Följ oss

Nyheter

Aktieanalyschefen om hur inflationsvågen slår mot börsen

Publicerad

den

Mattias Sundling

När är det fyndläge på börsen? Inflationen och räntehöjningar skakar börserna världen över. Mattias Sundling, chef för Handelsbankens aktieanalys, svarar på de vanligaste frågorna just nu.

Varför pressar inflationssiffrorna börserna?

Det finns en förhoppning om att vi sett inflationstakten kulminera, vilket skulle göra det möjligt för den amerikanska centralbanken att dämpa räntehöjningarna och takten på åtstramningarna.

Vilka del av prisökningarna skrämmer investerarna mest?

Allt går upp i pris nu. Den stora besvikelsen handlar om det vi kallar för den underliggande inflationen, alltså att prisökningarna utöver mat och energi, stiger. Det gör det svårt att tro att inflationen nått toppen.

Vad ska alla som sparar i aktier och fonder tänka på i det här läget?

Man ska vara väldigt försiktig. Det är inte läge att göra investeringar med hög risk. Ska man vara på börsen ska man antingen vara väldigt långsiktig eller väldigt försiktig – eller helst både och. Det är för tidigt att tro att man kan fynda.

Hur påverkas bolagen av inflationen?

Generellt är det få bolag som gynnas av hög inflation, även om många kan höja sina priser. Men på sikt kommer företag att drabbas av att efterfrågan minskar.

Vad betyder risken för högre centralbanksräntor för börsen?

Det ökar sannolikheten för att centralbankerna fortsätter att höja räntorna i ett allt högre tempo.

Hur stor är risken för att marknaden överraskas av höga inflationssiffror igen?

Så länge det är högt tryckt i ekonomin och det finns brist på till exempel arbetskraft, finns risken kvar för att inflationen ska överraska marknaden negativt igen. Konjunkturen måste helt enkelt bli sämre för att inflationen ska bromsa ordentligt.

På vilket sätt påverkar regeringarnas stödpaket till företag och hushåll centralbankernas möjlighet att bekämpa inflationen?

Om grundproblemet är att priserna stiger för att ekonomin inte klarar att möta efterfrågan hjälper det inte att centralbankerna stramar åt samtidigt som regeringar ökar efterfrågan. Är det möjligt med mjuklandning där regeringar kan skydda hushåll och företags köpkraft samtidigt som centralbankerna bromsar inflationen och efterfrågan genom högre räntor? Det är en svår ekvation att få ihop.

Fortsätt läsa

Nyheter

EQT nära bud på Keywords Studios till 73,5 procents premie

Publicerad

den

EQT är i långskridna samtal om att köpa upp Keywords Studios för 2 miljarder GBP, vilket motsvarar en premie på 73,5 procent jämfört med fredagens stängningskurs på 1470 pence enligt Bloombergs beräkningar. Keywords Studios levererar en bred palett av tjänster till spelutvecklare.

Nyhetsbyrån skriver att fyra tidigare förslag från EQT har avslagits, men att detta bud är avsevärt högre än det första och att styrelsen lutar åt att rekommendera det till aktieägarna. EQT uppges ha till den 15 juni på sig att antingen lägga ett faktiskt bud eller lämna.

Graf över Keywords Studios aktiekurs
Keywords Studios aktiekurs
Fortsätt läsa

Nyheter

Stark historia och lovande framtid för Beijer Alma – men Börsveckan stannar vid avvakta

Publicerad

den

Beijer Alma-produkt

Tidningen Börsveckan har analyserat Beijer Alma. Även om man ser både en historisk och framtida bra utveckling så stannar man vid en avvakta-rekommendation för aktien.

Företaget har sedan år 2010 haft en god förvärvsresa och stadigt växande omsättning. För att förbättra lönsamheten efter marginalpress förra året satsar man nu på interna effektiviseringar. 2022 markerade en brytpunkt för serieförvärvare som Beijer Alma, med en nedgång i underliggande tillväxt, särskilt tydligt i Q1-rapporterna 2023.

Koncernens dotterbolag, inklusive Lesjöfors som står för 70 procent av omsättningen, visar på god internationell marknadstäckning och stark marknadsposition. Totalt har man gjort 40 förvärv sedan 2010, varav över 20 sedan 2019, men marginalen har pressats från 17 till 12,5 procent senaste åren.

2023 visade 17 procent tillväxt, med en organisk ökning på 3 procent, men justerad rörelsemarginal sjönk. Q1-rapporten 2024 visade 7 procent omsättningsökning, med 3 procent organisk tillväxt, men en minskad orderingång. Ett viktigt förvärv var finska AVS Power för 168 miljoner kronor, som passar in i affärsområdet Flödesteknik.

Efter förvärven är nettoskulden 2,5 miljarder kronor, vilket ger en nettoskuldkvot på 1,9x mot ebitda-prognosen om 1,3 miljarder kronor. Värderingen är hög, med ev/ebit kring 15-16x för 2024 och ner mot 14x för 2025. Trots historiskt stark prestanda och förväntade lönsamhetsförbättringar landar rådet i en avvakta-rekommendation.

Beijer Alma-aktien stängde i fredags på 208 kronor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Cint-aktien har blivit köpvärd säger Dagens industri

Publicerad

den

Dagens industri har gjort en analys av marknadsundersökningsföretaget Cint och kommer fram till en köprekommendation för aktien med en uppsida på 40 procent, men till en hög risknivå.

För ett år sedan kraschade aktien och framtiden för bolaget kunde ifrågasättas. Men nu skriver Di att det finns flera indikatorer på att det har vänt. Ägarlistan har också fått sig en stor förändring, flera ägare har lämnat och nya har tillkommit, vilket Di anser är avgörande för att vända sentimentet. Även ledningen har bytts ut.

Cint har hanterat de flesta av sina problem och VD säger att optimismen även har återkommit bland personalen.

Di flaggar för att skuldsidan är hög och att en nyemission inte kan uteslutas. VD håller med om att skuldsättningen är för hög, men är inte direkt oroad, han arbetar mot lönsamhet och effektiviserar för att skapa fritt kassaflöde.

Samtidigt lyfter Di även fram Cint som en möjlig uppköpskandidat.

Cint-aktien stängde på 14,16 kronor i fredags.

Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära