13.5%
Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära