Följ oss
Råvarumarknaden

Nyheter

CLS revolutionerar hjärnkirurgi med laserprecision – och siktar mot en global marknad

Publicerad

den

CLS på skärm

I takt med att världens befolkning åldras och behovet av skonsamma, effektiva kirurgiska metoder växer, står svenska Clinical Laserthermia Systems (CLS) i frontlinjen för en medicinteknisk revolution. Genom sin patenterade laserplattform erbjuder CLS en lösning som kombinerar högteknologisk precision med minimal påverkan på patienten – och nu expanderar företaget snabbt med siktet inställt på global tillväxt.

En ny era för kirurgi

CLS utvecklar och kommersialiserar innovativa system för laserablation – en metod där värme används för att förstöra sjukt vävnad på ett exakt och kontrollerat sätt. Tekniken, som kallas LITT (Laser Interstitial Thermal Therapy), är särskilt värdefull vid behandling av hjärntumörer, epilepsi och strålningsnekros – tillstånd där det kirurgiska området är svårtillgängligt eller omgiven av känslig nervvävnad.

– Vår plattform möjliggör minimalt invasiva ingrepp med hög precision, vilket minskar risken för komplikationer och påskyndar återhämtningen, säger CLS i sin senaste investeraröversikt.

Det är inte bara precisionen som imponerar. CLS:s lösning kombinerar mobil laserutrustning, avancerad mjukvara och engångsprodukter för att skapa en helhetslösning som är redo för sjukhusens krav – och godkänd av både FDA i USA och med CE-märkning i Europa.

Beprövad framgång i hjärnkirurgi

Ett av företagets största genombrott är partnerskapet med amerikanska ClearPoint Neuro, som möjliggjort en kommersiell expansion inom neurokirurgi. Tillsammans har man utvecklat PRISM Neuro Laser Therapy System – ett MRI-styrt system för laserablation av hjärnsjukdomar som nu rullas ut på allt fler sjukhus i USA och Europa.

– Detta partnerskap validerar vår affärsmodell och utgör en skalbar mall för framtida samarbeten i andra terapier, förklarar CLS.

Blickar bortom hjärnan

Samtidigt tittar CLS framåt. Deras teknologi är inte begränsad till neurokirurgi – forskning visar att kontrollerad värme även kan användas för att aktivera immunförsvaret och frigöra läkemedel i kroppen. Därför utforskar CLS nya möjligheter inom områden som urologi och interventionsonkologi genom strategiska samarbeten.

Den breda potentialen gör företaget särskilt intressant för investerare. CLS har en affärsmodell med låg kapitalintensitet, hög bruttomarginal och återkommande intäkter från engångsprodukter kopplade till varje behandling – en kombination som möjliggör snabb tillväxt med bibehållen kostnadskontroll.

På väg mot framtiden

Med en tydlig strategi, starka partnerskap, globalt godkända produkter och en teknologi som möter vårdens största behov, har CLS positionerat sig som en nyckelspelare inom nästa generations kirurgi.

– Vi är redo att skala upp och driva tillväxt genom innovation, partnerskap och disciplinerat genomförande, sammanfattar CLS.

För patienter innebär det säkrare, skonsammare och mer tillgänglig vård. För investerare – en unik möjlighet att vara med och forma framtidens medicinteknik.

Nyheter

Sverige fortsatte att locka flest nordiska börsintroduktioner under första halvåret 2025

Publicerad

den

Nasdaq Stockholm som noterar företag

En ny rapport från PwC visar att Sverige dominerade den nordiska marknaden för börsintroduktioner under första halvåret 2025. Närmare 70 procent av de nordiska introduktionerna genomfördes i Sverige. Rapporten visar också att det samlade marknadsvärdet för introduktioner per första handelsdag, mer än tredubblades i förhållande till första halvåret 2024.

Enligt PwC: sammanställning Nordic IPO Watch 2025 märks nu en positiv trend när det gäller börsintroduktioner

– Fler bolag sattes på börsen i förhållande till samma period förra året. Det samlade marknadsvärdet för introduktioner per första handelsdag ökade också betydligt upp till 2 167 miljoner euro, vilket kan jämföras med 691 miljoner euro under motsvarande period 2024, berättar Jon Widefjäll som är partner och operativt ansvarig inom Capital Markets på PwC.

Sverige sticker ut rejält i statistiken där 11 av totalt 16 introduktioner ägde rum i Sverige. Här genomfördes även de fyra största introduktionerna sett till marknadsvärde per första handelsdag, med Asker Healthcare Groups 821 miljoner euro i topp. 

– Första halvan av 2025 började relativt försiktigt men följdes av en viss återhämtning under andra kvartalet, och särskilt då i juni med flera noteringar. Vi ser nu att många företag ligger långt framme i sina förberedelser, med siktet inställt på börsnoteringar under resterande del av 2025 alternativt första halvåret 2026, säger Johan Ericsson som är partner och verksam inom Capital Markets på PwC. 

Noteringstorka bruten i Finland

Efter Sverige återfinns sedan Norge på andra plats med tre introduktioner under första halvåret, varav den största var Sentia till ett marknadsvärde per första handelsdag av cirka 157 miljoner euro. I Finland ägde två noteringar rum, och därmed avslutades en drygt tvåårig period utan noteringar.

Synen på resten av året

Trots utmanande förhållandena har de nordiska marknaderna sett flera framgångsrika transaktioner under årets första hälft, och där bakom finns flera potentiella börskandidater. Nu anas en optimism på de nordiska börserna under andra halvan av 2025, även om globala geopolitiska spänningar och makroekonomisk osäkerhet fortfarande råder.

– Överlag förväntas en försiktig marknad men där aktörerna är redo för rätt kandidater, då särskilt med betoning på mogna och kassagenererande företag, avslutar Jon Widefjäll.

Fortsätt läsa

Nyheter

Börsnoterade företag köper enorma mängder bitcoin

Publicerad

den

Bitcoin-mynt

Börsnoterade företag köper bitcoin i ett högt tempo. Under det andra kvartalet köpte de 131 355 bitcoin, vilket ökade deras totala innehav med 18 procent enligt data från Bitcoin Treasuries. ETF-fonder ökade samtidigt med 111 411 bitcoin, vilket ökade deras totala innehav med 8 procent. Det är det tredje kvartalet i rad som börsnoterade företag köper fler bitcoin än ETF-fonder.

Hittills i år har börsnoterade företag köpt 237 664 bitcoin, vilket är dubbelt så mycket som de 117 295 bitcoin som ETF-fonder har köpt under samma period.

Börsnoterade företag äger nu omkring 855 000 bitcoin, vilket är omkring 4 procent av det totala antalet bitcoin. En bitcoin kostar idag omkring 1 miljon kronor.

Även noterade företag i Sverige köper bitcoin

Utvecklingen att noterade företag köper bitcoin har även tagit fart i Sverige i år. H100 har på kort tid köpt bitcoin för 250 miljoner kronor och K33 för 35 miljoner kronor. Bitcoin Treasury Capital som noteras på Spotlight på tisdag har köpt bitcoin för 150 miljoner kronor. För en vecka sedan meddelade även Fragbite Group att de köper sina första bitcoin för 5 miljoner kronor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Odinwells sensorer upptäcker bakterietillväxt i sår

Publicerad

den

Förband med sensor från Odinwell

Odinwell meddelade idag att preliminära tester av bolagets sensorer för bakteriemonitorering har visat lovande resultat. I testerna har spår av den biomarkör man letar efter kunnat detekteras direkt från den sida av förbandet som legat an mot det infekterade såret, vilket är ett viktigt steg i utvecklingen av bolagets teknologi för tidig upptäckt av bakterietillväxt i sårmiljö.

”Det är jätteroligt att vi nu lyckas mäta bakterier i förband som använts kliniskt. Det visar att vår teknologi har potential att göra verklig skillnad inom avancerad sårvård”, säger Marcus Andersson, VD för Odinwell.

Bolaget fortsätter nu med ytterligare tester på fler prover för att förfina testmetoden och algoritmen. Målet är att komplettera de tidiga resultaten med mer robust data och därmed ta ytterligare steg mot att bygga vetenskaplig evidens kring produkten.

”Vi är i ett spännande skede där varje testresultat för oss närmare en lösning som kan förbättra livskvaliteten för patienter världen över och vi tar nu med oss dessa resultat när vi pratar med potentiella partners”, tillägger Marcus Andersson.

Fortsätt läsa

Livsmedel

Annons

Gratis nyhetsbrev från Börsposten

* indicates required

Intuit Mailchimp

Populära