Nyheter

Climeons orderbok slaktas – ingen vill ha maskinerna

Publicerad

den

Climeons kund, Varmaorka, har meddelat Climeon att de avser avveckla sin verksamhet varför Climeon skriver ner orderstocken avseende Island med 131,6 miljoner kronor.

För att sätta 131,6 miljoner kronor i relation till något så hade Climeon under förra kvartalet en orderingång på 0,7 miljoner kronor och en nettoomsättning på 1,2 miljoner kronor.

Climeons kund inom geotermi på Island, Varmaorka, har sedan tidigare ett åtagande mot Climeon om att senast den 31 december 2023 avropa ett antal moduler av Climeons produkt HP150. Men nu lägger alltså Varmaorka ner.

Energi från geotermi var tidigare den stora intressanta grejen med Climeon men den verksamheten har till största del havererat. Tidigare uppgavs intresset från marknaden vara stort, men det är helt bortblåst och några större beställningar blev det aldrig. Climeon själva har i stort sett accepterat läget och satsar inte längre där.

Idag fokuserar Climeon på att sälja maskiner till fartyg och industri, det som tidigare av många sågs som ett småskaligt och rätt ointressant sidospår. Men när det storskaliga framtidshoppet geotermi inte fungerade så retirerade Climeon till att fokusera på något som är mer småskaligt men där det finns ett visst kundintresse.

Värderingen har slaktats

Nedan är en graf över Climeons aktiekurs sedan noteringen. Aktien handlas i skrivande stund till 2,20 kronor och hela bolaget har en market cap på strax under 220 miljoner kronor. I början av sommaren gjorde bolaget en nyemission på 160 miljoner kronor till 4,50 kronor per aktie.

Populära

Exit mobile version