Nyheter
12 mobilspelsföretag som är noterade i Sverige
Gaming är en bransch under ständig utveckling och mobilspel har sedan länge blivit en av de mest betydande delarna av branschen. Börsposten har gjort en ny sammanställning av mobilspelsföretagen som har sina aktier noterade i Sverige. Bolagen är ordnade efter börsvärde, från lägst till högst.
Jumpgate
Market cap: 58 Mkr
Aktiekurs: 0,41 kr
Lista: NGM Nordic SME
Jumpgate har sedan sin notering 2016 lanserat ett stort antal spel och alla har misslyckats. Bolaget har under åren varit inne i en konstant förvandling. Den aktuella gestaltningen har en stark bas i Tyskland. Jumpgate köpte först de två tyska företagen gameXcite och Tivola, och nu senast ytterligare ett med Funatics, som dock var ett mindre. Bolaget vill även bredda sig från mobilspel till att även släppa sina spel på konsol och pc. En verksamhet finns även kvar i Visby som var ursprunget till Jumpgate en gång i tiden. Bolaget arbetar med att göra ett större strategiskt förvärv inom kort.
Gold Town Games
Market cap: 68 Mkr
Aktiekurs: 1,75 kr
Lista: NGM Nordic SME
Gold Town Games utvecklar en egen teknik- och designplattform för mobila sportmanagerspel. Bolaget har hittills släppt fyra spel, där World Hockey Manager med Wayne Gretzky är det första, och ytterligare två spel är på väg att släppas. Vissa spel är bolagets egna och vissa släpps tillsammans med partners som Gold Town Games blivit delägare i genom att betala med en licens på sin spelmotor. Det senaste tillskottet är Cricket Star Manager som Gold Town Games utvecklar åt CS Games vilket är planerat att lanseras inom kort. Analyst Group gav i sin senaste analysuppdatering aktien en Base Case-värdering på 3,90 kr och har tidigare lyft fram att det finns rum för uppvärdering om fler speltitlar lanseras. Helt nytt är även att dotterbolaget Grand Pike, som utvecklar ett managerspel inom baseball, utökar verksamheten genom att ta över drift och utveckling av spelet Battle Camp som ägs av Safe Lane Gaming.
Sozap
Market cap: 75 Mkr
Aktiekurs: 8,79 kr
Lista: First North
Sozap släppte för flera år sedan sitt avancerade 3D-shooterspel Armed Heist. Spelet var imponerande och togs emot bra av marknaden men det riktiga lyftet har inte kommit, utvecklingen fortsätter. Bolaget har sedan dess utvecklat ett flertal nya spel men valt att avbryta projekten då man ansett att de inte haft den potential bolaget vill ha. Idag satsar man på två nya spel, ett fiskespel kallat Fishing Tour och Pocket World Adventures som är ett world building-spel. Fishing Tour är det första spelet i en satsning inom segmentet sportfiske och -jakt.
Qiiwi Games
Market cap: 83 Mkr
Aktiekurs: 8,99 kr
Lista: First North
Qiiwi Games gör casualspel med fokus på match-3 och ordspel. En satsning på hyper casual-spel har nyligen lagts ner. Bolaget har haft en fallande omsättning och går med förlust, men under senare delen av 2022 planade utvecklingen ut och bolaget ser en vändning. 2023 inleds med att bolagets storsatsning Extreme Makeover: Home Edition går in i mjuklansering och bolagets ambition är att konkurrera på högsta nivå inom match-3-genren. Bolaget har även sju andra spelprototyper inom ordspel under utveckling där företaget använder sin nya MVP-process, där man tidigt testar om spelet har potential och då bestämmer om utveckling ska fortsätta eller läggas ner. Flera nya spel har nyligen inlett mjuklansering. I november ökade bolagets styrelseordförande och grundare Özkan Egos sitt ägande till över 15 %. För två år sedan gjorde företaget en nyemission på 66,5 miljoner kronor till 66,50 kronor per aktie och en stor del av de pengarna finns kvar i kassan.
Safe Lane Gaming
Market cap: 91 Mkr
Aktiekurs: 0,013 kr
Lista: NGM Nordic SME
Safe Lane Gaming är ett förvärvsbygge som inte utvecklats väl. Bolaget har en fallande omsättning, gör betydande förluster och har en rejäl skuldsida. Det är något svårt att se hur bolaget ska ta sig ur situationen utan att trycka upp stora mängder nya aktier. Klart är i alla fall att bolaget nu fokuserar på mobilspelssegmentet hyper casual och att man vill öka antalet anställda.
Nitro Games
Market cap: 146 Mkr
Aktiekurs: 12,00 kr
Lista: First North
Nitro Games är ett finskt företag som är noterat i Sverige och som fokuserar på att göra grafiskt och spelmässigt mer avancerade mobilspel. Risknivån i att utveckla sådana spel för egen räkning är högre vilket bolaget har fått känna av historiskt, vilket bolaget sedan balanserat genom att även utveckla spel på uppdrag av andra företag. Mediakoncernen Egmont har över tid ökat sitt innehav i Nitro Games och äger numera 50,3 %. I veckan meddelade bolaget att de mjuklanserar Autogun Heroes, ett spel de har valt att gå vidare med efter att ha haft flera olika spel i en MVP-process förra året.
Fragbite Group
Market cap: 311 Mkr
Aktiekurs: 3,44 kr
Lista: First North
Fragbite Group är en koncern med bolag inom gaming och e-sport. När det gäller gaming så har bolagen fokus på mobilspel. Lucky Kat är baserat i Nederländerna och driver bland annat Panzerdogs, ett framgångsrikt blockchain-spel. Relaterat till blockchain finns även Wagmi i Gibraltar där det finns en utvecklad reglering. FunRock & Prey Studios driver bland annat MMA Manager 2. Playdigious är baserat i Frankrike och har utvecklats mycket starkt. Förutom att vara en indieutvecklare så är Playdigious även specialiserat på att konvertera framgångsrika pc- och konsolspel till mobilen som man sedan publicerar. Det är en lågriskverksamhet som man visat sig vara mycket duktiga på. Förutom att publicera spel på Google Play och Appstore så har Netflix blivit en återkommande kund då streamingjätten numera satsar på att även inkludera spel i abonnemanget.
MAG Interactive
Market cap: 491 Mkr
Aktiekurs: 18,52 kr
Lista: First North
MAG Interactive är en mobilspelsutvecklare som fokuserar på sociala casualspel. Bolagets grund är ordspel, men man har med tiden expanderat till närliggande kategorier. Det senaste kvartalet växte intäkterna med 39 % till 97,3 miljoner kronor. Spelet Wordzee som släpptes 2019 fortsätter att överträffa bolagets förväntningar. Penser Access sänkte under januari sitt motiverade värde för aktien till 24-26 kronor från tidigare 30-32 kronor, då ökade utgifter för att anskaffa användare kortsiktigt sänker EBITDA.
Flexion Mobile
Market cap: 738 Mkr
Aktiekurs: 13,40 kr
Lista: First North
Flexion Mobile har en annorlunda verksamhet jämfört med de andra mobilspelsföretagen. Flexion Mobile utvecklar inte egna spel, utan bolaget publicerar andra spelföretags framgångsrika Android-spel. I västvärlden är det idag Google Play som är den helt dominerande app-butiken på Android-mobiler, men globalt finns det många olika app-butiker. Flexion Mobile har ett tekniskt verktyg som gör att de enkelt kan göra alla små ändringar som krävs för att kunna släppa ett Androidspel i en annan app-butik, utan att utvecklaren måste lämna över den värdefulla källkoden. Flexion Mobile publicerar andra företags framgångsrika spel på alternativa app-butiker och delar intäkterna med utvecklaren. I slutet av december sänkte Redeye sitt motiverade värde för aktien till 28 kronor, från 30 kronor.
G5 Entertainment
Market cap: 1 726 Mkr
Aktiekurs: 196,50 kr
Lista: Nasdaq Stockholm
G5 Entertainment utvecklar och förlägger högkvalitativa free-to-play-spel och riktar sig till en bred publik av erfarna spelare. Bolaget har en lång tradition av att ge ut match-3- och hidden object-spel. Över tid har bolaget gått från att förlägga andra utvecklares spel till att främst ge ut sina egna spel. Bolaget har varit noterat i över 16 år.
Stillfront
Market cap: 9 743 Mkr
Aktiekurs: 18,99 kr
Lista: Nasdaq Stockholm
Stillfront har växt sig enormt stora genom att förvärva företag. Stillfront började sin resa med en stor andel webbaserade spel och har med åren ökat vikten inom mobilspel och den senaste siffran vi ser så kommer drygt 75 procent av intäkterna från mobilspel. Under 2020 hade aktien en fantastiskt bra utveckling innan marknaden bytte åsikt och hela den uppgången raderades. Idag sänkte Carnegie sin riktkurs till 24 kronor (30 kronor) och upprepade köp. Igår sänkte SEB sin riktkurs till 20 kronor (25 kronor) och upprepade köp.
MTG
Market cap: 11 525 Mkr
Aktiekurs: 90,63 kr
Lista: Nasdaq Stockholm
MTG som bolag har en lång historik, men idag är det en koncern som äger ett flertal bolag inom mobilspel. Bolaget är i en något ovanlig situation efter att ha sålt sin e-sportverksamhet till en mycket bra prislapp. MTG har idag en kassa på flera miljarder kronor. Dels återköper MTG löpande aktier och dels ska bolaget göra nya förvärv. Att sitta på en stor kassa när värderingarna på gamingbolag kommit ner rejält får sägas vara en trevlig situation. Affärsvärlden gav en köprekommendation till aktien i mitten av december.
Nyheter
Kinda Brave ingår förlagsavtal för spelet Go Fight Fantastic
Kinda Brave har ingått ett globalt förlagsavtal med Aurora Punks för bolagets lanserade spel Go Fight Fantastic på både PC och konsol (Nintendo, PlayStation och Xbox). Undantaget är PC-versionen i territoriet Kina, Hong Kong, Taiwan och Macao där Kinda Brave redan har ett pågående förlagsavtal med Gleamer Studios.
Som en del av samarbetet kommer Aurora Punks utöver färdigställandet av portningen till konsol att bidra med marknadsföringsresurser inför, under och efter lanseringen.
Go Fight Fantastic lanserades på PC i slutet av mars 2024 och är ett handritat och färggrannt hack ´n slash-spel där man kan spela upp till 3 personer co-op. Spelet utvecklades med Nintendo Switch i åtanke från start.
Likt som för Distant Bloom, öppnar förlagsavtalet upp för fler intäktsströmmar och gör det tillgängligt för väldigt många fler möjliga spelare på global basis. Kinda Brave kommer tillsammans med Aurora Punks att aktivt arbeta med titeln i kampanjer för att maximera både synlighet och intäkter på samtliga plattformar.
Ännu har inget officiellt releasedatum för konsolversionen kommunicerats, men företaget skriver att de siktar på en lansering för konsol under första kvartalet 2025.
“Sedan lanseringen har vi fortsatt att arbeta hårt på den kommersiella sidan för att säkra bra partnerskap för vår existerande spelportfölj. Frukten av detta arbete ser vi nu i form av två säkrade förlagsavtal på kort tid och det är att ses som en re-lansering av både Distant Bloom och Go Fight Fantastic. Vi ser fram emot att samarbeta med Aurora Punks, nu även med Go Fight Fantastic”. – VD, Christian Kronegård
“Vi är glada över att ha fått förtroendet från Kinda Brave att hjälpa dem nå en bredare publik och introducera deras spel på nya plattformar. Indiespel med starka IP och co-op-mekanik ligger helt i linje med vår expertis, och vi ser en fantastisk möjlighet att skapa värde genom strategiska och fokuserade marknadsföringsinsatser. Vårt mål är att bygga en långsiktig och engagerad publik för spelet med ett organiskt och hållbart arbetssätt.” – Robert Bäckström, VD på Aurora Punks
Nyheter
Fragbite licensierar ut varumärket Kumo för konsumentprodukter
Fragbite Groups dotterbolag Lucky Kat licensierar varumärket Kumo till en global tillverkare och distributör av konsumentprodukter för detaljhandel och onlinekanaler. Kumo lanserades framgångsrikt som NFT-kollektion i september och genererade 0,8 miljoner kronor i försäljning med ett marknadsvärde på över 0,8 miljoner USD idag. Försäljning av produkter under Kumos varumärke med tillhörande web3-komponenter kommer medföra intäkter via royalties samt väntas även driva intäkter via ökad handel i NFT-kollektionen.
Lucky Kat har tecknat avtal med en global tillverkare och distributör baserad i Nordamerika för licensiering av varumärket Kumo för konsumentprodukter som leksaker, kläder och accessoarer. Hybridprodukter som kombinerar ett fysiskt föremål med web3-baserade komponenter, såsom en ny NFT eller förmåner inom ramen för $KOBAN:s ekosystem, kommer att marknadsföras genom att utnyttja inte bara bolagets tillverkningspartners breda distributionsnätverk, utan också de starka communityn som skapats kring Kumo, $KOBAN, Panzerdogs och Cosmocadia, vilket möjliggör för Kumo att nå både web3- och web2-publiken. Försäljningen av Kumo-produkter kommer att ge intäkter via royalties och Fragbite förväntar sig också att det ger intäkter genom ökad handel med NFT-kollektionen då all handel med Kumos NFT:er genererar en transaktionsavgift om 5 procent för Bolaget.
Fragbite skriver att ett pressmeddelande som presenterar tillverknings- och distributionspartnern samt beskriver den gemensamma go-to-marketstrategin för Kumos produktlinje kommer att följa inom kort.
”Den första responsen Kumo fått från marknaden indikerar starkt att varumärket har potential, och Lucky Kat går nu vidare med en satsning som få web3-varumärken har gjort tidigare. Tillsammans med en exceptionell och erfaren affärspartner kommer vi nyttja vårt web3-community som hävstång för att etablera Kumo som ett konsumentvarumärke hos traditionella web2-målgrupper. Vi kommer att arbeta snabbt för att få en första produktkollektion på marknaden och parallellt utvärdera vilka andra alternativ som finns för att expandera Kumo som varumärke och därigenom generera intäkter samt stödja och marknadsföra ekosystemet runt $KOBAN”, säger Zara Zamani, styrelseledamot i Fragbite Group och VD för Lucky Kat.
”Teamet på Lucky Kat visar än en gång att de ligger i framkant i branschen. Med licensieringsavtalet för Kumo skapas en ny affärsvertikal och intäktsmodell, samtidigt som vi knyter den tydligt till kärnverksamheten inom affärsområde web3. Kumo-produkterna kommer att driva intresse för och handel med Kumo NFT:er och vice versa, det är en fantastisk affärsmodell som jag ser fram emot att se rullas ut under de kommande månaderna,” säger Stefan Tengvall, VD, Fragbite Group.
Nyheter
Recyctec har fått en större kompletteringsorder
Recyctec har fått en order på 30 kubikmeter återvunnen monopropylenglykol från Energiverket i Stockholm. Det är en kompletteringsorder till den tidigare order som Recyctec levererade till Energiverket i juni.
”För oss är det viktigt att kunna erbjuda hållbara alternativ och återvunnen Glykol under varumärket EarthCare™ från Recyctec stämmer väl med vårt produktutbud med egna filterstationer och påfyllningsstationer i kombination med spolsystem för rengöring av kyl- och värmesystem. Vi är mycket nöjda med leveransen tidigare i år från Recyctec AB, därför väljer vi att placera ytterligare en order av återvunnen Glykol hos Recyctec AB”, säger Mats Kindlund, VD för Stockholms Energiverk.
”Det är mycket glädjande att vår tidigare leverans av återvunnen glykol har mottagits så väl av vår kund och att man därför väljer att även fortsättningsvis använda återvunnen Glykol. Detta bekräftar den trend som vi har noterat under senare tid, att industrin vill vara en del av den cirkulära ekonomin.”, kommenterar Pär Winberg, VD på Recyctec.
Ordervärdet är ca 400 tusen kronor och leverans kommer att ske under innevarande månad. Inklusive tidigare leverans uppgår det totala ordervärdet till ca 1,2 miljoner kronor.
-
Nyheter2 månader sedan
Ramlösa Shipping är ingen bra IPO anser Affärsvärlden
-
Nyheter1 månad sedan
Volvo Cars-aktien är helt bottenlös
-
Nyheter2 månader sedan
Tillfällig uppgång i Hexatronic-aktien är att vänta enligt den tekniska analysen
-
Nyheter1 månad sedan
Lanseringen av Gold Town Games nya spel Pocket Hockey närmar sig
-
Nyheter5 dagar sedan
Investor-aktien har gått upp 30 procent i år, bara fortsätt köp rekommenderar Di
-
Nyheter4 veckor sedan
DUG Foodtech rekryterar erfaren försäljningschef med bakgrund på Oatly
-
Nyheter3 veckor sedan
DUG Foodtech:s expansion i Sverige och Europa
-
Nyheter1 månad sedan
Dagens industri ser en uppsida på 60 procent i Surgical Science-aktien