Följ oss

Nyheter

Aktieanalyschefen om hur inflationsvågen slår mot börsen

Publicerad

den

Mattias Sundling

När är det fyndläge på börsen? Inflationen och räntehöjningar skakar börserna världen över. Mattias Sundling, chef för Handelsbankens aktieanalys, svarar på de vanligaste frågorna just nu.

Varför pressar inflationssiffrorna börserna?

Det finns en förhoppning om att vi sett inflationstakten kulminera, vilket skulle göra det möjligt för den amerikanska centralbanken att dämpa räntehöjningarna och takten på åtstramningarna.

Vilka del av prisökningarna skrämmer investerarna mest?

Allt går upp i pris nu. Den stora besvikelsen handlar om det vi kallar för den underliggande inflationen, alltså att prisökningarna utöver mat och energi, stiger. Det gör det svårt att tro att inflationen nått toppen.

Vad ska alla som sparar i aktier och fonder tänka på i det här läget?

Man ska vara väldigt försiktig. Det är inte läge att göra investeringar med hög risk. Ska man vara på börsen ska man antingen vara väldigt långsiktig eller väldigt försiktig – eller helst både och. Det är för tidigt att tro att man kan fynda.

Hur påverkas bolagen av inflationen?

Generellt är det få bolag som gynnas av hög inflation, även om många kan höja sina priser. Men på sikt kommer företag att drabbas av att efterfrågan minskar.

Vad betyder risken för högre centralbanksräntor för börsen?

Det ökar sannolikheten för att centralbankerna fortsätter att höja räntorna i ett allt högre tempo.

Hur stor är risken för att marknaden överraskas av höga inflationssiffror igen?

Så länge det är högt tryckt i ekonomin och det finns brist på till exempel arbetskraft, finns risken kvar för att inflationen ska överraska marknaden negativt igen. Konjunkturen måste helt enkelt bli sämre för att inflationen ska bromsa ordentligt.

På vilket sätt påverkar regeringarnas stödpaket till företag och hushåll centralbankernas möjlighet att bekämpa inflationen?

Om grundproblemet är att priserna stiger för att ekonomin inte klarar att möta efterfrågan hjälper det inte att centralbankerna stramar åt samtidigt som regeringar ökar efterfrågan. Är det möjligt med mjuklandning där regeringar kan skydda hushåll och företags köpkraft samtidigt som centralbankerna bromsar inflationen och efterfrågan genom högre räntor? Det är en svår ekvation att få ihop.

Fortsätt läsa
Annons ETFmarknaden

Nyheter

Saniona siktar mot nya höjder efter framgångsåret 2024

Publicerad

den

Saniona har genomgått ett transformativt år under 2024, där bolaget inte bara befäste sin position inom bioteknikbranschen utan också säkrade ett av de stort avtal. Genom partnerskapet med Acadia Pharmaceuticals för SAN711 har Saniona lagt grunden för en framtid fylld av lovande möjligheter, både finansiellt och vetenskapligt.

Ett banbrytande avtal

Avtalet med Acadia Pharmaceuticals har gett Saniona en initial betalning på 28 miljoner dollar, med potentiella milstolpsbetalningar som kan uppgå till hela 582 miljoner dollar, samt stegvisa royalties på framtida nettoförsäljning. En viktig nästa milstolpe är starten av fas 2-studien för essentiell tremor, vilket kommer att utlösa en ytterligare betalning på 10 miljoner dollar.

Sanionas vd, Thomas Feldthus, ser avtalet som en bekräftelse på bolagets vetenskapliga och affärsmässiga styrka. ”Licensavtalet med Acadia ger oss inte bara finansiering för intern utveckling utan också en stark validering av vår vetenskap och affärsmodell.”

En starkare finansiell position driver pipeline-projekt framåt

Med den nya finansiella stabiliteten kan Saniona nu accelerera utvecklingen av sina tre interna projekt:

  • SAN2355 för epilepsi
  • SAN2219 för akuta repetitiva anfall
  • SAN2465 för egentlig depression

Målet är att föra samtliga till starten av fas 2-studier, vilket inte bara kan skapa stort medicinskt värde utan även ge strategiska affärsmöjligheter. ”Att ha tre program i fas 2 ger oss flexibilitet att antingen replikera Acadia-avtalet för en av tillgångarna och därigenom finansiera vidareutvecklingen av de andra två, eller att resa kapital för att driva alla tre vidare,” förklarar Feldthus.

Joint venture och globala expansionsplaner

Vid sidan av Sanionas interna pipeline har bolaget nyligen genomfört en framgångsrik kapitalanskaffning för sitt joint venture Cephagenix, vilket säkerställer utvecklingen av bolagets ledande program mot migrän.

Ett annat viktigt projekt är tesofensin, som är utlicensierat till Medix i Mexiko. Medix hoppas på ett regulatoriskt godkännande för tesofensin som en ny behandling mot fetma i Mexiko, vilket skulle kunna generera betydande royaltyintäkter för Saniona. En potentiell expansion till den sydamerikanska marknaden kan dessutom ligga i korten.

Ett avgörande 2025

Inför 2025 ser Thomas Feldthus en fortsatt spännande resa för Saniona. ”Det kommande året blir avgörande när vi driver våra interna program vidare. Vår solida finansiella position, vår starka pipeline och de spännande affärsmöjligheterna vi har framför oss ger oss en stabil grund för att utveckla banbrytande behandlingar för patienter i behov och skapa värde för våra aktieägare.”

Saniona går in i framtiden med starka kort på hand och en tydlig strategi för att fortsätta sin tillväxtresa. Med en robust pipeline, strategiska partnerskap och en ständigt växande global närvaro ser bolaget ut att bli en fortsatt kraft att räkna med inom bioteknikbranschen.

Fortsätt läsa

Nyheter

Storytel växer, är snart skuldfritt och rörelsemarginalen förväntas stiga – köp aktien rekommenderar EFN

Publicerad

den

Ljudbok från Storytel

EFN är mycket positiva till ljudboksföretaget Storytel i en färsk aktieanalys. Det är ett företag som numera har starka kassaflöden, nästan inga skulder, tillväxt och tillgång i bolaget som inte värderas av marknaden.

”Sammanfattningsvis finns det goda förutsättningar för en multipelexpansion om bolaget fortsätter att stärka sin marknadsposition under 2025 och framåt. Storytels starka kassaflöden har möjliggjort en betydande minskning av skulden genom amortering, vilket placerar dem nära nettokassa.”

Förutom att vara en ljudbokstjänst så har Storytel även en stor förlagsverksamhet. Det EFN:s analytiker Kelly Connelin lyfter fram är att ljudboksförlaget Storyside är något av en dold pärla vars värde inte fullt ut har synliggjorts eller materialiserats ännu så länge.

Storytel har sagt att de ska revidera sina finansiella mål under våren, där rörelsemarginalmålet förväntas höjas.

Det hela mynnar ut i en tydlig köprekommendation.

Aktien stängde på 89 kronor i fredags och stängningskursen den 17 mars, dagen innan analysen publicerades EFN:s tryckta tidning Finansmagasinet, var 92,25 kronor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kvalitetsbolaget Dynavox får en köprekommendation av Dagens industri

Publicerad

den

Glada användare av Dynavox

Veckans aktie i Dagens industri är Dynavox, ett företag som är populärt bland förvaltare. Tidningens analytiker Robert Andersson lyfter fram att Dynavox har en hög tillväxt, bra marginalexpansion och är verksamt på en konjunkturokänslig marknad.

”Att Dynavox är ett kvalitetsbolag råder det inget tvivel om. Produkterna är verkligt värdeskapande, bolaget har en stark marknadsposition, strukturell tillväxt, hög avkastning på kapitalet och stark organisk tillväxt. Bolaget ska värderas därefter,”

Värderingen är redan relativt hög. Men 20 gånger nästa års förväntade rörelseresultat ger en potential på 15 procent på ett års sikt, vilket är en rimlig värdering för denna typ av kvalitetsbolag.

Dynavox-aktien stängde veckan på 63,60 kronor.

Fortsätt läsa

Fokus

Annons

Gratis nyhetsbrev från Börsposten

* indicates required

Intuit Mailchimp

Populära