Följ oss

Nyheter

Intervju med vd för kryptovaluta-företaget Goobit Group som noterades idag

Publicerad

den

Kryptovalutamynt

Kryptovalutaväxlingsföretaget Goobit Group som driver BTCX noterades idag på First North via en direktnotering. Cision Promoted har gjort en intervju med bolagets vd Pär Helgosson.

Pär Helgosson

I er bolagsbeskrivning inför listningen framkommer att Goobit är den största aktören i Sverige när det gäller handel med kryptovalutor för privatpersoner och företag. Vad är det som har gjort er störst?

”Vi var en av de första kryptoväxlarna i världen och var också bland de första reglerade, vilket har gett oss en legitimitet som reglerad kryptobörs, både hos privatkunder, bolag och banker. Bidragande är också att vi har ett starkt fokus på kundservice, med support på svenska alla dagar i veckan. Eftersom vi har gjort detta i snart tio år har vi samlat på oss erfarenhet som andra aktörer har svårt att köpa sig till”, säger Pär Helgosson.

Ni är noggranna när det gäller identifiering av kunder och säkerställande att det inte sker några illegala transaktioner av något slag på er plattform. Det här är uppenbarligen en viktig fråga för er?

”Det finns alltid ett spektrum inom olika branscher, från superseriösa och reglerade aktörer, till de som befinner sig i andra änden. Vi går i bräschen för att vi gör detta ’by the book’ och att man kan lita på att vi är registrerade och följer de regleringar som finansiella institutioner såsom FI i Sverige, och motsvarande internationellt ställer på alla finansiella aktörer som hanterar transaktioner och valutor. Goobit har i praktiken samma processer och rutiner som banker när det kommer till exempelvis KYC (know your customer) och ’source of funds’. Vår bedömning är att de aktörer som inte gör dessa typer av kontroller, som inte spårar och hindrar felaktiga transaktioner, i längden kommer att konkurreras ut av aktörer som oss som erbjuder en minst lika bra kundupplevelse, om inte bättre, samtidigt som vi är säkrare och tryggare.”

Det planeras för en EU-reglering om drygt två år gällande kryptotillgångar. Känner ni er redo inför den? Kan allt det arbete Goobit hittills har lagt ned på KYC-processer och liknande visa sig bli en tydligare konkurrensfördel framöver när branschen regleras?

”Vi kommer se till att vara helt redo innan regleringarna slår till, vilket absolut är en konkurrensfördel då många andra aktörer som inte varit proaktiva på detta område kommer att behöva påbörja det arbetet när det väl är dags. Vi har tagit den positionen att kunderna kan lita på att vi kommer att vara reglerade, registrerade, följa alla AML- och compliance-krav som vi ska. Goobit gör det som är svårt, men vi gör det på ett automatiserat och skalbart sätt. Vi ser till att göra rätt för oss och ska vara det trygga och pålitliga alternativet”.

Stämmer det att Goobit har hjälpt Riksbanken att komma igång på kryptoområdet?

”Ja, vi var tillsammans med vår partner de som tog initiativet till projektet med Riksbankens e-krona, som de sedan har tagit vidare på egen hand.”

I dagsläget ansvarar kunderna själva för förvaringen av den kryptovaluta de handlar hos Goobit och ni tillhandahåller inte så kallade wallets. Är det senare något som ni överväger att lägga till i ert utbud framöver?

”Ja, vår plan är att erbjuda kunden de tjänster de önskar, såsom möjlighet till wallet framöver och även ’custodian-tjänster’. Vi utvecklar olika tjänster som vi kommer att sjösätta framåt, och i det arbetet drar vi bland annat nytta av att vi har drivit och opererat Nova Exchange, som är en av de största kryptobörserna med över 600 kedjor och coins. Det finns få andra aktörer som har hanterat så stora volymer av kedjor och tokens, och det ger oss en erfarenhet som är unik ur det perspektivet, vilket är en fördel när vi utvecklar nya tjänster.”

Goobit har en expansionsplan som inkluderar övriga Norden i ett första steg och sedan övriga EU-länder. Är planen att delvis uppnå detta genom förvärv eller handlar det om en helt organisk expansion?

”Vi kommer dels att växa organiskt, men även titta på strategiska samarbeten samt möjliga uppköp. Varje marknad vi går in på kommer att utvärderas för att identifiera vilka metoder som lämpar sig bäst. Goobit kommer att såväl samarbeta som konkurrera med lokala aktörer och gör det utifrån tyngden att vi har varit tidiga, att vi är reglerade och att vi har Nasdaq med oss i ryggen som en kvalitetsstämpel.”

Bolaget ”hedgar” inte de bitcoin och ether ni lagerhåller förutom att eventuellt minska lagret vid kraftig volatilitet. Det borde peka på att ni har en positiv långsiktig syn på dessa kryptovalutors prisutveckling? 

”Ja, vår långsiktiga syn är positiv även om det kan vara volatilt på kort sikt. Vår bedömning är att vi befinner oss någonstans i mitten, eller möjligen i mitten av andra halvan, av denna ’bull run’ för kryptovalutor. Bitcoin är det här digitala tillgångsslagets reservvaluta, och anledningen till att vi väljer att fokusera på bitcoin och ether är att de är de största, mest pålitliga och använda protokollen. Goobit är en av de första och största aktörerna i Norden som har valt att allokera kapital i krypto. En investerare i Goobit får kryptoexponering både genom vår kärnaffär att växla kryptovalutor till lokal valuta och genom att vår balansräkning sedan lång tid tillbaka innehåller en lämplig allokering mot bitcoin och ether.”

Nu listas Goobit på Nasdaq First North. Vad är syftet med det, och varför direktlistning istället för IPO?

”Vi gör det för att skala upp våra tillväxtplaner. Anledningen till att Goobit direktlistar sig snarare än gör en IPO är för att vi är lönsamma och har bra siffror med oss in. Den emission vi gjorde i april, tillsammans med verksamhetens kassaflöde gör att vi kan påbörja vår nordiska expansion. Listningen ger också en legitimitet för oss, branschen, kunderna och för våra partners. Väl på Nasdaq kommer vi att invänta marknadens värdering på bolaget och sedan hämta in kapital för att accelerera resan ut i Europa.”

Goobits lönsamhet och positiva kassaflöde har uppnåtts relativt nyligen. Kan investerare förvänta sig fortsatt lönsamhet framöver?

”Jag klev in i bolaget med mandatet att göra Goobit lönsamt, förbereda och bygga upp bolaget inför en Nasdaq-notering. Det vi ska göra framöver är att fortsätta skala upp vår verksamhet. Goobit har nu den organisatoriska förmågan att kunna operera lönsamt när vi skalar internationellt, men kan mycket väl välja att växa snabbare utan hänsyn till det om så önskas. Vårt största fokus framöver är tillväxt, men vi kan som sagt skala upp tekniskt och operationellt utan att kostnaderna ökar i takt med intäkterna.”

Enligt Goobits bolagsbeskrivning ökade intäkterna med 33,2 procent till 320,7 miljoner kronor (240,7) för det brutna räkenskapsårets nio månader 1 maj 2021 – 31 januari 2021. Ebitda uppgick till 9,1 miljoner (-0,24). För februari 2021 redovisas en omsättning på 65 miljoner kronor, vilket är den högsta nivån hittills för en enskild månad, och Goobit uppger att dess volymer växer i snabb takt.

Nyheter

Mediekoncernen växlar upp – redo för nästa steg

Publicerad

den

Filmer från Eleven Stories

Det började som en vision om att skapa ett modernare och mer författarvänligt bokförlag. Idag har Hoi vuxit till att bli en ledande aktör i förlagsbranschen – och nu tar bolaget nästa stora steg: film och rörlig media.

Under ledning av förlagsgrundaren och vd:n Lars Rambe har Hoi sedan 2022 förvärvat flera förlag i Sverige och Danmark. Nu expanderar bolaget ytterligare genom uppköpet av mediabolaget Eleven Stories, vilket gör Hoi till majoritetsägare av en imponerande katalog av film-, teater-, spel- och bokrättigheter.

Hollywood-drömmar och stora ambitioner

Med det senaste förvärvet i ryggen satsar Hoi stort på att skapa innehåll som når bortom bokpärmarna. Ett av de mest spännande projekten är musikalen ”My name is Fleming, Ian Fleming”, som ger en inblick i livet hos James Bond-författaren Ian Fleming. Men det stannar inte där – en Hollywood-produktion vid namn ”Bloody Benders”, om en seriemördarfamilj i Kansas, är på gång. Dessutom planeras en svensk storfilm: ”Brottarbröder, en fight för livet”, baserad på de verkliga historierna om brottarna Martin och Jimmy Lidberg.

Kapital för framtiden

För att finansiera sin expansion genomför Hoi just nu en emission på 12 + 2,4 miljoner kronor. Syftet är att stärka bolagets ekonomi, synliggöra fler författare och fortsätta investera i rörlig media.

Anette Mattsson, vd för Eleven Stories och ny vice vd på Hoi, ser stora möjligheter i det nya samarbetet:

Vi erbjuder den enda möjligheten att investera i Hollywood-produktioner på Stockholmsbörsen. 2025 kommer att bli ett spännande år – vi har aldrig sett en bättre framtid än nu.”

Med en stark kombination av litteratur, film och digitala medier positionerar sig Hoi som en innovatör inom kulturbranschen. Den kreativa resan har bara börjat!

Fortsätt läsa

Nyheter

Nolato är inte samma fynd som för ett år sedan, men är fortsatt köpvärd

Publicerad

den

Nolato inom datorchips

Dagens industri gav för ett år sedan en köprekommendation till kontraktstillverkaren Nolato och sedan dess är aktien upp 25 procent. Den är inte samma fyndköp som då, men den är fortsatt köpvärd. Precis som analytikern Ulf Petersson skrev så förbättrades rörelsemarginalen kraftigt när försäljningen till medicinteknik och telekom tog över. Omsättningen har ökat modesta 1 procent, men vinsten efter skatt har ökat med 20 procent.

”Stärkt av fjolåret valde Nolato på kapitalmarknadsdagen för två veckor sedan att höja de långsiktiga målen till en årlig omsättningstillväxt på över 8 procent och en rörelsemarginal överstigande 12 procent under en konjunkturcykel. ”

Det är ett offensivt mål, men Dagens industri lyfter fram att enbart ökad försäljning till Novo Nordisk kommer ge en omsättningsökning på omkring 2-3 procent per år.

Nolato-aktien stängde på 59 kronor i fredags.

Fortsätt läsa

Nyheter

Stark utveckling för Röko-aktien, Dagens industri ger en säljrekommendation

Publicerad

den

Serieförvärvaren Röko börsnoterades tidigare denna månad till 2048 kronor per aktie och i fredags var aktien uppe i 2222 kronor. En stark start för aktien helt enkelt, trots att de flesta analytiker var negativa.

Först till det positiva, Dagens industris analytiker Magnus Dagel lyfter fram att Röko har en erfaren ledning, en fin historik och kan detta med att förvärva bolag billigt.

Värderingen av aktien har dock blivit mycket hög. Röko har visserligen ökat vinsten per aktie från 4,20 till 47,30 kronor per aktie mellan åren 2020-2024 skriver Di, men tillägger att det också blir svårare att växa när man blir större. P/E-talet för Röko är uppe på höga 41. Men drar man dessutom bort kassaflödesutbetalningen till minoritetsägarna i portföljbolagen från nettovinsten så ökar P/E-talet till 60 för 2024.

P.S. Di analyserar företaget. Det finns en annan sak att hålla ett öga på och det är effekten av indexfonder som ABG tog upp inför noteringen. I maj-juni kommer aktien att inkluderas i fler index vilket gör att fler indexfonder kommer att köpa.

Fortsätt läsa

Fokus

Annons

Gratis nyhetsbrev från Börsposten

* indicates required

Intuit Mailchimp

Populära