Följ oss

Nyheter

Aktieanalyschefen om hur inflationsvågen slår mot börsen

Publicerad

den

Mattias Sundling

När är det fyndläge på börsen? Inflationen och räntehöjningar skakar börserna världen över. Mattias Sundling, chef för Handelsbankens aktieanalys, svarar på de vanligaste frågorna just nu.

Varför pressar inflationssiffrorna börserna?

Det finns en förhoppning om att vi sett inflationstakten kulminera, vilket skulle göra det möjligt för den amerikanska centralbanken att dämpa räntehöjningarna och takten på åtstramningarna.

Vilka del av prisökningarna skrämmer investerarna mest?

Allt går upp i pris nu. Den stora besvikelsen handlar om det vi kallar för den underliggande inflationen, alltså att prisökningarna utöver mat och energi, stiger. Det gör det svårt att tro att inflationen nått toppen.

Vad ska alla som sparar i aktier och fonder tänka på i det här läget?

Man ska vara väldigt försiktig. Det är inte läge att göra investeringar med hög risk. Ska man vara på börsen ska man antingen vara väldigt långsiktig eller väldigt försiktig – eller helst både och. Det är för tidigt att tro att man kan fynda.

Hur påverkas bolagen av inflationen?

Generellt är det få bolag som gynnas av hög inflation, även om många kan höja sina priser. Men på sikt kommer företag att drabbas av att efterfrågan minskar.

Vad betyder risken för högre centralbanksräntor för börsen?

Det ökar sannolikheten för att centralbankerna fortsätter att höja räntorna i ett allt högre tempo.

Hur stor är risken för att marknaden överraskas av höga inflationssiffror igen?

Så länge det är högt tryckt i ekonomin och det finns brist på till exempel arbetskraft, finns risken kvar för att inflationen ska överraska marknaden negativt igen. Konjunkturen måste helt enkelt bli sämre för att inflationen ska bromsa ordentligt.

På vilket sätt påverkar regeringarnas stödpaket till företag och hushåll centralbankernas möjlighet att bekämpa inflationen?

Om grundproblemet är att priserna stiger för att ekonomin inte klarar att möta efterfrågan hjälper det inte att centralbankerna stramar åt samtidigt som regeringar ökar efterfrågan. Är det möjligt med mjuklandning där regeringar kan skydda hushåll och företags köpkraft samtidigt som centralbankerna bromsar inflationen och efterfrågan genom högre räntor? Det är en svår ekvation att få ihop.

Fortsätt läsa

Nyheter

Nilar har startat produktionen av världens första batteri som kan fyllas på med ny livslängd

Publicerad

den

Nilar-batteri som kan fyllas på

Nilar International utvecklar batterier till energilagringslösningar för den gröna omställningen. Nu har tillverkningen av nästa generations batterier startat. Nilar uppger att de är först i världen med en teknologi som gör att uttjänta batterier kan återställas och få tillbaka samma lagringskraft som ett nytt batteri. En första delleverans av batterier ska ske i vecka 44.

Nilar utvecklar, designar och producerar batterier för stationära energilagringssystem. Nu tar bolaget ett viktigt steg och inleder produktion av nästa generations batterilösning på anläggningen i Gävle. Batteriet är det första med en teknologi kallad ReOx, som möjliggör att uttjänta batterier kan fyllas på med gas för att återställa den ursprungliga batterikapaciteten. ReOx-teknologin har Nilar utvecklat i samarbete med forskare vid Stockholms universitet.  

– ”Fram till idag har batterier som nått sin praktiska livslängd varit uttjänta och oanvändbara. Med ReOx-teknologin kan våra batterier återställas till sin ursprungliga lagringskapacitet minst 3 gånger, vilket kan förlänga livslängden med flera år. Det innebär både kraftigt minskad resursanvändning och stora kostnadsbesparingar för användarna. Det här är självklart ett stort och viktigt steg framåt för Nilar”, säger Erik Oldmark, VD på Nilar.

Den order som nu produceras, tecknades i våras av Enequi. Det är startskottet för produktionen av det nya, världsunika batterisystemet med batterier och mjukvara anpassat för gaspåfyllnad vid den egna fabriken i Gävle. Ordern gäller totalt 800 batterier med tillhörande mjukvara, till 100 enheter av Enequis intelligenta energilager QuiPower Storage.

Smarta och hållbara batterier är en förutsättning för den gröna omställningen. Batterier behövs för att kunna lagra energiproduktion från förnybara energikällor som sol- och vindkraft och för att jämna ut obalanser i elnätet.

Nilar-aktien steg idag 3,8 procent och stängde på 62,6 öre. Nilar gjorde en räddningsemission på 273 miljoner kronor till 1 krona per aktie i juni, till en pre-money-värdering på 45,5 miljoner kronor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Fortsatt global nedgång av börsnoteringar under tredje kvartalet

Publicerad

den

Andreas Dalhäll, partner och IPO Leader på EY i Norden och Sverige.

Den nedåtgående trenden för börsnoteringar fortsätter. Under 2022 har 992 börsintroduktioner genomförts globalt med transaktionsvolym på 146 miljarder USD, vilket är en minskning med 44 procent respektive 57 procent jämfört med samma period föregående år. Även i Norden sker en stor inbromsning jämfört med 2021 och totalt har drygt 30 bolag noterats hittills i år.

Rådgivnings- och revisionsföretaget EY kartlägger varje kvartal genomförda marknadsintroduktioner (IPOs) på reglerade marknader och handelsplattformar. Enligt EY Global IPO Trends: Q3 2022 har det hittills i år (YTD) genomförts 992 börsintroduktioner, vilket är en minskning med 44 procent. Transaktionsvärdet totalt i år är 146 miljarder USD och det betyder en minskning med 57 procent. Det är en fortsatt nedåtgående trend under 2022. Både företag och investerare möter ökande makroekonomiska utmaningar, osäkerhet på marknaden, ökande volatilitet och fallande globala aktiekurser.

– Hög inflation och stigande räntor påverkar nu den globala IPO-marknaden negativt. Och framför allt den geopolitiska situationen bidrar till osäkerhet på marknaden, med kännbara effekter i inflation och räntor. Vi ser att dessa faktorer leder till motvind för risktillgångar när vi närmar oss slutet av 2022, säger Andreas Dalhäll, partner och IPO Leader på EY i Norden och Sverige.

Börserna i Nord- och Sydamerika hade den största nedgången globalt. Transaktionsintäkterna i USA är de lägsta sedan 2003. IPO-aktiviteten på årsbasis för EMEIA (Europa, Mellanöstern, Indien och Afrika) visar att börsintroduktionerna minskade med 50 procent i antal och 52 procent i transaktionsintäkter.

– Det osäkra världsläget är IPO-marknadens största utmaning, så även i Norden. Vår analys är att företag och investerare globalt och även i Norden väntar på ett mer stabilt och positivt börsklimat innan den negativa trenden för IPO-aktiviteter vänder. Vi ser därför att IPO-aktiviteten kommer att vara fortsatt låg under 2022 och första kvartalet 2023. Men vi ser också att flera noteringskandidater förbereder sig för IPOs i maj och juni 2023, under förhoppningen att läget i omvärlden stabiliserar sig. Vi vet också av erfarenhet att när det väl vänder kan det bli ganska trångt i noteringsfönstret, så fortsatta förberedelser för att behålla optionalitet blir viktigt, säger Andreas Dalhäll.

Fortsätt läsa

Nyheter

Tre bra aktier enligt Börsveckan

Publicerad

den

Tidningen Börsveckan har denna vecka analyserat sex olika företag och varav tre aktier är bra att köpa.

Köp

  • Bredband2
  • Bergman & Beving
  • Getinge

Avvakta

  • Momentum Group
  • Boliden
  • Arjo
Fortsätt läsa

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära