Följ oss

Nyheter

Balco rustar för nästa tillväxtfas – blir fastighetsägarnas helhetspartner i transformationen till gröna fastigheter

Publicerad

den

Kenneth Lundahl, VD och koncernchef för Balco

Balco är ett Växjöbaserat tillväxtbolag som erbjuder marknadsledande innovativa, patenterade och energibesparande balkonglösningar. Nu går Balco in i en ny spännande tillväxtfas med ett breddat helhetserbjudande som innebär att de hjälper fastighetsägare att transformera sitt bestånd från traditionella fastigheter till energieffektiva gröna fastigheter.  Framöver väntar en accelererad organisk och förvärvsbaserad tillväxttakt. Det berättar Kenneth Lundahl, vd på Balco.

Berätta om Balco och er affärsidé

– Balco grundades 1987 i Växjö. Sedan dess har vi utvecklats från en lokal produktorienterad balkongleverantör till en ledande marknadsorienterad leverantör av inglasade balkonglösningar på den europeiska marknaden. Vi erbjuder innovativa balkonglösningar i form av helhetskoncept till fastighetsägare som vill energieffektivisera sitt bestånd och omvandla sina fastigheter till gröna fastigheter. Vår kärnkompetens är att byta ut befintliga balkonger mot nya inglasade balkonger enligt den så kallade Balco-metoden.

Ni breddar nu ert erbjudande och tar en ledarposition i arbetet med att omvandla befintliga fastigheter till gröna fastigheter. Berätta mer om satsningen.

– Vi vet sedan tidigare att balkonger som inglasas enligt Balco-metoden kan åstadkomma en omfattande energibesparing för fastighetsägare. I samarbete med Danske Bank har vi nu tagit energibesparingspotentialen ett steg längre genom att erbjuda fastighetsägare som åstadkommer minst 30 procents energibesparing med vårt koncept en grön finansieringslösning. Vi erbjuder kunden att upprätta en ny energideklaration eller analysera sin befintliga energideklaration. Vårt löfte till våra kunder är att vi ska åstadkomma minst 30 procent energibesparing på minst 50 procent av våra genomförda projekt.  När vi åstadkommit en 30 procentig energibesparing kan vi erbjuda kunden ett grönt lån i samarbete med Danske Bank.

Hur bedömer du att den underliggande efterfrågan i er nisch kommer att utvecklas under de kommande åren?

– Många flerfamiljshus runtom i Europa byggdes under åren efter andra världskriget, vilket innebär att de är i stort behov av modernisering. Moderniseringsbehovet är omfattande och vi prognostiserar en hög underliggande efterfrågan från såväl kommunala bostadsbolag som privata fastighetsägare och bostadsrättsföreningar framöver.

Ni är ett utpräglat tillväxtbolag som växt med 17 procent i sju års tid. Vilka är era främsta konkurrensfaktorer?

– Vi har utvecklat attraktiva helhetskoncept som innefattar en rad patenterade lösningar för fastighetsägare som vill sänka energikostnaderna, öka levnadsstandarden och omvandla fastigheten till en grön fastighet, vilket genererar en värdeökning. Vi lotsar kunden genom hela processen från projektplanering till genomförd slutbesiktning.

Vilka faktorer gör Balco till ett intressant bolag för presumtiva aktieägare?

– Vi är en europeisk marknadsledare i vår nisch. Det finns en stor efterfrågan på balkongkoncept som kan omvandla fastigheter till gröna fastigheter. Vår metod är unik och genererar mycket mervärde för kunden. Vi har framgångsrikt utbildat marknaden kring vårt innovativa koncept och befinner oss nu på tröskeln till en ny tillväxtfas i bolagets historia. Våra lösningar är dessutom en triggering point för att transformera äldre fastigheter till gröna fastigheter, inte minst med tanke på att balkongerna utgör nyckeln till att inleda en omfattande energieffektivisering av en fastighet.

Ni är ett europeiskt bolag med säljkontor i sju europeiska länder. Hur ser era expansionsplaner ut de kommande åren?

– I Q2 2021 ökade vår orderingång med 80 procent och i Q3 med 110 procent. De kommande åren prognostiserar vi en exponentiell tillväxtökning till följd av en ökad efterfrågan på vårt gröna fastighetskoncept. Vi har på senare år förvärvat såväl andra balkongbolag som fasadbolag och planerar framöver även att förvärva ett takisolationsbolag som kan expandera med oss på den nordiska marknaden. Framöver satsar vi på att kombinera organisk och förvärvsbaserad tillväxt, ambitionen är att förvärva mellan två och tre bolag per år. Vi ska fortsätta expandera på våra befintliga marknader, vilket inkluderar förutom de nordiska länderna även Tyskland, Polen, Nederländerna och Storbritannien med ambitionen att konsolidera inglasningsbranschen på dessa marknader.

Nyheter

Humble Group är värd en chansning efter att aktien fallit

Publicerad

den

Humble Groups lokal

Affärsvärlden gav under onsdagen en köprekommendation till Humble Group-aktien där man ser en uppsida på 58 procent på ett par års sikt. Bolagets utveckling har inte varit helt stabil, men nu har aktien fallit 30 procent i år och nu finns väldigt lite framgång inprisad i aktien, detta trots att tillväxttakten är imponerande.

”En investering i Humble är inte för alla och riskerna relativt höga. Men riskerna i Humble handlar betydligt mer om bolagsspecifika saker än om tullar och geopolitik. Efter kursfallet tycker vi värderingen ser tillräckligt intressant ut för att syna dessa risker. Vi slår om till ett köpråd”

Humble Group beskriver sig själva som en global koncern inom FMCG (Fast Moving Consumer Goods), med snabbväxande, entreprenörsdrivna företag som specialiserar sig på innovativa, hälsosammare och mer hållbara konsumentprodukter.

Fortsätt läsa

Nyheter

Barista från Dug Foodtech listas på 1 600 Rossmann-butiker i Tyskland

Publicerad

den

Dug Barista

Nyligen meddelade DUG Foodtech att deras dryck, DUG Barista, snart kommer att vara tillgänglig i 1 600 Rossmann-butiker runt om i Tyskland. Utöver lanseringen i butik kommer samtliga tre DUG-varianter – DUG Original, DUG Unsweetened och DUG Barista – att finnas tillgängliga för köp via Rossmanns online shop. Detta stärker företagets närvaro på Europas största marknad för växtbaserade mjölkalternativ.

”Detta är ett spännande steg framåt för DUG i Tyskland. Samarbetet med Rossmann, en av landets mest etablerade detaljhandelskedjor, innebär ett verkligt framsteg i vår expansionsstrategi. Tyska konsumenter är mycket engagerade i hållbarhet och växtbaserade val, och vi tror att våra innovativa produkter kommer att tilltala både deras värderingar och smakpreferenser”, sade Helene Nielsen, VD för DUG Foodtech.

Rossmann är en av Tysklands mest välkända apotekskedjor, med över 2 200 butiker i landet och fler än 4 000 i hela Europa. Vanligtvis är butikerna där DUG säljs livsmedelsbutiker, och ibland hälsokostbutiker, men här får DUG alltså även en etablering på en apotekskedja.

Fortsätt läsa

Nyheter

Sprint Bioscience har en unik affärsmodell som skapar snabbare värde i kampen mot cancer

Publicerad

den

Sprint Bioscience har etablerat sig som en banbrytande aktör inom svensk läkemedelsutveckling – inte genom att gå den traditionella vägen, utan genom att vända på perspektivet. I en färsk intervju med BioStock berättar vd Johan Emilsson om hur bolagets tidiga utlicensiering av läkemedelsprojekt inte bara sänker riskerna, utan också skapar möjligheter till intäkter långt innan kliniska prövningar ens har inletts.

En modell som bryter mönster

”Vår affärsmodell är nästintill unik inom läkemedelsutveckling – i alla fall i Sverige”, säger Emilsson. Istället för att själva driva läkemedelsprojekt hela vägen till marknaden fokuserar Sprint Bioscience på upptäcktsfasen. Här utvecklas småmolekylära läkemedelskandidater med hjälp av en avancerad fragmentbaserad plattform. När lovande resultat uppnåtts i prekliniska studier söker bolaget partners för fortsatt utveckling – och därmed säkras tidiga intäkter.

Fördelarna är tydliga: lägre kapitalbehov, minskade risker och snabbare värdeskapande. Det är en strategi som tillåter bolaget att bygga en bred portfölj av projekt med hög potential, utan att belasta kassan med tunga utvecklingskostnader.

Men vad är haken?

Trots modellen med tidig utlicensiering innebär upplägget ett beroende av externa parter. Om en partner inte förmår driva ett projekt vidare, eller om förhandlingar om licens drar ut på tiden, kan intäkterna dröja. Men Emilsson ser även lösningar på detta: ”Vi har börjat arbeta med samägda program där vi gemensamt driver utvecklingen framåt – det öppnar för större intäkter tidigare i processen.”

Exempel på framgång: VRK1-programmet

Ett konkret exempel på bolagets modell i praktiken är VRK1-programmet, som licensierats ut till amerikanska Day One Biopharmaceuticals. Sprint Bioscience levererar fortfarande tjänster kopplade till projektet, men utvecklingen ägs nu helt av partnern.

Även om Emilsson är förtegen om de exakta framstegen, tyder samarbetets fortgång på ett välfungerande partnerskap: ”De verkar nöjda och vi fortsätter gärna att leverera våra tjänster till dem.”

Nytt projekt med stor potential – och stort behov

Mot slutet av 2024 tillkännagav Sprint Bioscience ett nytt prekliniskt program inriktat på akut myeloisk leukemi (AML). Projektet riktar in sig på det relativt outforskade proteinet DCPS – och de initiala resultaten ser lovande ut.

”Det ouppfyllda kliniska behovet inom AML är stort och vi har goda förhoppningar om att licensiera ut programmet till ett internationellt läkemedelsbolag”, säger Emilsson.

Kapitalresning för att växla upp

Bolaget genomför just nu en kapitalresning med syftet att ta de pågående programmen ett steg närmare licensavtal. Medlen ska användas för optimering av molekylernas prekliniska profil och för att säkra affärsutvecklingen.

”Vi ska se till att våra program är så attraktiva som möjligt för potentiella partners”, förklarar Emilsson.

Strategiska samarbeten – nästa steg i evolutionen

Framåt är ambitionen tydlig: fler samarbeten, fler intäktsvägar och fler program med potential att nå marknaden – men via partners. Utöver traditionella licensavtal arbetar Sprint Bioscience nu aktivt med att erbjuda samarbetsprojekt där partners kan komma in redan från början och licensiera när vissa mål nåtts.

Detta, menar Emilsson, skapar en win-win-situation där Sprint kan fortsätta fokusera på sin kärnkompetens – den fragmentbaserade upptäcktsfasen – medan partnern får tillgång till ett starkt projekt från start.

På väg mot kassaflödespositivitet

Kapitalet från emissionen som företaget nu gör, tillsammans med forskningsfinansiering från Day One och framtida intäkter från licens- eller samarbetsavtal, ska enligt Emilsson vara tillräckligt för att nå kassaflödespositivitet.

”Vi ser ett starkt nyhetsflöde framför oss och tror att detta är ett ypperligt tillfälle att komma med på vår resa.”

Slutsats: Ett smartare sätt att utveckla läkemedel

Med en bevisat effektiv affärsmodell, lovande projekt inom cancerbehandling, ett redan utlicensierat program och ett strategiskt fokus på partnerskap, står Sprint Bioscience starkt positionerat. För investerare som söker bolag med tydlig riktning, smart riskhantering och möjlighet till snabbare avkastning – kan Sprint Bioscience vara ett namn att lägga på minnet.

Fortsätt läsa

Fokus

Annons

Gratis nyhetsbrev från Börsposten

* indicates required

Intuit Mailchimp

Populära