Följ oss

Nyheter

Alleima får order till SMR-reaktorer från NuScale

Publicerad

den

Rendering av ett kärnkraftverk från NuScale

Alleima har erhållit order på ånggeneratorrör för små modulära reaktorer (SMR). Slutanvändaren av ånggeneratorrören är NuScale Power, en leverantör av egenutvecklad och innovativ avancerad kärnkraftsteknik för små modulära reaktorer (SMR), den första och enda SMR vars design är certifierad av U.S. Nuclear Regulatory Commission. Detta är Alleimas andra beställning från kärnkraftstillverkaren Doosan Enerbility för NuScale Powers SMR.

200 kilometer ånggeneratorrör

Ordern, från den koreanska kärnkraftstillverkaren Doosan Enerbility, en av de största leverantörerna av kärnkraftsrelaterade anläggningar i världen, omfattar cirka 200 kilometer ånggeneratorrör. Slutanvändaren av ånggeneratorrören är NuScale Power. Den bokades under det första kvartalet 2025 och kommer att rapporteras i Tube-divisionen.

NuScales SMR är baserad på beprövad trycksatt vattenkyld reaktorteknologi där Alleimas befintliga ånggeneratorrörlegeringar används. Som den första och enda SMR som har fått sin design certifierad av U.S. Nuclear Regulatory Commission, är NuScale väl positionerat för att leverera kärnenergi för elproduktion, datacenter, fjärrvärme, avsaltning, vätgasproduktion i kommersiell skala och andra processvärmeapplikationer, till kunder i hela världen.

”Det är glädjande att återigen kunna leverera våra ånggeneratorrör till Doosan Enerbility och NuScale Power. Eftersom den här teknologin är baserad på trycksatt vattenkyld reaktorteknologi, är den nära kopplad till nuvarande kärnkraftsteknologi, där vi ser en stor potential för betydande tillväxt under de kommande åren. Aktiviteten och efterfrågan på ånggeneratorrör för SMR ökar globalt, och som marknadsledare inom detta område har vi en bra position för dessa framtida kraftprojekt”, säger Nigel Haworth, chef för affärsenheten Energy inom Tube-divisionen.

”Vi är glada över att inleda en framgångsrik implementering av kommersiella SMR tillsammans med Alleima, och vi värdesätter Alleimas gedigna erfarenhet och beprövade produkter och lösningar inom ånggeneratorrör”, säger Jongdoo Kim, chef för Doosan Enerbility’s Nuclear Business Group.

Doosan är en ledande ingenjörs-, upphandlings- och konstruktionsentreprenör som erbjuder ett brett utbud av tjänster, från tillverkning av gjutgods och smide, kraftgenereringssystem och avsaltningsanläggningar till konstruktion av kraftverk.

NuScale Power Corporations SMR-teknologi grundar sig i NuScale Power Module. Detta är en liten tryckvattenreaktor, med utökad säkerhet, som kan generera ca 77 megawatt el (MWe) eller cirka 250 megawatt termisk effekt (MWt) och kan skalas upp för att möta kundernas behov genom en rad flexibla konfigurationer upp till 924 MWe (12 moduler i samma byggnad). 

Nyheter

Sprint Bioscience har en unik affärsmodell som skapar snabbare värde i kampen mot cancer

Publicerad

den

Sprint Bioscience har etablerat sig som en banbrytande aktör inom svensk läkemedelsutveckling – inte genom att gå den traditionella vägen, utan genom att vända på perspektivet. I en färsk intervju med BioStock berättar vd Johan Emilsson om hur bolagets tidiga utlicensiering av läkemedelsprojekt inte bara sänker riskerna, utan också skapar möjligheter till intäkter långt innan kliniska prövningar ens har inletts.

En modell som bryter mönster

”Vår affärsmodell är nästintill unik inom läkemedelsutveckling – i alla fall i Sverige”, säger Emilsson. Istället för att själva driva läkemedelsprojekt hela vägen till marknaden fokuserar Sprint Bioscience på upptäcktsfasen. Här utvecklas småmolekylära läkemedelskandidater med hjälp av en avancerad fragmentbaserad plattform. När lovande resultat uppnåtts i prekliniska studier söker bolaget partners för fortsatt utveckling – och därmed säkras tidiga intäkter.

Fördelarna är tydliga: lägre kapitalbehov, minskade risker och snabbare värdeskapande. Det är en strategi som tillåter bolaget att bygga en bred portfölj av projekt med hög potential, utan att belasta kassan med tunga utvecklingskostnader.

Men vad är haken?

Trots modellen med tidig utlicensiering innebär upplägget ett beroende av externa parter. Om en partner inte förmår driva ett projekt vidare, eller om förhandlingar om licens drar ut på tiden, kan intäkterna dröja. Men Emilsson ser även lösningar på detta: ”Vi har börjat arbeta med samägda program där vi gemensamt driver utvecklingen framåt – det öppnar för större intäkter tidigare i processen.”

Exempel på framgång: VRK1-programmet

Ett konkret exempel på bolagets modell i praktiken är VRK1-programmet, som licensierats ut till amerikanska Day One Biopharmaceuticals. Sprint Bioscience levererar fortfarande tjänster kopplade till projektet, men utvecklingen ägs nu helt av partnern.

Även om Emilsson är förtegen om de exakta framstegen, tyder samarbetets fortgång på ett välfungerande partnerskap: ”De verkar nöjda och vi fortsätter gärna att leverera våra tjänster till dem.”

Nytt projekt med stor potential – och stort behov

Mot slutet av 2024 tillkännagav Sprint Bioscience ett nytt prekliniskt program inriktat på akut myeloisk leukemi (AML). Projektet riktar in sig på det relativt outforskade proteinet DCPS – och de initiala resultaten ser lovande ut.

”Det ouppfyllda kliniska behovet inom AML är stort och vi har goda förhoppningar om att licensiera ut programmet till ett internationellt läkemedelsbolag”, säger Emilsson.

Kapitalresning för att växla upp

Bolaget genomför just nu en kapitalresning med syftet att ta de pågående programmen ett steg närmare licensavtal. Medlen ska användas för optimering av molekylernas prekliniska profil och för att säkra affärsutvecklingen.

”Vi ska se till att våra program är så attraktiva som möjligt för potentiella partners”, förklarar Emilsson.

Strategiska samarbeten – nästa steg i evolutionen

Framåt är ambitionen tydlig: fler samarbeten, fler intäktsvägar och fler program med potential att nå marknaden – men via partners. Utöver traditionella licensavtal arbetar Sprint Bioscience nu aktivt med att erbjuda samarbetsprojekt där partners kan komma in redan från början och licensiera när vissa mål nåtts.

Detta, menar Emilsson, skapar en win-win-situation där Sprint kan fortsätta fokusera på sin kärnkompetens – den fragmentbaserade upptäcktsfasen – medan partnern får tillgång till ett starkt projekt från start.

På väg mot kassaflödespositivitet

Kapitalet från emissionen som företaget nu gör, tillsammans med forskningsfinansiering från Day One och framtida intäkter från licens- eller samarbetsavtal, ska enligt Emilsson vara tillräckligt för att nå kassaflödespositivitet.

”Vi ser ett starkt nyhetsflöde framför oss och tror att detta är ett ypperligt tillfälle att komma med på vår resa.”

Slutsats: Ett smartare sätt att utveckla läkemedel

Med en bevisat effektiv affärsmodell, lovande projekt inom cancerbehandling, ett redan utlicensierat program och ett strategiskt fokus på partnerskap, står Sprint Bioscience starkt positionerat. För investerare som söker bolag med tydlig riktning, smart riskhantering och möjlighet till snabbare avkastning – kan Sprint Bioscience vara ett namn att lägga på minnet.

Fortsätt läsa

Nyheter

Nodica Group är ett intressant bolag, men avstå från att teckna aktien

Publicerad

den

Karta över var Nodica Group finns

Nodica Group består av fyra specialiserade verksamheter som levererar till kunder globalt inom områden som medicinteknik, industri och vetenskaplig forskning. Företaget gör nu en IPO på upp till 549 miljoner kronor till 45 kronor per aktie. Teckningsperioden är den 1-8 april och den 10 april noteras bolaget på Nasdaq Stockholm.

Både Dagens industri och Affärsvärlden gillar själva bolaget, men rådet blir ändå att avstå från att teckna aktier då det är så mycket osäkerhet på marknaden just nu.

Dagens industri – Teckna inte

Dagens industri ger sina läsare rådet att inte teckna Nodica Groups IPO, även om man tycker att bolaget är intressant. Slagigheten i intäkterna motiverar en viss rabatt. En kortsiktig oro är även valutaexponeringen som den senaste tiden gått emot bolaget. Tidningens analytiker anser att värderingen varken är billig eller dyr, men med oroligheterna på aktiemarknaden just nu så avvaktar man bättre.

”Vi tycker att Nodica är ett intressant tillskott till Stockholmsbörsen med bevisat bra produkter och fin lönsamhet. Men den senaste tidens handelsoro skulle kunna drabba bolaget, som står utan tillverkning i Nordamerika men har hela 40 procent av försäljningen där.”

Affärsvärlden – Teckna inte

Affärsvärlden ger rådet att avstå från Nodica Groups IPO, trots att man anser att bolaget ger ett välskött intryck. Med den oroliga marknaden gör man bäst i att vara lite mer försiktig.

”När det gäller börsnoteringar i en osäker marknad tror vi man tjänar på att vara lite mer restriktiv kring vad man väljer att teckna. Även om vi fått ett bra intryck av Nodica lutar vi i det här skedet åt att detta är en nyintroduktion man kan avstå”

EFN:s analytiker Elin Wiker tillsammans med förvaltaren och ankarinvesteraren Erik Sprinchorn på TIN Fonder ger sin syn på Nodica Groups IPO.
Fortsätt läsa

Nyheter

Alligo är ett kvalitetsbolag som kommit ner i pris, köp aktien rekommenderar Di

Publicerad

den

Alligo visar upp

Alligo är veckans aktie i Dagens industri och tidningen delar ut en köprekommendation, risken anges dock som hög. Bolaget gör förvärv inom intressanta områden vilket höjt tekniknivån, samtidigt som man har sänkt kostnaderna. Tidningens analytiker Julia Forsberg ser potential för marginallyft.

Alligo är dock konjunkturkänsligt, skuldsättningen kan sätta stopp för fler förvärv och det är inte säkert att vändningen i Finland lyckas.

Men Alligo är ett kvalitetsbolag som kommit ner i pris och det arbete som gjorts för att trimma verksamheten kommer att börja synas i siffrorna.

”Di prognostiserar en organisk tillväxt på 3 procent under 2025 för Alligo samt att de förvärv som bolaget har gjort under 2024 och hittills under 2025 bidrar med omkring 5 procents tillväxt. För 2026 tror vi på en organisk tillväxt på 4 procent. Utöver detta kan fler förvärv höja tillväxttakten. ”

Fortsätt läsa

Fokus

Annons

Gratis nyhetsbrev från Börsposten

* indicates required

Intuit Mailchimp

Populära