Nyheter

Erik Penser paniksänker Eolus Vind

Publicerad

den

Erik Penser Bank paniksänker värdet på Eolus Vind till 125-130 kronor per aktie från tidigare 200-210 kronor. Banken har i princip bytt världsbild för bolaget jämfört med vad man såg för fyra månader sedan. Nedan är bankens sammanfattning av analysen. Aktien handlas i skrivande stund till 84,30 kronor.

Problemen med Öyefjellet fortsätter

Eolus rapporterade ett relativt neutralt resultat givet våra förväntningar. Problem med Öyfjellet fortsätter; projektstart är nu uppskjuten till Q2’22. Även om Öyefjellet är speciellt på många sätt, pekar problemen på en ny värld där projekt möter hårdare folkligt motstånd, vilket leder till att man måste söka sig till områden med svårare förhållanden och därmed dyrare byggnation.

Guidance ger svaga signaler

Bolaget guidar för 1000 MW per år och en ROE på 10% 22e-24e. Däremot ges ingen guidance för pris/MW. Vi behåller därmed våra försäljningsestimat. Däremot innebär ROE-målet att våra marginalförväntningar har varit alltför höga och vi sänker våra EBITDA-prognoser med 43% och 59% för 2022 & 2023. Vi tolkar ROE målet som att bolaget ser att markanden för landbaserad vindkraft, där den stora exponeringen ligger, har mognat.

Sänker motiverat värde för att reflektera nya förutsättningar

Vi bedömer att kombinationen av mer volatila elpriser, utbudsstörningar samt högre priser på utrustning minskar utrymmet att ta betalt för utveckling. Historisk lönsamhet är därmed ingen guide inför framtiden. Vi har därför sänkt vår långsiktiga EBIT-marginal från 10% till 6%. Kombinerat med lägre prognoser för 22e-24e sänker vi vårt motiverade värde till 125-130 kr (200-210).

Populära

Exit mobile version