Nyheter
Noteringskandidaten Villa Seafood Group vill fortsätta expandera inom fisk och skaldjur
Fram till 2050 kommer världens befolkning att växa med 30 % och tillgången på mat måste ökas kraftigt för att möta behoven hos en befolkning på 9,8 miljarder människor. FN:s livsmedelsorganisation påpekar att en större andel av världens proteinbehov måste tillgodoses av fisk och skaldjur och framför allt från vattenbruk. Villa Seafood Group, ett multinationellt skaldjursföretag som fokuserar på produktion och försäljning av hållbara skaldjur till ett 30-tal marknader världen över, är väl positionerat för att ta del av denna tillväxt. Det berättar Anders Hagestande, finanschef på Villa Seafood Group.
Berätta om Villa Seafood Group och företagets verksamhet
– Villa Seafood är involverat i hela värdekedjan och skiljer sig från sina konkurrenter genom att ha en transparent värdekedja och fokus på förädlade produkter. Villa Seafood Group har en aggressiv tillväxtstrategi som inkluderar en möjlig framtida börsintroduktion. Vi arbetar för att erbjuda kunder inom både detaljhandeln och storhushållsmarknaden hållbara högkvalitativa skaldjursprodukter, även för sushikunder. Vi arbetar i en transparent värdekedja där vi söker hitta bra och lönsamma lösningar för såväl våra kunder som våra leverantörer. Eftersom vi är involverade i både råvaruproduktion, förädling, marknadsföring och försäljning har vi kunskap om hela värdekedjan för skaldjur. Vårt fokus på partnerskap kombinerat med god kunskap om slutkunden gör att vi sticker ut i skaldjursbranschen. Det uppskattades bland annat när öringproducenten Hima Seafood skaffade kapital från PCP och Foresight för att finansiera sin anläggning. Villa Seafood Group är marknadsföringspartner till Hima, som kommer att säkerställa produktutveckling, försäljning och marknadsföring av deras 8 000 MT öring när den släpps på marknaden 2025.
Vilka faktorer särskiljer er från andra storskaliga fisk- och skaldjursproducenter?
– I Norge ligger vårt huvudfokus på laxfiléprodukter som bidrar till lägre utsläpp av CO2 vid transporter till marknaden. Dessutom ger det lägre fraktkostnader än hel lax samtidigt som vi säkerställer att den kvarvarande råvaran också används som livsmedel. Våra frysta laxfiléer är tillverkade med en ”superfreeze”-teknik som både minskar energianvändningen och förbättrar kvaliteten på slutprodukten. Vårt joint venture i Skottland, Organic Sea Harvest, har som mål att bli världens ledande producent av ekologisk lax. Ekologisk laxproduktion ställer hårdare krav på djurskydd och hållbara foderingredienser, samtidigt som det ger en bättre produkt eftersom vi ersätter soja med hållbara marina ingredienser. Detta ger en bättre smak.
– Villa Seafood Group har sitt huvudkontor i Ålesund, ett centrum inom den norska skaldjursindustrin, men vi har även ett brett nätverk inom den norska och internationella skaldjursindustrin. Vi är medvetna om att leta efter kunder och partners som ger oss möjlighet att växa och utvecklas tillsammans. Denna strategi har inneburit att säljbolaget Villa Seafood AS haft en årlig tillväxttakt på över 23% de senaste 5 åren och vi har nu ett behov av att etablera ny produktionskapacitet som kommer under Q2 2023.
Hur ser du på Villa Seafood Groups tillväxtpotential?
– För hela branschen finns det en underliggande tillväxtpotential i det växande behovet av livsmedel världen över. Dessutom är konsumtionen av skaldjur låg i många länder jämfört med kött. Laxkonsumtionen per capita i USA är till exempel mindre än hälften av vad vi ser i Europa. Bolagen i Villa Seafood Group är väl positionerade för att ta del av denna tillväxt genom både direkt ägande i råvaruproduktion och förädling och ett starkt fokus på hållbara lösningar. Dessutom är vi väl positionerade för att utnyttja tillväxtpotentialen genom våra partnerskap, som både ger tillgång till produktionskapacitet och marknadsmöjligheter. I Skottland tittar vi både på möjligheter att öka produktionen de kommande åren och att ta en starkare position nedströms i värdekedjan. I Norge ökar vi nu filéproduktionen kraftigt och vi arbetar med långsiktiga lösningar för att säkra tillgången på råvaror. Samtidigt tittar vi på möjligheterna att utöka produktbasen till att omfatta fler vitfisk- och skaldjursprodukter, vilket både ger oss en utökning av produktsortimentet till den befintliga kundbasen och tillgång till nya segment. Vi arbetar också med att bygga ett ”House of Brands” – ett varumärkeshus för skaldjur där vi kan ta ut det mervärde som olika varumärken tillför utvalda marknadssegment.
Ni är ännu inte ett noterat bolag. Hur ser era planer ut inför en kommande notering?
– Vi är ett företag som kännetecknas av ambitiösa tillväxtambitioner som kommer att kräva ytterligare finansiering. Vi har planer på att utöka vår verksamhet i Skottland och vi arbetar med att utveckla vår bearbetningskapacitet utöver de bearbetningsanläggningar vi har idag. Fiskodling och skaldjursförädling är kapitalintensiv verksamhet, vilket är ett argument för en framtida börsnotering. Även om vi inte har någon konkret tidsplan för en eventuell börsnotering har vi börjat utveckla organisationen med sikte på en framtida börsintroduktion.
I år genomförde vi en emission arrangerad av Dealflow som innebar att vi gick från 10 till 127 ägare. Alla anställda i Villa Seafood och Villa Seafood Group, samt styrelseledamöter, äger nu aktier i bolaget. Emissionen gjorde det möjligt för oss att fullt ut finansiera våra planerade projekt och bidrog till att aktien blir likvid efter en eventuell notering. Vi har också upplevt att kapitalmarknaden har stort intresse för företaget.
Vilka faktorer gör Villa Seafood Group till ett intressant bolag för framtida aktieägare?
– Villa Seafood Group är ett unikt företag. Vår historia visar att vi har haft en stark förmåga att skapa lönsam tillväxt genom att arbeta både med marknadsledd produktutveckling och samtidigt vara lösningsorienterade i förhållande till produktionsförhållandena. Vi tror att vi kan accelerera denna tillväxt genom att lägga till ytterligare kapital för att realisera nya investeringar. Att investera i mindre tillväxtföretag som Villa Seafood Group är ofta mer riskfyllt än att investera i stora, mogna företag, men ger också mycket större potential för avkastning.
Fakta: Villa Seafood är ett multinationellt fisk- och skaldjursföretag med huvudkontor i Ålesund, Norge. Villa Seafood är specialiserade på att bearbeta, distribuera och marknadsföra en rad lax-, öring- och andra skaldjursprodukter till mer än 30 länder över hela världen.
Nyheter
8 bra aktier att köpa i slutet av 2024 inför 2025
Dagens industris analytiker har valt ut åtta bra aktier att köpa i slutet av 2024 inför 2025. Det är bolag i väldigt olika branscher och av olika storlek, så det finns någonting för alla.
Julia Forsberg har valt ut Clas Ohlson, ett företag som går från klarhet till klarhet. Aktien har följt med upp men har en intressant julsäsong framför sig och ligger även rätt i tiden då konsumenten håller hårt i plånboken. Första anhaltspunkt är den 4 december då rapporten kommer och sedan blir det att utvärdera hur julhandeln gått.
Magnus Dagel har valt ut fastighetsbolaget Catena. Det finns en skillnad i bolagets positiva fundamentala utveckling och aktiens utveckling. Aktien värderas till P/E 18 på nästa års prognos. Aktien handlas till en historiskt låg premie, det finns goda chanser att aktien återhämtar sig.
Agnetha Jönsson har valt ut banken Nordea. Bankernas vinster förväntas sjunka nästa år, men av de stora Nordiska bankerna ligger Nordea bäst till. Nordea har nyligen inlett ett återköpsprogram av aktier samtidigt som man har en direktavkastning på 9 procent.
Ulf Petersson har valut ut kontraktstillverkaren Nolato som efter några jobbiga år är på rätt väg igen. Försäljning, rörelsemarginal och rörelseresultat går alla åt rätt håll. Bakom siffrorna står en stigande lönsamhet inom det medicintekniska området. Aktien har dock inte hängt med. Petersson ser en uppsida på minst 20 procent under 2025.
Jonathan Axelsson har valt ut bilsäkerhetsföretaget Autoliv. Autoliv har växt 3,5 procent snabbare än fordonsproduktionen i år. Kina har dock gått svagare, vilket förklarats med att fler bilar med lägre säkerhetsinnehåll sålts, men att ordersiffror nu tyder på att det kommer gå bättre under 2025. Utnyttja årets kursfall och köp innan jul är analytikerns råd.
Johan Wendel har valt ut spelutvecklaren Paradox Interactive som ser ett köpläge efter att aktien fallit tillbaka. 2024 är ett förlorat år för Paradox, men under 2025 återgår bolaget till att växa. En prishöjning på 25 procent för den senaste expansionen av Hearts of Iron 4 verkar spelarna inte ha haft någonting emot skriver Wendel.
Mikeal Vilenius har valt ut Mycronic. Här får man i grunden exponering mot växande trender som automatisering, elektrifiering och AI. Tekniknivån och andelen forskning & utveckling är hög. Mycronics höga lönsamhet och bruttomarginal gör att bolaget mer liknar ett mjukvarubolag än en tillverkare av produktionsutrustning.
Mikeal Olsson har valt ut mjukvarubolaget Carasent som i början av december flyttar sin notering från Oslobörsen till Stockholmsbörsen. Majoriteten av bolagets intäkter är återkommande och tillväxten under de tre senaste kvartalen har varit drygt 10 procent. Under kommande år förväntas även rörelseresultatet bli positivt. Köpläge för småbolagsinvesterare.
Nyheter
Danska regeringen vill göra reglerna för receptbelagd medicinsk cannabis permanenta
Den danska regeringen har i veckan uttryckt sin avsikt att göra pilotprogrammet för receptbelagd medicinsk cannabis permanent. Förslaget presenterades av inrikes- och hälsominister Sophie Løhde under förhandlingarna med de politiska partier som stöder initiativet. Beslutet grundar sig på en nyligen genomförd utvärdering som visar på en betydande ökning av antalet uthämtade recept, som nu har nått sin högsta nivå sedan pilotprogrammet inleddes 2018.
Under de senaste tre åren har cirka 20 000 recept på medicinsk cannabis skrivits ut inom ramen för pilotprogrammet.
Pilotprogrammet, som lanserades 2018, utformades för att ge specifika patientgrupper – t.ex. personer med multipel skleros eller cancer – en laglig möjlighet att få medicinsk cannabis som en del av sin behandling.
Den senaste utvärderingen visar på en stadig ökning av användningen av medicinsk cannabis, särskilt under de senaste åren, med cirka 1800 patienter som för närvarande får recept på olika cannabisbaserade läkemedel.
”Vi ser att många patienter som ordinerats medicinsk cannabis av sina läkare verkar ha nytta av behandlingen. Detta inkluderar cancerpatienter som lider av svårt illamående efter kemoterapi eller personer med multipel skleros som upplever intensiv smärta”, säger minister Sophie Løhde.
”Regeringen anser att patienterna även i fortsättningen ska ha laglig tillgång till medicinsk cannabis, och därför föreslår vi att pilotprogrammet görs permanent. Det återstår dock att se hur de politiska stödpartierna reagerar”, tillade Løhde.
Minister Løhde har bjudit in pilotprogrammets stödpartier till förhandlingar om pilotprogrammet.
Nyheter
Gränges är en global världsledare med strukturella trender på sin sida
EFN ger en köprekommendation till Gränges-aktien. Det är ett välskött företag som är en global världsledare med strukturella trender till sin fördel skriver analytikern Ellinor Beckett.
”Tack vare starka kassaflöden har Gränges kunnat beta av mer skuld och är nu i det nedre spannet av målet om en nettoskuld om 1 till 2 gånger EBITDA. Ändå har flera investeringar i ökad kapacitet gjorts.”
Gränges har en ägarlista med flera institutioner och VD äger personligen aktier för 17 miljoner kronor.
Gränges-aktien kostar idag 118 kronor och EFN ser att aktien kan gå upp 20 kronor, dvs 17 procent, på 12 månaders sikt. Men tillägger att den värderingen bygger på antaganden om att bolaget utvecklas sämre än vad analytiker i genomsnitt tror.
-
Nyheter2 månader sedan
Ramlösa Shipping är ingen bra IPO anser Affärsvärlden
-
Nyheter1 månad sedan
Volvo Cars-aktien är helt bottenlös
-
Nyheter2 månader sedan
Tillfällig uppgång i Hexatronic-aktien är att vänta enligt den tekniska analysen
-
Nyheter2 månader sedan
Lanseringen av Gold Town Games nya spel Pocket Hockey närmar sig
-
Nyheter1 vecka sedan
Investor-aktien har gått upp 30 procent i år, bara fortsätt köp rekommenderar Di
-
Nyheter1 månad sedan
DUG Foodtech rekryterar erfaren försäljningschef med bakgrund på Oatly
-
Nyheter4 veckor sedan
DUG Foodtech:s expansion i Sverige och Europa
-
Nyheter1 månad sedan
Dagens industri ser en uppsida på 60 procent i Surgical Science-aktien