Nyheter

Kebni laddar för storskaliga projekt inom Inertial Sensing

Publicerad

den

Kebni expanderar med ny produktionslokal och gör plats för flera kommande projekt inom produktområdet Inertial Sensing. Specialutvecklade sensorer till Saab’s NLAW-system blir först att gå i produktion.

Under de senaste två åren har Kebni gjort stora satsningar inom produktområdet Inertial Sensing, där bolaget utvecklar avancerade sensorer för rörelseanalys, positionering och navigering. Sensorerna används bland annat i självkörande fordon, säkerhetssystem och Kebni’s egna satellitantenner. Kebni utökar nu sin verksamhet i Karlskoga för att göra plats för flera storskaliga sensorprojekt – det första att gå i produktion blir den beställning från Saab värd 76 miljoner kronor som Kebni tog emot tidigare denna månad.

NLAW-samarbetet med Saab en drivande faktor

I juni 2020, efter flera år av diskussioner och teknisk kvalificering, slöts ett ramavtal mellan Kebni och Saab gällande utveckling och leverans av en specialutvecklad sensor till Saab’s anti-tank-system NLAW. NLAW har fått uppmärksamhet i media på grund av dess viktiga roll i Ukrainas försvar mot den ryska invasionen. När den första volymbeställningen nu inkommit, och på grund av det höga trycket i hela distributionskedjan, har elektroniska komponenter, testutrustning och verktyg till produktionen redan beställts och finansierats. Nu trappar Kebni upp förberedelserna inför produktionsstarten som är planerad till mitten av 2023.

Expanderar med nya produktionslokaler

Som en del av förberedelserna har Kebni nyligen adderat en 1000 kvm stor produktionslokal till sitt kontor i Karlskoga. Just nu pågår designarbetet med att anpassa lokalen till de kommande produktionslinorna. Utrustning för den avancerade kalibreringsprocess som ingår i produktionen av Saab’s NLAW-sensorer kommer att installeras med kapacitet för den inledande produktionstakten.

”Den nya produktionslokalen och Saab-projektet är viktiga språngbrädor som kommer att ta Kebni till nästa nivå inom Inertial Sensing. Det är en stor fördel att kunna etablera produktionen i Karlskoga, nära Saab som vi ser som en av våra viktigaste kunder framöver.” – Torbjörn Saxmo, VD för Kebni.

Fler Inertial Sensing-projekt på horisonten

Saab-projektet blir det första att gå i produktion i den nya lokalen, men Kebni har flera storskaliga Inertial Sensing-projekt på horisonten. Den pågående utvecklingen av ett kontrollsystem för byggnadsställningar, Kebni’s senaste sensorplattform SensAItion och en strategisk beställning från ett ledande Fortune 500-bolag ingår alla i Kebni’s långsiktiga plan.

Populära

Exit mobile version