Följ oss

Nyheter

Volvo tar rekordorder på upp till 1000 elektriska lastbilar

Publicerad

den

Elektrisk lastbil från Volvo

Volvo Lastvagnar har undertecknat en avsiktsförklaring om att sälja 1 000 elektriska lastbilar fram till 2030 till Holcim, en av världens största leverantörer av byggmaterial. Affären är den största kommersiella ordern hittills för Volvos ellastbilar, och de första 130 lastbilarna kommer levereras under 2023 och 2024.

Holcim är en global leverantör av byggmaterial såsom cement och betong med huvudkontor i Schweiz. Nu har företaget och dess underleverantörer tecknat avtal med Volvo Lastvagnar om att planera för införandet av 1 000 eldrivna Volvolastbilar inom Holcims olika verksamheter i Europa fram till år 2030.

De första 130 tunga, eldrivna lastbilarna, av modellen Volvo FH och Volvo FM, kommer att levereras till bland annat Frankrike, Tyskland, Schweiz och Storbritannien under det fjärde kvartalet 2023 och under hela nästa år.

Avtalet är ett resultat av ett bredare samarbete mellan Holcim och Volvokoncernen.

– Långsiktigt samarbete och ett starkt engagemang för att verkligen vilja göra skillnad är avgörande för att uppnå stora CO2-minskningar. Jag är väldigt stolt över det samarbete vi har med Holcim och de resultat vi uppnår tillsammans, säger Martin Lundstedt , VD och koncernchef AB Volvo.

– Övergången till nettonollutsläpp kräver djupgående samarbeten genom hela värdekedjan. Vi är glada över att samarbeta med Volvo för att minska koldioxidutsläppen i vår europeiska verksamhet genom eldrivna fordonsflottor. Därigenom kommer vi närmare vårt mål att 30 % av våra tunga lastbilar ska ha nollutsläpp år 2030, säger Jan Jenisch, ordförande och VD för Holcim.

Genom att ersätta 1 000 befintliga Volvo FH diesellastbilar med eldrivna Volvo FH som använder grön el på en typisk sträcka, kan upp till 50 000 ton CO2 sparas varje år.

Nyheter

Framgångsrika tester av Cell Impact Forming leder till ny affär

Publicerad

den

Cell Impact Forming

Cell Impact tecknade igår ett avtal om leverans av testverktyg till en ledande industriell aktör i Asien. Företaget skriver att affären bekräftar dess attraktiva erbjudande och dess unika formningsteknologi. Avtalet är en uppföljningsorder från en kund som Cell Impact tidigare har genomfört utvecklingsprojekt tillsammans med.

– De tester av vår formningsteknologi som den här kunden har genomfört har fallit väl ut, vilket lade grunden för vår nya överenskommelse. Detta är en process som vi har sett förut. Framgångsrika tester av Cell Impact Forming leder till nya affärer som i sin tur är en förutsättning för kommande volymtillverkning, säger Daniel Vallin, vd för Cell Impact.

Ordern omfattar såväl flödesplattor som ett testverktyg som kommer att användas för att tillverka kundanpassade flödesplattor. Leverans äger rum under andra kvartalet, och ordervärdet uppgår till 0,6 miljoner kronor.

Cell Impact gör en företrädesemission

Marknaden har väntat på att Cell Impact ska kommunicera nästa steg i finansieringen och idag kom informationen. Företaget ska göra en företrädesemission på 62,7 miljoner kronor under månadsskiftet juni-juli.

– Vi har en validerad högvolymteknologi, ökande kundintresse och en tydlig väg mot kommersialisering. Emissionen ger oss det rörelsekapital som krävs för att täcka upp under den återstående tiden innan ordervolymerna förväntas öka under andra halvåret 2025. Med det affärsläge vi nu ser framför oss, i kombination med våra interna bedömningar, har vi goda förutsättningar att framgent driva verksamheten utan ytterligare extern finansiering, säger Daniel Vallin, VD för Cell Impact.

Fortsätt läsa

Nyheter

Inget positivt är inprisat i Sinch, köp säger Affärsvärlden

Publicerad

den

Affärsvärlden ger en köprekommendation till Sinch-aktien och ser en uppsida på 47 procent på ett par års sikt. Bolaget försöker få fart på tillväxten igen men aktiemarknaden är skeptisk och handlar aktien till en låg värdering.

”Vi konstaterar att värderingen nu är så pass låg att nästan inget positivt är inprisat. Åtminstone så länge marginalen håller i sig. Kassaflödena är trots allt stabila i verksamheten. Bolaget borde kunna ge tillbaka minst 8 procent till aktieägarna per år på dessa nivåer i form av exempelvis återköp. Bara det är en okej avkastning. Allt över kan ses som en bonus. Det blir ett köpråd”

Sinch har en väldigt trist historik. Men i juli förra året gav självaste mäster-baissaren Richard Bråse en köprekommendation i Dagens industri. Han tog upp att frågetecken i verksamheten rätats ut och att det starka kassaflödet minskar skuldsättningen i högt tempo.

Fortsätt läsa

Nyheter

Talenom, en digital pionjär med internationell tillväxt i sikte

Publicerad

den

Med rötterna som en traditionell redovisningsbyrå har Talenom genomgått en remarkabel transformation – från bokföringsfirma till teknologidrivet tillväxtbolag. Under ledning av VD Otto-Pekka Huhtala har bolaget inte bara lyckats växa på hemmamarknaden i Finland utan även etablerat sig i Sverige, Spanien och Italien. Med ett tydligt fokus på digitalisering, skalbar mjukvara och internationell expansion är Talenom idag en aktör att hålla ögonen på.

Redovisning + mjukvara = framtidens affärsmodell

Talenoms affärsmodell bygger på två huvudsakliga ben: redovisningstjänster och egenutvecklade mjukvarulösningar. Bolaget har valt att rikta in sig på små och medelstora företag – från egenföretagare till bolag med upp till 20 miljoner euro i omsättning – där behovet av kostnadseffektiv och skalbar redovisning är stort. I Finland har man särskilt stark position bland företag i spannet €0,5–10 miljoner i omsättning.

Det som särskiljer Talenom från traditionella redovisningsbyråer är deras digitala plattform, som består av två gränssnitt: ett förenklat för entreprenörer, där användaren kan onboarda sig själv utan utbildning, och ett avancerat för professionella redovisningsexperter, fyllt med automatisering och regelbaserade flöden. Plattformen är dessutom integrerad med över 1 000 externa system och används inte bara internt – utan även av över 40 externa redovisningsbyråer i Finland.

OneTalenom – nyckeln till skalbarhet

Med närvaro i flera europeiska länder har Talenom tagit fram en egen modell för att säkerställa att tillväxt sker med bibehållen kvalitet och kultur. OneTalenom är ett internt ramverk som omfattar ledarskapsträning, bästa praxis, teamrevisioner och operativa nyckeltal. Resultaten talar sitt tydliga språk: team med högt OneTalenom-index presterar bättre, har högre medarbetarnöjdhet och lägre kundbortfall. Det är denna modell som möjliggör skalbarhet vid förvärv och internationell expansion.

Spanien – nästa tillväxtmotor

I Sverige har Talenom fokuserat på att konsolidera tidigare förvärv och rullar nu ut sin mjukvaruplattform över hela landet, vilket börjar ge resultat i form av nettoökning av kunder. Men det är i Spanien som den verkliga expansionsresan pågår just nu.

Här driver kommande lagkrav på e-fakturering digitaliseringen framåt, och Talenom har redan en lokal mjukvaruplattform på plats för fakturering, löner och rapportering. Strategin i Spanien är förvärvsdriven – med planer på 2–3 förvärv under innevarande år och upp till 6 nästa år. Målet är att bygga volym, och därefter implementera Talenoms fulla redovisningssystem.

Tre anledningar att investera i Talenom

1. Strategisk fokusering: Bolaget har renodlat sin verksamhet och avvecklat sidoverksamheter som bank- och inkassotjänster. Nu är det fullt fokus på kärnan: redovisning och mjukvara.

2. Skalbar mjukvaruplattform: Talenom är inte längre bara en redovisningsbyrå – man är också en mjukvaruleverantör. Med över 20 % årlig tillväxt i mjukvarudelen och försäljning även till externa byråer är detta en stark framtida tillväxtmotor.

3. Internationell potential: Trots investeringar på över 100 miljoner euro i internationell expansion, värderas Talenom i dagsläget främst utifrån sin finska verksamhet. När synergier realiseras i Spanien och Sverige finns betydande uppsida med begränsad ytterligare risk.

Framtiden: Margintillväxt och mjukvaruexpansion

Om ett år räknar Otto-Pekka Huhtala med att se tydliga resultat från de strategiska initiativ som nu genomförs. I Sverige väntas marginalförbättringar när verksamheten stabiliseras, medan Spanien kommer att växa genom nya förvärv och ökad plattformsanvändning. Fokus ligger också på att sälja mjukvaran till fler externa redovisningsbyråer – en strategi som kan ge stor effekt på både intäkter och lönsamhet.

Talenom är ett skolexempel på hur traditionella branscher kan transformeras genom teknik. Med en tydlig strategi, beprövad plattform och växande internationell närvaro har bolaget alla ingredienser för att skapa långsiktigt värde – både för sina kunder och sina aktieägare.

Talenom har sina aktier (TNOM) noterade på Helsingforsbörsen.

Fortsätt läsa

Fokus

Annons

Gratis nyhetsbrev från Börsposten

* indicates required

Intuit Mailchimp

Populära