Följ oss

Nyheter

Iconovo – Vi har ett unikt erbjudande och är redo för fler avtal

Publicerad

den

Iconovo-inhaler

Medicinteknikbolaget Iconovo informerade på onsdagen marknaden om sina verksamhetsmål för 2021, som bland annat inkluderar två nya kundavtal, att jämföra med det tidigare målet om ett avtal.

Iconovo har ett flertal pågående projekt. Vad blir viktigast att hålla koll på i år som aktieägare?

Johan Wäborg, vd för Iconovo

”Det huvudsakliga är projektleveranser, milestones och studierna inom Amneal och Monash som båda kommer att gå igång under året och se hur de faller ut. Samt kundavtal, där vi har kommunicerat målsättningen två avtal år 2021. Sedan utvecklingen i övriga projekt såsom ICOpre, där vi kommer att informera kring hur vi arbetar mot att nå projektets viktiga marknader i USA 2025”, säger Johan Wäborg.

Patentsituationen inom ICOpre-projektet uppges vara på väg att förstärkas och Iconovo ska visa upp sin inhalator på RDD-kongressen i maj, som ett led i att påbörja en effektiv marknadsföringsprocess. Enligt Johan Wäborg hör företag av sig och anmäler intresse för denna inhalator med medföljande formuleringar. Han poängterar att Iconovo tror starkt på att projektet kommer att mynna ut i ett mycket intressant erbjudande, på en marknad som enligt GSK kommer att omsätta 4,5 miljarder dollar 2023 och som förmodligen omsätter mer än så när patentet går ut år 2025. I detta projekt har Iconovo utvecklat en inhalator som är en generisk ekvivalent till Glaxo Smith Klines Ellipta-inhalator.

Hur står sig er teknologi konkurrensmässigt och vilken är största konkurrenten?

”Den står sig väldigt väl. Det finns många bolag i världen som säljer inhalatorer, men det finns väldigt få som säljer inhalatorer som man själv kan göra formuleringar till. Det gör vårt erbjudande unikt. Ett brittiskt företag som heter Vectura hade tidigare en modell som liknade vår, men sedan de gjorde en exklusiv affär med Hikma kan de inte längre göra fler affärer baserat på sin inhalator. Vår modell bygger på skalbarhet och att ge kunden exklusivitet kring en plattform och en produkt, vilket gör att vi fortfarande kan använda samma plattform och inhalator till en annan kund och ett annat läkemedel. Vi har en riktig plattformsmodell, och det gör att när man frågar efter konkurrenter i världen som gör exakt det vi gör, så är det väldigt få bolag som kommer på fråga.”

Vilket av era projekt har störst försäljningspotential, och vilka royalty-summor kan det handla om för Iconovo?

”Amneal är ett viktigt avtal för oss ekonomiskt. Vi bedömer att det kan generera en årlig royaltyintäkt på mellan 50-100 miljoner kronor, men detta avtal avser endast den europeiska marknaden som står för en tredjedel av den totala volymen av läkemedlet Symbicort. Lägger man till potentialen för övriga världen blir det 150-300 miljoner kronor i royalties, enligt vår exempeluträkning med antaganden kring marknadsandel, priserosion med mera. Det går att utgå från Amneal-avtalet för att uppskatta hur värdefulla de andra avtalen också skulle kunna vara, om än Symbicort är en stor produkt i Europa, men det är exempelvis Ellipta-produkterna också.”

Under hur många år kommer ni kunna erhålla royalties för er generiska Symbicort-produkt, med tanke på frågor som patent? Hur ser priserosionen ut på inhalationsläkemedel efter utgångna patent, i generella termer?

”Vi erhåller royalties i 20 år från lansering. Inhalatormarknaden har visat sig vara väldigt stabil över tid. När en inhalationsprodukts patent går ut är det inte som med en tablettbehandling att 70-90 procent av värdet försvinner på kort tid. Eftersom det är så svårt att tillverka dessa produkter och då konkurrensen i viss mån är mindre, hålls priserna uppe. Upp mot 70-80 procent av värdet är kvar i produkten även några år efter patentutgång, och det har historiskt inte varit särskilt stor priserosion, utan endast låga ensiffriga tal i priserosion per år”, säger Johan Wäborg.

Vad ser du som de största utmaningarna för att kunna ro iland två kundavtal i år, vilket vore en fördubbling mot tidigare kommunicerad målsättning?

”För mig är det mycket viktigt att få in rätt avtal – vi har nästintill dagligen kontakt med bolag som har idéer och som vill samarbeta, men vi vill bara ingå samarbeten där allt verkligen stämmer, passar in och som bringar mycket aktieägarvärde. Vi vill kunna erbjuda en produkt som är avancerad och som kan nå marknaden inom rimlig framtid, och är inte intresserade av väldigt tidiga projekt där man har kanske åtta till tio år av utvecklingsarbete framför sig”

Iconovos kassa förväntas räcka i tre år med nuvarande ”burn rate”, vilket är lång tid relativ många andra utvecklingsbolag. Är denna finansiella flexibilitet något som ni kan dra fördel av exempelvis vid avtalsförhandlingar?

”Så är det. Och om tre år är vi inne i en fas då vi räknar med royalties från till exempel Amneal-avtalet, vilket innebär att vi då är lönsamma. Den goda finansiella ställningen har gett oss möjlighet att bygga upp bredden i bolaget, för att kunna öka utvecklings- och affärstempot. Vi har vuxit på affärsutvecklingssidan, inom ’alliance management’, har fler projektledare och lite större teams än tidigare så att vi ska kunna ta emot fler projekt. Vi satsar även på att fortsätta arbeta med de projekt vi nu slutlevererar, på att jobba vidare med dessa relationer och hjälpa till att driva på för att produkterna verkligen ska nå marknaden i tid.”

Iconovos nettoomsättning uppgick till 5,8 miljoner kronor i det tredje kvartalet 2020. Omsättningen för det fjärde kvartalet kan enligt tidigare kommunikation från Iconovo förväntas hamna omkring samma nivå, något som kommer att framgå den 17 februari då bolaget släpper sin bokslutskommuniké för 2020. Johan Wäborg förklarar att det fortfarande kan finnas en del variationer i hur försäljningssiffrorna utvecklar sig från kvartal till kvartal, då det i hög utsträckning beror på när milestone-betalningar infaller. Det är när bolagets utlicensierade produkter framöver väl når marknaden och inbringar royalties som försäljningsintäkterna är tänkta att flöda in mer jämnt och lönsamhet också ska uppnås.

”Det är viktigt att förstå när man som investerare tittar på caset Iconovo att vi kommer att bli väldigt lönsamma när vi får royalties, och fram tills dess så är det kundfinansierad utveckling man ska se det som. Sen så tjänar vi såklart en del pengar längs med vägen också”, säger Johan Wäborg.

Nyheter

Inget positivt är inprisat i Sinch, köp säger Affärsvärlden

Publicerad

den

Affärsvärlden ger en köprekommendation till Sinch-aktien och ser en uppsida på 47 procent på ett par års sikt. Bolaget försöker få fart på tillväxten igen men aktiemarknaden är skeptisk och handlar aktien till en låg värdering.

”Vi konstaterar att värderingen nu är så pass låg att nästan inget positivt är inprisat. Åtminstone så länge marginalen håller i sig. Kassaflödena är trots allt stabila i verksamheten. Bolaget borde kunna ge tillbaka minst 8 procent till aktieägarna per år på dessa nivåer i form av exempelvis återköp. Bara det är en okej avkastning. Allt över kan ses som en bonus. Det blir ett köpråd”

Sinch har en väldigt trist historik. Men i juli förra året gav självaste mäster-baissaren Richard Bråse en köprekommendation i Dagens industri. Han tog upp att frågetecken i verksamheten rätats ut och att det starka kassaflödet minskar skuldsättningen i högt tempo.

Fortsätt läsa

Nyheter

Talenom, en digital pionjär med internationell tillväxt i sikte

Publicerad

den

Med rötterna som en traditionell redovisningsbyrå har Talenom genomgått en remarkabel transformation – från bokföringsfirma till teknologidrivet tillväxtbolag. Under ledning av VD Otto-Pekka Huhtala har bolaget inte bara lyckats växa på hemmamarknaden i Finland utan även etablerat sig i Sverige, Spanien och Italien. Med ett tydligt fokus på digitalisering, skalbar mjukvara och internationell expansion är Talenom idag en aktör att hålla ögonen på.

Redovisning + mjukvara = framtidens affärsmodell

Talenoms affärsmodell bygger på två huvudsakliga ben: redovisningstjänster och egenutvecklade mjukvarulösningar. Bolaget har valt att rikta in sig på små och medelstora företag – från egenföretagare till bolag med upp till 20 miljoner euro i omsättning – där behovet av kostnadseffektiv och skalbar redovisning är stort. I Finland har man särskilt stark position bland företag i spannet €0,5–10 miljoner i omsättning.

Det som särskiljer Talenom från traditionella redovisningsbyråer är deras digitala plattform, som består av två gränssnitt: ett förenklat för entreprenörer, där användaren kan onboarda sig själv utan utbildning, och ett avancerat för professionella redovisningsexperter, fyllt med automatisering och regelbaserade flöden. Plattformen är dessutom integrerad med över 1 000 externa system och används inte bara internt – utan även av över 40 externa redovisningsbyråer i Finland.

OneTalenom – nyckeln till skalbarhet

Med närvaro i flera europeiska länder har Talenom tagit fram en egen modell för att säkerställa att tillväxt sker med bibehållen kvalitet och kultur. OneTalenom är ett internt ramverk som omfattar ledarskapsträning, bästa praxis, teamrevisioner och operativa nyckeltal. Resultaten talar sitt tydliga språk: team med högt OneTalenom-index presterar bättre, har högre medarbetarnöjdhet och lägre kundbortfall. Det är denna modell som möjliggör skalbarhet vid förvärv och internationell expansion.

Spanien – nästa tillväxtmotor

I Sverige har Talenom fokuserat på att konsolidera tidigare förvärv och rullar nu ut sin mjukvaruplattform över hela landet, vilket börjar ge resultat i form av nettoökning av kunder. Men det är i Spanien som den verkliga expansionsresan pågår just nu.

Här driver kommande lagkrav på e-fakturering digitaliseringen framåt, och Talenom har redan en lokal mjukvaruplattform på plats för fakturering, löner och rapportering. Strategin i Spanien är förvärvsdriven – med planer på 2–3 förvärv under innevarande år och upp till 6 nästa år. Målet är att bygga volym, och därefter implementera Talenoms fulla redovisningssystem.

Tre anledningar att investera i Talenom

1. Strategisk fokusering: Bolaget har renodlat sin verksamhet och avvecklat sidoverksamheter som bank- och inkassotjänster. Nu är det fullt fokus på kärnan: redovisning och mjukvara.

2. Skalbar mjukvaruplattform: Talenom är inte längre bara en redovisningsbyrå – man är också en mjukvaruleverantör. Med över 20 % årlig tillväxt i mjukvarudelen och försäljning även till externa byråer är detta en stark framtida tillväxtmotor.

3. Internationell potential: Trots investeringar på över 100 miljoner euro i internationell expansion, värderas Talenom i dagsläget främst utifrån sin finska verksamhet. När synergier realiseras i Spanien och Sverige finns betydande uppsida med begränsad ytterligare risk.

Framtiden: Margintillväxt och mjukvaruexpansion

Om ett år räknar Otto-Pekka Huhtala med att se tydliga resultat från de strategiska initiativ som nu genomförs. I Sverige väntas marginalförbättringar när verksamheten stabiliseras, medan Spanien kommer att växa genom nya förvärv och ökad plattformsanvändning. Fokus ligger också på att sälja mjukvaran till fler externa redovisningsbyråer – en strategi som kan ge stor effekt på både intäkter och lönsamhet.

Talenom är ett skolexempel på hur traditionella branscher kan transformeras genom teknik. Med en tydlig strategi, beprövad plattform och växande internationell närvaro har bolaget alla ingredienser för att skapa långsiktigt värde – både för sina kunder och sina aktieägare.

Talenom har sina aktier (TNOM) noterade på Helsingforsbörsen.

Fortsätt läsa

Nyheter

XMReality lanserar AI-funktionalitet

Publicerad

den

Remote guidance med XMReality

XMReality lanserade igår AI Transcribe, en ny produktfunktion som använder AI för att automatiskt transkribera och analysera XMReality-samtal. AI Transcribe är en betald funktion som finns tillgänglig för Professional och Enterprise-kunder.

AI Transcribe genererar automatiskt transkript av samtal, med stöd för 38 språk. Lanseringen stärker XMRealitys erbjudande genom att höja kundernas effektivitet och öka kvaliteten i dokumentation av remote support-samtal.

Utöver automatiska transkript genererar AI Transcribe även automatiska sammanfattningar och identifierar samtalsämnen, vilket ger supportteam en snabb överblick och insikter över återkommande problem. Det finns även möjlighet att anpassa transkribering och ämnesanalys efter kundernas specifika terminologi.

AI Transcribe är utvecklad för Enterprise-användning med höga krav på dataintegritet då kunddata aldrig används för AI-träning. 

AI Transcribe är en betalfunktion med användningsbaserad prissättning via virtuella krediter. Detta är XMRealitys första steg bortom traditionella licensmodeller baserade på antalet användare, vilket möjliggör ökad försäljning till både nya och befintliga kunder.

Fortsätt läsa

Fokus

Annons

Gratis nyhetsbrev från Börsposten

* indicates required

Intuit Mailchimp

Populära